بیژن زنگنه، وزیر نفت امروز دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸ در بازدید از شرکت توربین و کمپرسورسازی ایرانی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره اینکه علت اختلال در روند عرضه نفت خام در بورس انرژی چه بوده است، گفت: عرضه نفت در بورس انرژی هیچ تاخیر و توقفی نداشته و ما در رینگ صادراتی بورس انرژی، هم نفت و هم فرآورده های نفتی عرضه کردهایم، ضمن اینکه در عرضه فرآورده های نفتی و فروش آن، بیش از میزان پیش بینی شده موفق بودیم؛ به نحوی که هم تقاضا برای فرآورده های نفتی بالا بود و هم قیمت های فرآورده ها بهتر و بیشتر از قیمتی بود که در خارج از بورس فروخته میشد.
عرضه نفت در بورس انرژی ادامه مییابد
وی در ادامه توضیح داد: در بخش عرضه نفت خام، موفقیتی به این شکل نداشتیم که البته علت چنین روندی هم، تفاوت ماهیت این دو محصول است؛ اما به نظر می رسد به طور کلی ایرانی ها با ظرفیت های خرد صادراتی آشنایی بیشتری داشته؛ اگرچه ما روند عرضه نفت خام در رینگ بین المللی بورس انرژی را ادامه می دهیم و تلاش می کنیم مشکلات موجود را برطرف کنیم.
زنگنه گفت: البته باید در نظر داشته باشیم که ما تنها یک طرف قضیه هستیم.
کاهش تولید نفت اوپکیها قوت گرفت
وزیر نفت در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه پیش بینی می کنید نتیجه نشست ۵ دسامبر اوپک چه خواهد بود؟ ادامه داد: پیش بینی میشود تا رقم کاهش تولید نفت بیشتر شود؛ به این معنا که کاهش بیشتری را از سمت اوپک در بازار شاهد باشیم.
«سیراف» کلید میخورد
این مقام مسئول در پاسخ به پرسش دیگر مهر در ارتباط با اینکه آیا امکان کلید خوردن طرح سیراف با استفاده از تنفس خوراک، مشابه طرح پتروپالایشگاهها وجود دارد، اظهار داشت: بله، ممکن است؛ چراکه کارهای بانکی طرح سیراف تقریبا با کمک بانک مرکزی و بانکهای عامل انجام شده و روند وام گرفتن برای این طرح از سوی بانکهای مختلف در حال انجام و تقریبا نهایی شده است.
زنگنه گفت: ما می توانیم نزدیک به ۲۰ هزار میلیارد تومان از بانکها برای این طرح وام بگیریم؛ این در حالی که منبع تامین ارز این طرح نیز پیش بینی شده و همه اینها به معنای انجام مرحله نخست یک پتروپالایشگاه است.
این مقام مسئول در ادامه همین پرسش توضیح داد: حدود ۸ تا ۸.۵ میلیون تن نفتای سبک و سنگین در این طرح تولید میشود که برای مرحله بعدی آن، پتروشیمی هایی را طراحی کردیم که در بخش پایین دستی، محصولات با ارزشی را تولید می کند.
زنگنه در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت آیین نامه طرح پتروپالایشگاهها نیز گفت: حدود یک ماهی است که این آئین نامه را تدوین کرده و به دولت فرستاده ایم؛ ضمن اینکه در آن، تمام نکات را مدنظر قرار داده و رعایت کردیم. به هر حال این موضوع هم اکنون در مرحله نظرخواهی است تا تایید شود.
علت کمبود بنزین سوپر
وی در ارتباط با کمبود اخیر بنزین سوپر در جایگاهها نیز گفت: علت کمبود مقطعی آن تعمیرات پالایشگاه اراک بود که موجب ایجاد مقدار کمی کمبود شده بود که در حال حاضر عمده آن حل شده است.
سفارش ۳.۶ میلیارد یورویی به سازندگان داخلی
زنگنه توربین و کمپرسور را قلب صنعت نفت عنوان کرد و ادامه داد: این دو تجهیزات چه در بخش گاز و چه در بخش نفت نقش مهمی را ایفا میکنند به ویژه در صنعت گاز؛ چرا که در انتقال گاز یکی از تجهیزات کلیدی به شمار میرود و در حال حاضر بیش از نیمی از گاز کشور با توربینهای کمپرسورهای ساخت داخل انجام میشود و خوشبختانه موتور این توربین کمپرسورها که اصلیترین بخش توربین هستند و کشورهای محدودی قادر به تولید آنند در داخل ایران تولید میشود.
زنگنه با اشاره به اینکه تمام بخشهای مورد استفاده در این توربینهای ۲۵ مگاواتی در داخل ساخته میشود، تصریح کرد: از سال ۷۹ این توربینها را در قالب ۲۵ مگاواتی استاندارد کردیم تا با تنوع بیش از حد سازندگان دچار چالش نشوند. در حال حاضر بیش از ۲۰۰ کمپرسور و توربین را ساخته و عرضه کرده اند؛ هم توربینها به طور کامل در ایران ساخته میشوند، هم کمپرسورها. البته اینکه این شرکت چند همکار داخلی نیز دارد، اما هدف اصلی شان بر این بوده که تا حد ممکن سخت افزارهای استفاده شده در این تجهیزات، داخلی باشند.
این عضو کابینه دولت دوازدهم میزان سفارش تجهیزات به این سازنده داخلی را تاکنون ۳.۶ میلیارد یورو اعلام کرد و اظهار داشت: تاکنون تمام سفارشات را انجام و تحویل داده اند و تلاششان بر این است که تا جایی از سرمایه گذار استفاده کنند که روند تولید با یک حلقه مفقوده روبرو شده باشد. این در حالی است که اکنون ۲۰۰ میلیون یورو هم سرمایه گذاری جدید انجام داده اند که یکی از واحدهای تولیدی آنها در منطقه شمس آباد و دیگری در قزوین، یزد و همچنین یک شرکت دانش بنیان در شاهرود است که در مجموع حدود ۱۰ هزار نفر در زنجیره تولید این تجهیزات فعال هستند.
وی در ارتباط با کیفیت محصولات تولیدی داخلی کمپرسور و توربینها نیز توضیح داد: کیفیت این تجهیزات را از همکاران نفت در پالایشگاهها یا انتقال گاز جویا شده ام و مطرح شد که هیچ اشکالی در این تجهیزات نیست. البته در اینجا نمونه خوبی از انتقال فناوری از یک شرکت خارجی اتفاق افتاده است به نحوی که این سازندگان در ابتدا با شرکت زیمنس آلمان شریک بوده اند و این شرکت خارجی انتقال فناوری را به خوبی به این متخصصین منتقل کرده است گرچه در ایام تحریم حضور و فعالیتی نداشت، اما همین حضور نیافتن نیز قدرتمندی متخصین داخلی در این حوزه را تشدید کرد و تجهیزات و فناوری که باید طی زمان منتقل میشد را خودشان ساختند و این روند تسریع شد. بعد از برجام، زیمنس بازدیدی از این تجهیزات داشت و کیفیت این تجهیزات در سطح بین المللی را تایید کرد.
زنگنه با تاکید بر اینکه این تجهیزات حتما قابلیت صادرات دارند، خاطرنشان کرد: این سازندگان داخلی در حال حاضر در حکم یک برند هستند چرا که بیش از ۲۰۰ توربین و کمپرسور ساخته و در شبکه انتقال در حال استفاده است. این در حالی است که این مجموعه ۴۰ توربین را در سیستم خود به صورت آنلاین پایش و رصد میکند.
به گفته وزیر نفت، پیشنهاد دادیم تا این سازندگان داخلی در حوزه تولید پمپهای درون چاهی، کمپرسورهای جمع آوری گازهای فلر، فشارافزایی سرِ سکوها در بخش فراساحل (اقدامی که توتال قصد انجام آن را داشت) کار کنند و پیشتر نیز به کارفرمای اصلی در بخش پارس جنوبی نیز مطرح کرده ایم از توانمندیهای این سازندگان داخلی حمایت کنند و اکنون کارهایی هم انجام شده است. در همین راستا پیشنهاد دادیم این سازندگان میتوانند در بخش تولید ال ان جیهای کوچک مقیاس ورود کنند چرا که اصلیترین قسمت تولید ال ان جی برای کاهش دمای گاز متان تا منفی ۱۶۲ درجه وجود کمپرسور است.
آخرین وضعیت صادرات گاز به ترکیه
وی در پاسخ به اینکه وضعیت صادرات گاز به ترکیه به چه نحوی است و آیا این روند کاهش داشته است، توضیح داد: ترکها معمولا در فصل سرد برداشت بیشتری از خط لوله دارند چرا که همانند ایران در زمستان سردسیر هستند، اما به طور کلی ترکها طبق قراردادشان خوب عمل کرده اند و در فصل سرما گاز بیشتری برمی دارند.
زنگنه با اشاره به اینکه در بخشهایی برای خرید توربوکمپرسورها همانند بخش فراساحل، ما کارفرما هستیم، ادامه داد، در بخشی که این سازندگان بخواهند برای تولید ال ان جی ورود کنند ما کافرما نیستیم، اما میتوانیم در قالب حمایت از شرکتهای دانش بنیان از آنها حمایت کنیم و در این راستا میتوانیم وامهای را به آنها اعطا کنیم، اما به طور کلی بهترین حمایتی که وزارت نفت میتواند داشته باشد سفارش کار است. چنانچه اکنون این سازندگان به بخش پتروشیمی وارد شده اند.
وزیر نفت با بیان اینکه استفاده از بازار سرمایه از طریق بورس در حال انجام است، تصریح کرد: تاکنون از این بخش جذب سرمایه داشته ایم البته پیمانکاران مشکلاتی داشته اند که با آنها صحبت کرده ایم. ابزار استفاده ما از بازار سرمایه نیز اوراق مشارکت است و تا ۶ میلیارد دلار از شورای اقتصاد مجهز انتشار اوراق دریافت کرده ایم.
به گفته این مقام مسئول، وضعیت بازار نفت با توجه به تحرکات آرامکو با عرضه سهام خود تغییر خاصی نداشته و به همان شکل قبلی بود و قیمت نفت با وجود نوسانهایی که تجربه میکند در حدود ۶۰ دلار باقی میماند.
زنگنه در پاسخ به اینکه آیا به عنوان یکی از اعضای اصلی اوپک موافق پیوستن برزیل به اوپک هستید، گفت: با ملحق شدن برزیل به اوپک مشکلی ندارم، اما با ملحق شدن کشورهای کوچک که میزان تولید آنها اندک است موافق نیستم.
دیدگاه شما