درباره مالیات خرید خودرو در بورس کالا و مالیات خودرو در بازار آزاد
پس از کشوقوسهای فراوان، بالاخره در مردادماه ۱۴۰۱، امکان عرضه و خرید خودرو در بورس کالا فراهم شد. این اقدام باعث شد تا بازار خرید و فروش خودروهای نو، شفافتر و رقابتیتر از روش قرعهکشی انجام شود. ثبت سفارش برای خرید خودرو از بورس، بهصورت کاملا مشخص، با سفارشگذاری مشتریان و بر اساس قیمت پایه هر خودرو صورت میگیرد. برای همین این روش، مورد توجه عموم قرار گرفته است و هماکنون بسیاری از افراد، برای خرید خودروی مورد نظر خود از طریق بورس کالا اقدام میکنند. اما شاید از خود بپرسید که مالیات خرید خودرو در بورس کالا و بازار آزاد چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ در ادامه پاسخ این سوال را با مشاوره یکی از شرکت های حسابداری کرج خواهید گرفت.
خرید خودرو از بورس چه مزایایی را دارد؟
عرضه خودرو در بورس، موجب شد، بسیاری از مشکلاتی که در سیستم فروش خودروی نو وجود داشت، حل شود و افراد راحتتر بتوانند خودروی مورد نظرشان را خریداری کنند. همچنین دیگر خبری از قیمتگذاری دستوری نیست و قیمت نهایی خودرو بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود. از مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حذفشدن واسطهها و دلالان
- شفافشدن روند عرضه خودرو
- مشخصشدن قیمت در بازار رقابتی
- قانونیبودن و اصولیبودن روش فروش
- انجام معاملات در یک سیستم مشخص و قانونی
- توزیع بهتر و مناسبتر خودروها
- سنجش بهتر و دقیقتر نیاز بازار
بورس کالا یک بستر مناسب برای خرید خودرو است که موجب میشود مشتریان از بسیاری نگرانیها و دردسرهای خرید خودرو دور نگه داشته شوند و آسودهخاطر باشند.
نحوه محاسبه مالیات خرید خودرو در بورس
مدیر مجموعه حسابداری برناتکس ارائه دهنده خدمات مالی و مالیاتی گفت: برای هر خودرویی که قرار است در بورس کالا عرضه شود، یک قیمت پایه در نظر گرفته میشود. این قیمت، یک عدد خام است و ممکن است با قیمت نهایی خودرو متفاوت باشد. همچنین افرادی که موفق به خرید خودرو از بورس کالا میشوند، علاوهبر قیمت نهایی باید مبلغی را بابت هزینههای جانبی و مالیات بر ارزش افزوده آن پرداخت کنند.
هزینههای جانبی خودرو شامل هزینه صدور کارت، بیمه شخص ثالث، خدمات پستی، عوارض شمارهگذاری و … میشود که بر اساس قیمتها و تعرفههای مشخصشده، باید پرداخت شود. همچنین مالیات خرید خودرو در بورس کالا بین ۹ تا ۱۳ درصد ارزش نهایی آن است که بهعنوان مالیات بر ارزش افزوده باید پرداخت شود. بهعنوان مثال اگر قیمت پایه خودرو ۴۰۰ میلیون تومان تعیین شده باشد و قیمت نهایی آن به ۶۵۰ میلیون تومان برسد، مالیات آن بر اساس قیمت ۶۵۰ میلیون تومان محاسبه خواهد شد.
خریداران خودرو از بورس کالا بدانند که باید هزینه و مالیات آن را ظرف مدت سهروز پرداخت کنند. درصورتیکه وجه مربوطه تا ساعت ۱۵ روز سوم پرداخت نشود، بهازای هر روز دیرکرد، مشمول جریمه خواهند شد و در انتهای روز ششم یعنی سهروز بعد از مهلت قانونی، اگر تسویه مالی انجام نشود، معامله آنها باطل میشود و باید جریمه بیشتری برای ابطال معامله بپردازند.
نحوه محاسبه مالیات خرید خودرو در بازار آزاد
از فروردین ۱۴۰۱، دولت قوانین جدیدی را برای خرید و فروش خودرو وضع کرد که طبق آن فروشندگان خودرو باید مالیات بپردازند. این مالیات که بهنام مالیات بر نقلوانتقال خودرو شناخته میشود، مبلغی است که از سوی فروشنده، قبل از تعویض پلاک باید پرداخت شود. مالیات خرید خودرو، شامل تمام خودروهای معمولی و لوکس میشود که البته مقدار آن برای هر خودرو متفاوت است. البته ماشینهای کشاورزی، راهسازی و معدنی از پرداخت این مالیات معاف هستند.
میزان مالیات نقلوانتقال خودرو در بازار آزاد به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از مهمترین عواملی که بر مقدار آن تاثیر میگذارد، نوع خودرو است. خودروهایی که در دسته خودروهای لوکس قرار میگیرند، مالیات بیشتری نسبتبه خودروهای معمولی دارند. همچنین سال تولید خودرو نیز در میزان مالیات آن موثر است. خودروهای جدیدتر مالیات بیشتری نسبت به خودروهای قدیمیتر دارند.
از دیگر عوامل موثر بر مالیات انتقال خودرو، ایرانی یا خارجیبودن آن است. مالکان خودروهای خارجی بدون توجه به قیمت خودروی خود، در هنگام فروش آن، باید مالیات بیشتری بپردازند. جداول زیر میتوانند در چگونگی محاسبه این نوع مالیات به شما کمک کند.
جدول شماره یک: میزان مالیات نقلوانتقال خودرو بر اساس سال تولید و ایرانی یا خارجیبودن آن
سال تولید |
خودروی ایرانی |
خودروی خارجی |
سال جاری |
یک درصد قیمت تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی |
دو درصد قیمت تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی |
تا شش سال بعد از تولید |
کاهش ۱۰ درصدی بهازای هر سال، نسبت به خودروی جدید مشابه |
کاهش ۱۰ درصدی بهازای هر سال، نسبت به خودروی جدید مشابه |
سال ششم به بعد |
۴۰ درصد کمتر از مالیات خودروی جدید مشابه |
۴۰ درصد کمتر از مالیات خودروی جدید مشابه |
جدول شماره دو: میزان مالیات انتقال خودرو بر اساس ارزش آن
ارزش خودرو |
میزان مالیات تعیینشده |
تا ۱.۵ میلیارد تومان |
یک درصد مازاد یک میلیارد تومان |
تا ۳ میلیارد تومان |
دو درصد مازاد ۱.۵ میلیارد تومان |
تا ۴.۵ میلیارد تومان |
سه درصد مازاد سه میلیارد تومان |
بیش از ۴.۵ میلیارد تومان |
چهار درصد مازاد ۴.۵ میلیارد تومان |
جداول فوق کمی گیجکننده هستند، پس شاید یک مثال بتواند به درک بهتر آنها به شما کمک کند. فرض کنید خودرویی که قصد فروش آن را دارید، یک خودروی داخلی و تولید سال جاری است که قیمتی برابر با ۱.۲ میلیارد تومان دارد. طبق جدول شماره یک، شما باید یک درصد ارزش آن را بهعنوان مالیات بپردازید، اما چون خودروی شما بیش از یک میلیارد تومان ارزش دارد، یک درصد از ۲۰۰ میلیون تومان مازاد یک میلیارد نیز به مالیات پرداختی شما اضافه میشود. برای محاسبه دقیق مالیات مذکور میتوانید به سامانه مالیات بر نقلوانتقال خودرو مراجعه کنید.
تفاوت مالیات خرید خودرو از بورس و بازار آزاد در چیست؟
همانطور که متوجه شدید، مالیات خرید خودرو از بورس و بازار آزاد با یکدیگر متفاوت هستند. یکی از تفاوتهای عمده آنها این است که هنگام خرید خودرو از بورس، این مالیات باید توسط خریدار پرداخت شود، در حالیکه در بازار آزاد، مالیات انتقال خودرو بر عهده فروشنده است. همچنین برای محاسبه این مالیات در بازار آزاد و بورس از روشهای متفاوتی استفاده میشود.
اگر قصد خرید خودرو از بورس یا بازار آزاد را دارید، باید بدانید که مالیات آنها، متفاوت است و از روشهای جداگانهای محاسبه میشود. همچنین مالیات خرید خودرو از بورس بر عهده خریدار است، در حالیکه در بازار آزاد، این مالیات باید توسط فروشنده پرداخت شود. اکنون که با شیوه محاسبه این نوع مالیات خودرو آشنا شدید، بهتر میتوانید در این زمینه تصمیمگیری کنید.
دیدگاه شما