برخی از افراد با تغییر فصل دچار حساسیت فصلی میشوند. بدن به تغییرات آب هوایی و گرد و غبار موجود در هوا واکنش نشان میدهد. از این رو برای درمان آن باید از دارو استفاده کرد. دارو برای خارش بدن به نوع و میزان حساسیت فرد بستگی دارد. دسته و پنجه نرم کردن با خارش و عوارض حساسیتها کار سادهای نیست. بنابراین باید برای رهایی از خارشهای پوستی و بروز سایر علائم مانند آبریزش بینی از داروهای شیمیایی و گیاهی استفاده کرد.
اما برای اینکه با روشهای درمان حساسیتهای فصلی بیشتر آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما باشید.
حساسیت فصلی چیست؟
آلرژی فصلی چیست؟ به مجموعه واکنشهای سیستم ایمنی بدن نسبت به گرده گل و یا دیگر مواد موجود در محیط، حساسیت فصلی (Seasonal Allergy) یا آلرژی فصلی میگویند. از آنجایی که این حساسیتها در یک فصل یا زمان خاصی از سال برای افراد رخ میدهد، به آن آلرژی فصلی گفته میشود.
این حساسیتها خود را با علائمیمثل خارش گلو، ورم چشم، سوزش و آبریزش بینی، خارش چشم، گرفتگی بینی و سرفههای آلرژیک نشان میدهند. بیشتر افراد تجربه چنین علائمی را در یک بازه زمانی خاص از سال داشته و حساسیت فصلی را تجربه کرده اند. اما دلیل بروز حساسیت فصلی چیست؟
در حالت طبیعی، این یک قانون است که سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری و ویروسها واکنش نشان دهد. اما گاهی اوقات این واکنشها در برابر مادهای به نام «آلرژن» رخ داده و باعث حساسیت میشود. آلرژنها همان مواد بیخطر موجود در محیط زندگی ما هستند و سیستم ایمنی بدن این مواد حساسیتزا را در بیشتر اوقات خطرناک تلقی کرده و با آنها مقابله میکند. نتیجه این واکنش، سوزش و خشکی گلو، آبریزش بینی یا دیگر علائم حساسیتهای فصلی هستند.
شایعترین علائم حساسیت فصلی یا آلرژی
حساسیت فصلی علائم خاصی دارد که با سایر بیماریها تفاوت میکند. البته که برخی از افراد حساسیتهای فصلی را با علائم سرماخوردگی اشتباه میگیرند. اما برای شناسایی علائم نیاز است که رایجترین نشانهها را بدانید تا خیلی سریع با پزشک در ارتباط باشید و پیشگیریهای لازم را انجام دهید. شایعترین علائم حساسیت فصلی عبارتند از:
- عطسه کردن مکرر
- خارش گلو
- آبریزش بینی
- گرفتگی صدا
- خارش چشم
- پف کردن پلکها
- گرفتگی بینی و سینه
- گرفتگی گوشها
با بروز هریک از این علائم به پزشک مراجعه کنید تا دارو برای خارش بدن داشته باشید و از بروز کهیرهای پوستی مختلف جلوگیری کنید.
آیا داروی خارش بدن و حساسیت واقعا تاثیرگذارند؟
حساسیت پوستی به دلایل مختلف معلوم و نامعلوم رخ میدهد. خارش بینی، آبریزش بدن، خارش بدن، التهاب چشم و قرمزی پوست از مهمترین علائم حساسیتهای فصلی است. هریک از این علائم ناخوشایند بوده و برای مدت طولانی آزاردهنده میشود. بنابراین باید با بروز نشانههای ابتدایی، داروهای حساسیت زا و جلوگیری از خارش بدن را تهیه کرد.
به طور کلی دارو برای خارش بدن از بروز علائم بیشتر جلوگیری کرده و میتواند حساسیتهای پوستی را کاهش دهد.
بهترین داروی خارش بدن
با بروز هرگونه حساسیت پوستی و فصلی باید با پزشک مشورت کنید. پزشک متخصص میتواند شرایط غیرعادی پوست را بررسی کند تا متناسب با آن بهترین داروی خارش بدن را تجویز کند. اما ما در ادامه متداولترین داروها و روشهای درمانی خارش بدن و کاهش حساسیت فصلی را بررسی خواهیم کرد.
آنتیهیستامینها
آنتی هیستامین یکی از داروهای ضد حساسیت است که برای مقابله با بسیاری از مواد شیمیایی تجویز میشود.داروهای ضدحساسیت با بهرهمندی از ترکیبات ضدهیستامینی میتوانند اوضاع بدن را بهبود داده و به حالت طبیعی برگردانند.
قرصها و شربتها
بعضی از داروهای آنتی هیستامین خوراکی نیاز به نسخه پزشک دارند. اما مواردی هم هستند که بدون نسخه و با صلاح دید دکتر داروساز قابل تهیه است. این داروها مشکلات مختلف پوستی و حساسیتهایی مانند: کهیر و تورم را کاهش میدهند. توجه داشته باشد که بعضی از آنتیهیستامینها باعث خوابآلودگی و خستگی میشوند. از این رو اگر قصد فعالیتهایی را دارید که نیاز به هوشیاری کامل دارد این داروها را در طول روز استفاده نکنید. آنتیهیستامینهای خوابآور عبارتند از:
- دیفنهیدرامین (Diphenhydramine)
- کلرفنیرامین (Chlorpheniramine)
از میان آنتیهیستامینها، موارد زیر خوابآلودگی کمتری به همراه میآورند:
- ستیریزین (Cetirizine)
- دسلوراتادین (Desloratadine)
- فکسوفنادین (Fexofenadine)
- لووستیریزین (Levocetirizine)
- لوراتادین (Loratadine)
همچنین اسپریها و قطرههای چشمیآنتیهیستامین هم تولید شده اند تا برای حساسیتهای چشمیو بینی قابل استفاده باشند.
داروهای ضداحتقان
بعضی از انواع حساسیت بسته به دلایل حساسیت باعث بروز گرفتگی بینی و گلو میشوند. برای درمان آلرژی با علائم گرفتگی بینی و گلو میتوانید از داروهای ضداحتقان استفاده کنید. این داروها میتوانند باعث بروز خستگی، سردرد و بالارفتن فشار خون شوند.
اگر فشار خون بالایی دارید یا دچار مشکلات قلبی و عروقی هستید، نباید به سراغ مصرف این دارو برای خارش بدن بروید. مبتلایان به آب سیاه یا پرکاری تیروئید هم نباید ضداحتقان مصرف کنند.
از جمله داروهای ضداحتقان معروف برای رفع گرفتگی بینی و گلو که میتواند در نتیجه بعضی از حساسیتهای پوستی هم رخ بدهد باید به سودوافدرین (Pseudoephedrine) و تتراهیدروزولین (Tetrahydrozoline) اشاره کرد.
آمپول بتامتازون
افرادی که حساسیت فصلی را با شدت زیادی تجربه میکنند بهتر است که برای درمان از آمپول استفاده کنند. بتامتازون یک آمپول ضد حساسیت است که برای آلرژی فصلی استفاده میشود. این آمپول واکنشهای سیستم ایمنی بدن به التهابات را کاهش میدهد. در نتیجه از بروز حساسیت جلوگیری میکند. اما ممکن است که با عوارضی مانند: سردرد و سرگیجه همراه باشد. در نتیجه این دارو را تنها با تجویز پزشک استفاده کنید.
راهکارهای درمان خانگی آلرژی فصلی
روشهای خانگی یکی دیگر از راههای درمان آلرژی فصلی و خارش بدن هستند. در حقیقت برای اینکه بتوان تاثیرات دارویی را افزایش داد؛ بهتر است که از روشهای درمان خانگی هم استفاده کرد. بهترین توصیههای خانگی برای درمان حساسیت فصلی به شرح زیر هستند:
- دخانیات مصرف نکنید.
- عسل بخورید.
- پنجرههای منزل را ببندید.
- کمتر در بیرون از خانه بمانید.
- هنگام وزش باد خانه را ترک نکنید.
- میوههای آلرژیزا نخورید.
- سبزی و میوه بیشتری مصرف کنید.
- محصولات پروبیوتیک بیشتری مصرف کنید.
- امگا 3 مصرف کنید.
- مایعات بیشتری مصرف کنید.
راهکارهای درمان خانگی حساسیت فصلی میتواند به بهبود زودتر بیماری کمک کند. در نتیجه با رعایت آنها میتوانید سلامتی خود را زودتر به دست آورید.
انواع داروی گیاهی برای خارش بدن و حساسیت
برای درمان حساسیت و خارش بدن میتوان از داروهای گیاهی هم استفاده کرد. این داروها با بررسی نشانهها و علائم حساسیت فصلی تجویز میشود. بنابراین بهتر است که قبل از مصرف آنها با پزشک در ارتباط باشید. در میان توصیههای گیاهی موجود میتوانید یکی از موارد زیر را مصرف کنید:
- آلوئهورا
- ریحان
- بابونه
- گشنیز
- گزنه
- گل همیشهبهار
این گیاهان میتوانند به عنوان بهترین روش درمانی حساسیت فصلی و دارو برای خارش بدن باشند. اما نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد؛ زیرا ممکن است که با عوارضی همراه باشند.
راههای پیشگیری از حساسیت فصلی
با توجه به اینکه عوامل مختلفی میتواند حساسیتهای فصلی ایجاد کنند، اما با رعایت چند نکته ساده میتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد. این نکات ساده عبارتند از:
- عامل اصلی حساسیت فصلی را شناسایی کنید.
- در زمان مناسب منزل را ترک کنید.
- درمان دارویی حساسیت فصلی را جدی بگیرید.
- رطوبت منزل را کاهش دهید.
- به بهداشت فردی توجه کنید.
- از لوازم معطر و غیر ضروری استفاده نکنید.
- به نظافت منزل توجه کنید.
- از استرس اجتناب کنید.
- به الیاف تشک و بالش خود توجه کنید.
همچنین کمتر به استخر بروید، زیرا بعضی از حساسیتهای پوستی به دلیل کثیف بودن آب رخ میدهد.
درمان حساسیت فصلی
به طور حتم تحمل برخی از علائم حساسیت فصلی کار ساده ای نیست. از این رو باید برای درمان آن اقدامات دارویی یا گیاهی انجام داد. استفاده از انواع دارو ضد حساسیت مانند: آنتی هیستامین و ستیریزین استفاده کرد. اما آیا دارو برای خارش بدن به تنهایی موثر است؟ در بیشتر موارد افراد با مصرف دوز کمی از داروهای ضد حساسیت بهبود پیدا میکنند، اما بهتر است که از روشهای خانگی مانند استفاده از عسل یا نوشیدن مایعات زیاد هم بهرهمند شد.
به طور کلی برای درمان حساسیتهای فصلی باید از روشهای خانگی و دارویی در کنار یکدیگر استفاده کرد. اما در صورتی که شدت بیماری زیاد شود نیاز است که پزشک را در جریان قرار داد. پزشک میتواند با بررسی عوامل مختلف بهترین تشخیص را داشته باشد. بنابراین باید از بهترین متخصصهای آلرژی نوبت مشاوره و ملاقات حضوری دریافت کنید. دکتردکتر برای گرفتن نوبت در کنار شما است تا از بهترین متخصصها بتوانید به صورت آنلاین و بدون اتلاف وقت نوبت بگیرید. کافی است که به سامانه نوبت دهی دکتردکتر به نشانی https://drdr.ir/ کرده و پس از مطالعه نظرات سایر بیماران از بهترین متخصص نوبت دریافت کنید.
دیدگاه شما