به گزارش پایگاه خبری نشان :

پنوماتیک نوعی سیستم است که در آن از هوای اطراف به صورت فشرده برای انجام کارهای مختلف در صنعت استفاده می شود. در این سیستم ها، هوای آزاد توسط کمپرسور به صورت کامل فشرده می شود سپس هوای فشرده شده در مخازن موجود ذخیره گردیده و در نهایت توسط شیلنگ های انعطاف پذیر به عملگر های موجود در سیستم می رسد. عملگر نیز قطعه های موجود در سیستم پنوماتیک هستند که وظیفه انجام عملیات های مختلف را بر عهده دارد.

برای آماده کردن هوای فشرده، عملیات خاصی در یک واحد صورت می‌گیرد. این عملیات شامل فیلتر کردن، تنظیم فشار هوا و روغن زدن است. در واقع این عملیات به طور معمول به صورت یک واحد بهم پیوسته، انجام می‌شود، که به این واحد، واحد مراقبت پنوماتیک گفته می‌شود. این واحد در ابتدای سیستم پنوماتیکی قرار می‌گیرد. به طور معمول در سیستم‌های پیشرفته استفاده از دستگاه روغن زن، ضروری نیست.

1

 

وظیفه واحد مراقبت پنوماتیک چیست؟

حال که با سیستم های پنوماتیک آشنا شدید، شاید این سوال برایتان پیش بیاید که کار واحد مراقبت پنوماتیک چیست؟ در اینباره باید بدانید که هوای اطراف حاوی مقادیری ناخالصی از جمله ذرات گرد و غبار و چربی است که این ذرات برای کارکرد عملگرهای سیستم پنوماتیک مضر است. برای رفع این مشکل چه کاری باید انجام داد؟

برای از بین بردن این ناخالصی ها، واحد مراقبت پنوماتیک تعبیه شده است؛ برای این منظور هوای وارد شده به دستگاه پنوماتیک توسط کمپرسور فشرد شده و سپس در یک واحد کنترل کننده به طور کامل فیلتر شده و در نهایت هوای کاملا تصفیه شده از طریق شلینگ های استاندارد به قطعات مختلف دستگاه می رسد. به این ترتیب هیچگونه آلودگی وارد عملگرهای سیستم پنوماتیک نمی شود.

با اجزای تشکیل دهنده واحد مراقبت پنوماتیک آشنا شوید!

واحد مراقبت پنوماتیک یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده سیستم پنوماتیک بوده که خود این واحد نیز از چند قسمت تشکیل می شود. در ادامه تمامی قطعات به کار رفته در واحد مراقبت پنوماتیک را بررسی خواهیم کرد.

فیلتر

در هوا یک سری ذرات خارجی ریز و درشت وجود دارند که باید توسط واحد مراقبت پنوماتیک جدا سازی شوند. وظیفه این کار را فیلتر بر عهده دارد؛ به این ترتیب که هوای فشرده شده در کمپرسور، به فیلتر با اندازه های مشخصی وارد می شود و در نهایت هوای عاری از ذرات خارجی تحویل داده می شود.

منفذ های تعبیه شده بر روی فیلتر در سایز های مختلفی وجود دارند که هر اندازه سایز این منفذ ها بزرگتر باشد، دانه های ریزتر از آن عبور می کنند. برای مثال اگر ابعاد فیلتر 25 میکرون باشد، تنها ذرات کوچکتر از 25 میکرون از فیلتر عبور داده می شود، بنابراین سایز بندی این فیلتر ها نیاز به مهندسی و کارشناسی خواهد داشت.

رگلاتور

بیایید یک بار دیگر از ابتدا سیستم های پنوماتیک را بازسازی کنیم. همانطور که گفتیم هوا به سیستم های پنوماتیک وارد شده و سپس توسط کمپرسور فشرده سازی می شود؛ یعنی حجم هوا کاهش و فشار آن افزایش پیدا می کند. گاهی این فشار وارد شده توسط کمپرسور کمتر یا بیشتر از فشاری است که عملگر به آن نیاز دارد، چاره کار چیست؟

در این قسمت رگلاتور دست به کار می شود؛ به این صورت که هوای فشرده شده به واحد مراقبت پنوماتیک وارد شده، سپس فشار آن به میزان نیاز توسط رگلاتور تنظیم می شود. رگلاتور قادر خواهد بود که به میزان نیاز عملگرهای موجود در سیستم، فشار را کم یا زیاد کند.

روغن زن

تلاش مهندسین ناظر بر اجرای کار سیستم های پنوماتیک این است که اصطکاک بین قطعات موجود در سیستم را به کمترین مقدار ممکن برسانند، اما چگونه؟

برای تحقق این هدف به همراه هوای فشرده شده مقدار مشخصی روغن به درون عملگر ها فرستاده می شود. در این قسمت روغن زن به عنوان قطعه ای که می تواند میزان روغن لازم را برای کاهش اصطکاک پخش کند، عمل می کند. قطعه اصلی روغن پاش یک پیچ است که با باز و بسته کردن آن مقدار روغن لازم برای ورود به عملگر ها آزاد می شود.

معمولا در سیستم های پیشرفته از قسمت روغن زن استفاده نمی شود. به کار گیری این قسمت تنها در مواردی صورت می گیرد که یک بخش قدرتی در دستگاه وجود داشته باشد.

2

ضرورت استفاده از واحدهای مراقبت در سیستم های پنوماتیک

واحد مراقبت همانند یک کنترل کننده تمامی وظایف مربوط به فیلترینگ و کاهش اصطکاک را بر عهده دارد. درمواردی که عدم استفاده از آن مشاهده شده، هر گونه خوردگی و شکستگی لوله های عملگر و همچنین کاهش کارایی دستگاه دیده شده است. با به کار گیری واحد کنترل می توان از ورود رطوبت و هرگونه آلاینده به داخل دستگاه جلوگیری کرد و این موضوع به معنای فیلتر کردن تمامی مواد مضر خارجی در هوا است.

جالب است بدانید که در صورت نیاز می توان در یک سیستم پنوماتیک از چند واحد مراقبت به صورت همزمان استفاده کرد. برای مثال به منظور کارایی بیشتر دستگاه می توان در هر دو قسمت کمپرسور و مخزن، یک واحد مراقبت به صورت جداگانه تعبیه کرد و این یک مزیت مهم به حساب می آید.

نکاتی که در واحد مقاومت پنوماتیک باید در نظر داشته باشید!

  • هر اندازه که واحد مراقبت بزرگتر باشد، قدرت آن بیشتر بوده و در نهایت آمادگی لازم برای پذیرش حجم بیشتری از هوای فشرده را خواهد داشت. از طرف دیگر در صورت وارد شدن حجم زیادی از هوا، ممکن است فشار به اندازه زیادی کاهش پیدا کند که این موضوع خود مشکل آفرین خواهد بود؛ بنابراین میزان ورود و خروج هوا به واحد مراقبت پنوماتیک مهم است و باید به خوبی کنترل گردد.
  • در کار با واحد مراقبت بایستی یک سری المان ها و متغیر ها در محدوده استاندارد تنظیم گردد؛ برای مثال دمای محیط کار معمولا در کمتر از 50 درجه سانتی گراد تنظیم می گردد و یا فشار کارگاهی تنها در یک محدوده استاندارد باید قرار گیرد.

درباره قیمت واحد مراقبت پنوماتیک چه می دانید؟

با توجه به نوسانات نرخ ارز و همچنین اعمال تحریم بر روی دستگاه های وارد شده از سایر کشورهای خارجی، قیمت این سیستم ها نیز تا حدودی نوسان دارد. المان های تاثیر گذار بر روی قیمت نهایی این محصول عبارتند از: سایز دستگاه، نوع برند و کیفیت آن.

3

نتیجه گیری

سیستم های پنوماتیکی دارای یک قسمت مهم به نام واحد مراقبت هستند. واحد مراقبت سیستم های پنوماتیکی خود از 3 قسمت فیلتر، رگلاتور و روغن زن تشکیل می شود. وظیفه اصلی واحد مراقبت این است که تمامی ناخالصی های موجود در هوا را فیلتر کند و هوای کاملا تصفیه شده را به عملگر برساند. همچنین تنظیم فشار ورودی و کاهش اصطکاک دستگاه نیز از موارد کاربرد این دستگاه است.