ریختن آب دهان در خواب دلایل زیادی داشته و گاهی ممکن است نشانه ای از وضعیت عصبی، اختلال خواب یا دیگر شرایط سلامتی باشد. بهتر است به دنبال شناخت دلایل ریختن آب دهان باشید، تا بتوانید علت اصلی را پیدا و درمان کنید. چرا که در اغلب مواقع ریختن آب دهان یک نشانه از بیماری های دیگر است.
دلایل و علل ریختن آب دهان در خواب
ممکن است گاهی اوقات زمانی که از خواب بیدار می شوید با بالش خیس رو به رو گردید. ریختن بزاق اضافی دهان بر روی بالش احساس ناراحتی برای افراد به وجود می آورد.
از آنجا که در طول شب قورت دادن بزاق امکان پذیر نیست، ترشح زیاد بزاق از دو طرف دهان به بیرون می ریزد. چرا که در شب هنگام عضلات دهان هم مانند بخش های بدن شل شده و ممکن است دهان کاملا باز بماند.
یکی از مهمترین دلایلی که دهان در شب باز می ماند، تنفس از طریق دهان است که به دلیل گرفتگی بینی این اتفاق رخ می دهد.
از مهمترین دلایل ریختن آب دهان در خواب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- استفاده از بعضی آنتی بیوتیک ها موجب افزایش بزاق دهان و ریختن آن در هنگام خواب می شود.
- اختلال در بلع که بر اثر آسیب هایی مانند سکته مغزی یا بیماری پارکینسون به وجود آمده است.
- بیماری های مربوط به رفلاکس معده می تواند موجب ریختن آب دهان شود.
- گرفتگی بینی در سرماخوردگی یا عوارض آلرژی، انحراف تیغه بینی یکی از دلایل مسدود شدن بینی و ریختن آب از دهان است.
- افراد مبتلا به خروپف و ایست موقت تنفس در خواب به این مشکل دچار هستند.
چه بیماری هایی باعث ریختن آب دهان در خواب می شوند
بزاق وظیفه مرطوب نگه داشتن محیط دهان و حنجره را به عهده دارد و ترشح آن برای سلامتی بدن لازم است. اما زمانی که تولید بزاق در طول خواب با شدت تولید بزاق در طول روز برابر باشد، در هنگام خواب این بزاق بر روی بالش می ریزد.
برخی از بیماری ها و مشکلات در قسمت های دیگر بدن وجود دارد که اثرات آن را با ریختن بزاق در خواب مشخص می کنند. با بررسی دقیق برخی از علل ریختن آب دهان در خواب می توان بیماری های مختلف را درمان کرد.
برخی از بیماری هایی که باعث ریختن آب دهان می شوند عبارتند از:
- بیماری های زمینه ای : بیماری هایی مانند مشکلات سیستم عصبی، اختلال در بدن و ترشح بیش از حد آب دهان در اختلالات نورولوژیک موجب ترشح بیشتر بزاق دهان می گردند.
- عوارض جانبی برخی از داروها : داروهای خاصی مانند داروهای ضد روان پریشی و آنتی بیوتیک ها، داروهای مورد استفاده برای آلزایمر موجب می شوند تا ریزش آب از دهان به وجود بیاید.
- دندان قروچه : ساییدن دندان ها به همدیگر در هنگام خواب یا دندان قروچه ارتباط مستقیم به ترشح بزاق از دهان دارد. با مطالعاتی که بر روی کودکان صورت گرفته، به غیر از ریزش آب دهان مشکلات دیگری هم برای این افراد مانند خور و پف کردن و خواب ناآرام به وجود می آید.
- عفونت ها و آلرژی ها : سرماخوردگی، گلودرد استرپتوکوکی همچنین آلرژی های فصلی یا آلرژی به برخی از مواد شیمیایی موجب می شود، تا سینوس ها ملتهب شده و راه های هوایی کاملا مسدود گردد، در چنین شرایطی فرد از طریق دهان نفس می کشد.
- رفلاکس معده : رفلاکس معده به غیر از ترشح زیاد بزاق دهان، علائم دیگری مانند اختلال در بلع هم به وجود می آورد و اغلب افراد احساس می کنند توده ای در گلوی آنها قرار گرفته که این شرایط موجب ترشح هر چه بیشتر بزرگ می گردد.
درمان ریختن آب دهان در خواب
اگر ریزش آب دهان در هنگام خواب کم باشد، نیازی به درمان ندارند؛ اما اگر این آبریزش دهان بیش از حد است و سبک زندگی را با چالش روبرو کرده، باید از راه های درمانی مختلف کمک بگیرید.
راه های درمانی زیادی وجود دارند که برخی از آنها ساده تر بوده و برخی دیگر نیاز به طی کردن دوره های درمانی کامل دارد.
بررسی روش های درمان ریختن آب دهان در خواب:
درمان آلرژی
درمان آلرژی و باز کردن سینوس ها یکی از راه حل های درمانی در این مشکل است که فرد به راحتی از طریق بینی نفس می کشد.
تزریق بوتاکس
بوتاکس یک درمان ایمن و موثر بوده که برای آبریزش بیش از حد دهان مورد استفاده قرار می گیرد، البته تزریق بوتاکس در درمان، دائمی نبوده و هر چند ماه باید تکرار شود.
تغییر وضعیت خواب
اولین اقدام برای کاهش آبریزش دهان تغییر وضعیت بدن در حین خواب است که در صورت خوابیدن به پهلو یا شکم باید سعی کنید که حتماً به پشت بخوابید. برای داشتن یک خواب راحت نیاز به استفاده از یک بالشت استاندارد بوده، تا بدون مشکل و فشار اضافی بر روی گردن و کمر بتواند استراحت کند.
استفاده از محافظ های خاص دهان و فک
محافظ های مخصوص دهان و فک در هنگام خواب دهان را بسته نگه داشته و تأثیر زیادی در کاهش ترشح بزاق خروپف و دندان قروچه دارد.
داروها
داروهایی برای مسدود کردن پیام های عصبی به غدد بزاقی وجود دارند که تا حد زیادی ترشح آب دهان را کاهش می دهند. اما از عوارض این داروها می توان به خشکی بیش از حد دهان اشاره کرد.
جراحی
در مواردی که ریزش آب دهان شدت زیادی دارد، چند تکنیک جراحی مختلف برای آن وجود داشته که می توان با برداشتن غدد بزاقی با جراحی تغییر مجرای غدد بزاقی و کاهش اتصالات عصبی به غدد بزاقی تا حد زیادی این مشکل را کم کرد.
درمان توسط متخصص گوش و حلق و بینی
متخصص گوش و حلق و بینی با بررسی دقیق شرح حال بیمار می تواند علت آبریزش دهان را به طور کامل مشخص کرده و در صورت نیاز اقدام به رفع این مشکل با روش های مختلف می کند.
برای دریافت نوبت دکتر گوش و حلق و بینی به این آدس مراجعه کنید : https://doctoreto.com/doctors/speciality/ent
ابتدا تمامی شرح حال بیمار مورد بررسی قرار گرفته و در صورت امکان توصیه های لازم برای رفع این مشکل را به بیماران می کند و در صورت رفع نشدن با توصیه های پزشک باید از روش های درمانی دیگر استفاده نمایند.
معمولاً متخصص گوش و حلق و بینی با استفاده از داروهای مختلف مانند تزریق بوتاکس یا عمل های جراحی تاحد زیادی می تواند این مشکل را از بین ببرد.
پس به طور کلی تمامی پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی ابتدا روش های غیرجراحی را امتحان کرده و در صورت به دست نیاوردن نتیجه لازم اقدام به ارائه روش های جراحی و تهاجمی می کنند.
اسامی پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی :
- دکتر صالح محبی (تخصص گوش، حلق و بینی)
- دکتر مهدی خواجوی (تخصص گوش، حلق و بینی)
- دکتر سعید اله نوحی (تخصص گوش، حلق و بینی)
- دکتر پرویز ارتفاعی (تخصص گوش، حلق و بینی)
- دکتر محمدمهدی تربتیان (تخصص گوش، حلق و بینی)
- دکتر مریم جالسی (تخصص گوش، حلق و بینی)
- دکتر سعید دیلمقانی (تخصص گوش، حلق و بینی)
دکتر گوش و حلق و بینی وظیفهی درمان بیماریهای مرتبط با گوش و حلق و بینی و همچنین اعضای مرتبط در سر و گردن را بر عهده دارد. بیماریهایی که توسط متخصصان گوش و حلق و بینی درمان میشود عبارتند از عفونت گوش، کاهش شنوایی یا از دست دادن شنوایی، گوش درد و اختلالات بویایی
دیدگاه شما