انواع ورقهای فولادی در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد هستند و حجم زیادی از معاملات انجامشده در بورس کالا را به خود اختصاص دادهاند که ورق سیاه نیز یکی از این محصولات است. بورس کالا از زیرمجموعههای بازار سرمایه محسوب میشود که امکانی را فراهم کرده است تا عرضهکنندگان کالا، محصولات خود را برای خرید در اختیار افراد قرار دهند. در این مطلب با اطلاعاتی درباره ورقهای سیاه و نحوه خرید آن در بازار سرمایه آشنا میشویم.
انواع ورقهای فولادی
از آنجایی که بخش مهمی از عرضه کالا در بازار سرمایه به فروش فلزات اختصاص دارد و دارای زیرمجموعههای گوناگون مثل شمش، مقاطع طولی و فولاد تخت است، بنابراین به منظور خرید ورقهای فولادی که جزء فولاد تخت محسوب میشوند، در ابتدا باید با انواع آنها آشنایی داشته باشید. تعدادی از این محصولات عبارتند از:
- ورق روغنی
- ورق سیاه
- ورق پانچ
- ورق قلعاندود
- ورق آلیاژی
- ورق آجدار
ورق سیاه چیست؟
روش تولید ورق فولادی، فرآیندی تحت عنوان نورد است که به 2 صورت سرد و گرم انجام میشود. در واقع برای تولید ورق سیاه از دماهای بسیار بالا در روش نورد گرم استفاده میشود که با این کار سطح آن در اثر وجود اثراتی از اکسیداسیون و زنگزدگی حالتی مات دارد، بههمین دلیل به این نام شناخته میشود.
این محصولات از نظر ابعاد، ضخامت، نوع مواد اولیه و کاربرد دارای انواع مختلفی هستند که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- صنعتی: اساس تقسیمبندی این محصول با این نام این است که در صنایع صنعتی مثل پتروشیمی و کشتیسازی کاربرد دارد. همچنین برای تولید پروفیلهایی با ابعاد بالا نیز از این نوع ورق استفاده میشود.
- معمولی: با توجه به اینکه میزان کربن در آلیاژ فولاد تعیینکننده سختی آن است، انواع معمولی نیز بر اساس مقدار کربن موجود در آنها به 2 گرید ST37 و ST52 تقسیم میشوند. عناصر دیگری مانند گوگرد، سلیسیم، فسفر و منگنز نیز با درصدهای مختلف در تولید ورق سیاه به کار میرود.
- شیت یا فابریک: تولید شیت بر اساس نیاز خریدار و ابعاد و ضخامت سفارشی آنها انجام میشود اما نمونههای آماده از این محصولات نیز در اندازههای 6×1، 6×5.1، 6×2، 2×1، 5.1×5.2 و 12.5×2 با ضخامتی بیشتر از 15 میلیمتر در بازار موجود است.
- رول یا کلاف: چون به شکل کلاف هستند برای تولید آنها از نظر طولی هیچ محدودیتی وجود ندارد. ضخامت آنها نیز از 5.1 تا 15 میلیمتر متغیر است و بر اساس عرض نیز در اندازههای 25.1، 5.1 و 2 متر تولید میشود.
کاربردهای ورق سیاه در صنایع
علاوه بر ساخت پروفیلهای صنعتی، این محصول در ساخت بدنه کامیونها، سازههای ساختمانی، قطعات ماشینآلات و بسیاری موارد دیگر نیز کاربرد دارد. برخی از مصارف آن به شرح زیر است:
- تجهیزات ترافیکی مثل گاردریل و تابلوهای راهنمایی و رانندگی
- تولید مخازن کشتی و تانکرها
- انواع تجهیزات کشاورزی
- قطعاتی مثل رینگ چرخ در خودروسازی
- صنایع عظیم همچون کشتیسازی و تجهیزات دریایی
- انواع مقاطع فولادی از جمله نبشی، ناودانی و سپری
- تولید انواع لولههای نفتی
در کشور ما کارخانجات زیادی در زمینه تولید ورق فعالیت دارند، شرکت فولاد اکسین اهواز یکی از آنها است که با بهرهگیری از تکنولوژی روز دنیا به تولید ورق سیاه اکسین میپردازد.
عرضه و تقاضای ورق سیاه در بورس کالا
عرضه این محصول در بورس کالا بیشتر با هدف قانونمندی در انجام معاملات، پایینآمدن نوسانات قیمت و قیمتگذاری طبق عرضه و تقاضا صورت گرفته است. تغییرات قیمت ورق اکسین نیز مانند دیگر تولیدات فولادی عرضه شده در بازار متاثر از نوسانات قیمت ماده اولیه محصولات فلزی و همچنین میزان عرضه و تقاضا در صنایع مصرفی این محصول است.
بالا و پایین رفتن قیمت معمولا برای فروشندگان 3 واکنش کلی در پی دارد:
- در حالت اول فروشندگان سعی میکنند با ثابت نگهداشتن قیمتها مشتریان را به سمت خود جذب کنند.
- در واکنش دیگری از سوی عرضهکنندگان، آنها حالتی تدافعی را در پیش میگیرند که در این حالت با عدم انجام معامله و اعلام نکردن هیچ قیمتی منتظر میمانند تا شرایط بازار ثابت شود.
- در نهایت گروهی از آنها مطابق با جریان بازار پیش میروند و به همسانسازی قیمتها متناسب با روند قیمتی معاملات در بورس کالا میپردازند.
مطابق با تمام این شرایط خریداران نیز در شرایط بحرانی که در صورت عدم انجام معاملات شفاف و واضح بر بازار حاکم میشود، رفتارهای متفاوتی را از خود بروز میدهند. عدهای بدون توجه به شرایط حاکم، خرید خود را انجام میدهند، برخی از آنها تنها به اندازه نیاز خود دست به خرید میزنند و تعدادی نیز ترجیح میدهند تا زمان ثبات بازار و اعلام نرخ نهایی هیچگونه معاملهای نداشته باشند.
اقدامات لازم برای معامله ورق سیاه در بازار بورس
در ابتدا لازم است تا افراد، یک کارگزاری را برای انجام معاملات خود انتخاب کنند و البته باید از میان مراکزی باشد که در زمینه خرید و فروش فولاد در بورس فعالیت میکنند، در زمان ثبتنام متقاضیان باید مدارکی مثل شناسنامه و کارت ملی را همراه داشته باشند.
بعد از آن باید فرمی را که شامل مواردی مربوط به اطلاعات هویتی، بانکی و آدرس محل سکونت شما است را پر کنید تا کارگزاری برای شما یک کد بورسی صادر کند. سپس لازم است تا در سامانه سجام اطلاعات خود را ثبت کنید تا در نهایت بتوانید با استفاده از کد بورسی خود برگه خرید را از کارگزاری دریافت و تکمیل کنید.
پیش از اقدام به خرید نیز شما باید فرمی مبنی بر میزان ورق درخواستی، تعداد و حداکثر توان خرید تکمیل شود. معمولا 10 درصد از مبلغ فاکتور بهعنوان تعهدنامهای از سوی خریدار به حساب کارگزاری واریز میشود در آخر معامله مطابق با دستور متقاضی از سوی کارگزار انجام میشود.
زمان عرضه محصولات فولادی همچون ورق سیاه اکسین که در دسته ورق گرم قرار دارند، روزهای 3شنبه هر هفته در تالار محصولات صنعتی و معدنی راس ساعت 11 صبح انجام میشود. روشهای خرید در بازار به صورت حراج حضوری و عرضه یکجا است.
قراردادهای لازم برای معامله
تفاوتی ندارد که خرید ورق سیاه با چه روشی انجام میشود، در هر صورت لازم است که معاملات بر اساس یکی از قراردادهای زیر باشد:
- نقدی
- سلف
- نسیه
- آتی
- سلف استاندارد
- اختیار معامله
نکاتی در رابطه با معامله در بورس کالا
خرید ورق سیاه از بازار بورس نیز مانند هر بستر معاملاتی دیگر شرایط خاص خود را دارد البته از مزایای آن میتوان به وجود قوانین و مقررات مشخص برای خریدار و فروشنده و نظارت نهادهای دولتی بر بستر معاملات اشاره کرد. باید بدانید که هنگام انجام معامله از دو طرف مبلغی تحت عنوان کارمزد گرفته میشود، زمان تسویه حساب برای خریدار تا 3 روز بعد از انجام معامله است.
اگر مشتری امکان انجام آن را نداشته باشد تا 7 روز زمان در اختیار او قرار میگیرد و پس از آن به ازای هر روز دیرکرد مبلغی به عنوان جریمه اخذ میشود، در صورت فسخ قرارداد نیز باید کارگزار خرید 5 درصد ارزش معامله را برای خسارت پرداخت کند.
جمع بندی
از آنجایی که ورق سیاه در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد تدابیری در نظر گرفته شدهاست تا این محصول در بورس کالا عرضه شود. در صورتی که جزء متقاضیان این محصول هستید و قصد دارید تا از راه بازار سرمایه خرید خود را انجام دهید نیاز است اطلاعاتی درباره نحوه ثبتنام، زمان انجام معاملات و قوانین این بازار در اختیار داشته باشید که ما سعی کردیم آنها را در این مقاله شرح دهیم.
دیدگاه شما