طرح شفافیت آرا نظام تقنینی کشور که دیروز یک فوریت آن در مجلس به تصویب رسید از سوی معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی بررسی شده و آنچنان که برخی نمایندگان نیز پیشبینی کرده بودند طرح تقنینی با قانون اساسی به طور کلی مغایرت دارد.
براساس این گزارش، مواردی که از نظر اداره کل تدوین قوانین مجلس درباره این طرح به عنوان مغایرت با قانون اساسی مطرح شده اصول 108 و 112 قانون اساسی است چرا که در اصل ۱۰۸ قانون اساسی تصریح شده است که آییننامه داخلی مجلس خبرگان رهبری منحصرا توسط خود آنها قابل تغییر است و همچنین اصل ۱۱۲ صلاحیت انتشار مذاکرات و آراء مجمع تشخیص مصلحت نظام را در صلاحیت خود آن مجمع میداند.
گفتنی است ماده واحده این طرح میگوید تمامی شوراها، مجامع،نهادهای موثر در فرایند قانونگذاری و همچنین نهادههای تصمیمگیرندهای که دارای صلاحیت سیاستگذاری یا وضع قانون و مقررات هستند از جمله مجلس شورای اسلامی، هیات وزرا، مجمع تشخصی مصلحت نظام، شوراهای عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی، شوراهای شهر و روستا، خبرگان رهبری و شورای نگهبان موظف به علنیسازی رای اعضا و انتشار آن و مذاکرات در درگاه اینترنتی خود میباشند.
در همین رابطه غلامرضا کاتب رئیس کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار فارس گفت: این شفافیت برای آراء مجلس خبرگان رهبری حتما قابلیت اجرا ندارد؛ چرا که مجلس خبرگان رهبری براساس آییننامه داخلی خود اداره میشود و حتما شورای نگهبان به این طرح ایراد خواهد گرفت؛ اما با این حال نمایندگان مجلس مجاز هستند هرگونه پیشنهاد و طرحی را به صحن ارائه دهند.
وی افزود: برنامه ما درباره طرح شفافیت آراء نظام تقنینی آن است که جلساتی را با حقوقدانان شورای نگهبان برپا کنیم و تلاش میکنیم بخشهایی که مغایرتی را با قانون اساسی ندارند در متن طرحها از جمله طرح شفافیت نظام آراء تقنینی بیاوریم.
کاتب گفت: روز گذشته به آقای وکیلی نماینده پیشنهاد دهنده طرح شفافیت آراء نظام تقنینی گفتم که اگر این طرح به صورت دوفوریتی پیشنهاد شود من قطعا رای مخالف خواهم داد چرا که معنای طرح دو فوریتی آن است که باید خسرانی به بیتالمال و یا مشکل بزرگی ایجاد شود در حالی که چنین چیزی نبوده است.
حمایت از حقوق مادی پدیدآورندگان آثار تا 50 سال بعد از فوتشان ادامه پیدا میکند
سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس گفت: با مصوبه اعضای این کمیسیون حمایت از حقوق مادی صاحبان اثر تا 50 سال بعد از فوت و در مورد شهدا تا 80 سال پس از شهادتشان ادامه پیدا میکند.
حجتالاسلام حسن نوروزی نماینده مردم رباط کریم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اشاره به نشست امروز کمیسیون قضایی مجلس گفت: در جلسه امروز طرح تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از آسیب دیدگان ناشی از آن اعاده شده از سوی شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که در یک مورد اصلاح مورد نظر انجام و در مورد دیگر نیز تبصره ماده 2 حذف شد.
وی افزود: همچنین در این جلسه لایحه حمایت از حقوق مالکیت ادبی و هنری مورد بحث و بررسی قرار گرفت و فصول 3، 4 و 5 آن به تصویب اعضای کمیسیون رسید.
سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس اظهار داشت: بر اساس مصوبه امروز کمیسیون حمایت از حقوق مادی پدید آورنده اثر تا 50 سال بعد از زمان فوت وی ادامه پیدا خواهد کرد.
نوروزی خاطرنشان کرد:علاوه بر این طبق این مصوبه حمایت از حقوق مالکیت مادی آثار شهدا تا 80 سال بعد از زمان شهادت شخص پدید آورنده اثر ادامه پیدا خواهد کرد.
جلسه کمیسیون آموزش مجلس 2 هفته آینده در وزارت علوم برگزار میشود
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از برگزاری جلسه این کمیسیون در وزارت علوم در 2 هفته آینده خبر داد.
محمد مهدی زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی پس از جلسه عصر امروز این کمیسیون در جمع خبرنگاران گفت: به مناسبت آغاز سال تحصیلی جدید منصور غلامی وزیر علوم به کمیسیون آموزش آمده و در این باره توضیحاتی را ارائه کردهاند.
وی افزود: مباحث مختلفی در نشست عصر امروز با حضور وزیر علوم مطرح شد که میتوان به نحوه پذیرش کنکور در سال جاری، پذیرش دانشجو و تنوع رشتهها اشاره کرد.
زاهدی گفت: متاسفانه کشورمان با چالشی با عنوان اقبال دانش آموزان به رشتههای علوم تجربی و عدم علاقه آنان در حضور رشتههای علوم انسانی و ریاضی دانشگاهها اشاره کرد که باید این مشکل هرچه سریعتر رفع شده و حوزه اقتدار علم و فناوریمان را دنبال کنیم.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات پذیرش دانشجویان در مقطع ارشد و دکتری در سال جاری اظهار داشت: در این باره نقص قانون و اشکالات قانونی منجر به بروز این اشکال شده است و ایرادی از سازمان سنجش و وزارت علوم نیست.
وی گفت: تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد هم موضوع دیگری بود که اخیرا مشکلاتی را ایجاد کرده بود که البته کمیسیون آموزش مجلس در این باره مصوبهای داشته و اعلام کردیم که باید بر اساس قانون عمل شود و دانشگاه آزاد هم باید در خصوص افزایش ظرفیتاش نظر کمیسیون آموزش مجلس و قانون را رعایت کند.
زاهدی تصریح کرد: موضوع بعدی مطرح شده در نشست عصر امروز آمایش سرزمینی علم و فناوری و بودجه پژوهش بود.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: قرار است جلسات کمیسیون آموزش با وزارت علوم استمرار پیدا کند و در دو هفته آینده جلسه این کمیسیون در وزارت علوم برگزار خواهد شد.
مسئله شفافیت تا آخر مجلس دهم باید حل و فصل شود
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی گفت: در عمر باقی مانده مجلس باید بحث شفافیت را حل کنیم تا نمایندهها در مقابل موکلان خود پاسخگو باشند.
حجت الاسلام مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در برنامه «رویداد» رادیو گفت وگو، با اشاره به اینکه یکی از سه رأی مخالف دیروز برای طرح شفافیت، رأی بنده بوده است، گفت: بنده این طرح را اقدامی در راستای جلوگیری از شفافیت می دانم؛ دلایل متعددی نیز دارد ولی این عرض بنده جسارت به همکاران و نمایندگان مجلس نیست.
وی ادامه داد: همه دوستان که برای طرح شفافیت رأی دادند، از توضیحات بنده مطلع نبودند و مطمئنم اگر در جریان قرار می گرفتند، رای نمی دادند.
حجت الاسلام ذوالنوری با بیان اینکه با طرح شفافیت رای فعلی مخالف است، افزود: بنده روح طرح شفافیت دیروز را مغایر با شفافیت می دانم.
وی افزود: براساس طرح شفافیت، تمام رفتار نمایندگان باید شفاف باشد که شامل مرخصی، غیبت، حضور و عدم رای دادن و چگونگی و محتوای رأی می شد ولی دوستان مخالف این موضوع بودند. وقتی رسانه ها این رای گیری را زیر سوال بردند، طراحان اصلی طرح با زیرکی و کاری پیچیده قصد فرار از موضوع داشتند.
حجت الاسلام ذوالنوری افزود: طراحان گفتند دستگاه ها از جمله شورای نگهبان، مجمع تشخیص، خبرگان رهبری، شورای عالی امنیت ملی و ... موظف به شفاف سازی آرا هستند و مجلس را نیز یکی از این نهادها دانسته اند، ولی اولا باید عرض کنم که با این کار حضور و غیاب و رفتار نماینده را از رده خارج کردند و شفافیت را به رای محدود ساختهاند؛ ثانیاً برای خود شریک درست کرده اند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس ادامه داد: مجلس مذاکراتی علنی دارد و دلایل موافق و مخالف باید علنی باشد بنابراین هیچ توجیهی برای مخفی بودن رای نداریم ولی در شورای نگهبان قانون و شرع اجازه نمی دهد مذاکرات علنی صورت گیرد. چراکه صلاحیت افراد بررسی می شود و مسائل اخلاقی و خانوادگی به میان می آید.
حجت الاسلام ذوالنوری با بیان اینکه موافقان طرح فعلی شفافیت هیچ پاسخ قانع کننده ای ارائه نداده اند، گفت: بنده با این ها بحث کردم ولی هیچ پاسخی ندیدم!
وی تصریح کرد: این طرح در حقیقت راه فراری است تا اجازه ندهیم شفافیت اصلی اتفاق بیفتد. اگر دوستان ما صادق هستند، باید اول به خودشان سوزن بزنند و برای مجلس تعیین تکلیف کنند و سپس نهادهای دیگر را بررسی نمایند ولی ما برای اینکه در مجلس شفافیت ایجاد نکنیم، دیگرانی که نمی شود را پیش انداخته ایم.
حجت الاسلام ذوالنوری تصریح کرد: این طرح به بن بست می رسد و دیگران برای تبرئه خود می گویند ما تلاش خود را کردیم؛ ولی بنده دنبال این هستم که طرح بصورت عادی مسیر خود را طی کند و در عمر باقی مانده مجلس باید بحث شفافیت را حل کنیم تا نماینده ها در مقابل موکلین خود پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: اگر زمانی خواستید با طراحان این طرح مناظره ای بگذارید و از رسانه عمومی استدلال خود را بگویند تا مردم تلقی کنند، بنده آمادگی کامل دارم!
اعضای هیئت تحقیق و تفحص از ایدرو مشخص شدند+اسامی
عضو هیئترئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس از انتخاب اعضای هیئت تحقیق و تفحص از ایدرو در این کمیسیون خبر داد.
سیدجواد حسینیکیا عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نشست عصر امروز این کمیسیون گفت: در این جلسه قرار بر این شد تا طرح ساماندهی خودرو برای بررسی بیشتر 2 هفته مسکوت بماند تا ایراداتی که شورای نگهبان به آن طرح وارد دانسته را برطرف کنیم.
وی ادامه داد: در بخش دوم جلسه امروز اعضای 11 نفره هیئت تحقیق و تفحص از ایدرو مشخص شدند.
عضو هیئترئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: اعضای این هیئت آقایان عبدالله رضیان، سید مهدی مقدسی، علی اسدی کرم، محمد عزیزی، محسن کوهکن، رضا انصاری، نادر قاضیپور، علیرضا محجوب و خانم سیده حمیده زرآبادی هستند.
تصویب طرح تاسیس موزه جنایات استکبار جهانی
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس از تصویب ماده واحده طرح تأسیس موزه جنایات استکبار جهانی در جلسه امروز این کمیسیون خبر داد.
سید فاطمه ذوالقدر سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، در تشریح جزئیات جلسه عصر امروز (دوشنبه 8 مهر) این کمیسیون، گفت: بررسی طرح تأسیس موزه جنایات استکبار جهانی در دستورکار جلسه امروز کمیسیون قرار داشت که اعضای کمیسیون پس از استماع نظرات طراحان، ماده واحده طرح مذکور را به تصویب رساندند.
وی در تشریح ماده واحده این طرح اظهار داشت:این ماده واحده میگوید وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مکلف است با همکاری ستاد نیروهای مسلح نسبت به تأسیس موزه و مرکز اسناد جنایات استکبار جهانی اقدام نماید.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به دستورکار دیگر این جلسه، اضافه کرد: در این جلسه ماده 65 طرح مالکیت فکری و معنوی نیز از سوی اعضای کمیسیون به تصویب رسید.
ذوالقدر تصریح کرد: این ماده تأکید میکند حقوق مذکور از تاریخ انتشار حامل شنیداری در صورت عدم انتشار تا پایان بیستمین سال کامل مورد حمایت قرار میگیرد.
مخالفت کمیسیون برنامه مجلس با تشکیل بانک فرهنگیان
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس نشست عصر امروز این کمیسیون را تشریح کرد.
محمدرضا تابش عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نشست عصر امروز این کمیسیون، گفت: در این جلسه درباره موضوع تشکیل بانک فرهنگیان با حضور وزیر آموزش و پرورش بحث و تبادل و نظر شد.
وی ادامه داد: در این جلسه نمایندگان موافق و مخالف این موضوع نظرات خود را اعلام کردند و وزیر آموزش و پرورش نیز نظرات خود درباره تشکیل بانک فرهنگیان را ارائه کرد.
نماینده مردم اردکان در مجلس تصریح کرد: علیرغم نظر مثبت نمایندگان مبنی بر رسیدگی به وضعیت معیشتی و تقویت بنیه اقتصادی فرهنگیان؛ بدلیل موانع قانونی در تاسیس بانک دولتی و عملکرد نامطلوب بانک سرمایه که موجب تضییع حقوق سهامداران فرهنگی این بانک شد، موضوع تشکیل این بانک مورد موافقت قرار نگرفت.
حضرتی:کمیتهای برای بررسی مشکلات بورس پایه تشکیل میشود
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از تشکیل کمیتهای جهت بررسی دقیق اتفاقات اخیر در بورس پایه خبر داد.
خانه ملت، الیاس حضرتی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در تشریح جلسه امروز(دوشنبه 7 مهر) این کمیسیون گفت: در این جلسه اتفاقات اخیر در بورس پایه با حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، سهامداران بورس، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و... بررسی شد.
وی ادامه داد: از آنجا که نگرانیهایی در میان برخی از سهامداران بازار بورس پایه به وجود آمده است، باوجود صحبت با ریاست کل بورس ایران در هفتههای اخیر، به جهت بررسی مفصل و دقیق و پاسخگویی به نگرانیهای مردم امروز جلسه ویژهای دراین خصوص با حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار کردیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه به منظور احترام و ارزش قائل شدن به افکار عمومی و ذینفعان، اتفاقات اخیر در بورس پایه امروز به طور ویژه در کمیسیون بررسی شد، افزود: همچنین کمیتهای جهت بررسی دقیق موضوع ازسوی کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل خواهد شد تا درصورت تشخیص ضعف، نقصان و اجحاف موضوع را مورد بررسی قرار دهند.
ظریف هفته آینده به کمیسیون امنیت ملی مجلس میرود
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، نشست عصر امروز این کمیسیون را تشریح کرد.
سیدحسین نقویحسینی سخنگوی کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم، در تشریح نشست امروز این کمیسیون، گفت: آقای ابراهیم رضایی رئیس کمیته هستهای کمیسیون در ابتدای جلسه، گزارشی از بازدید خود از سایت هستهای نطنز ارائه کرد. وی در توضیح این گزارش گفت که با برداشته شدن گام سوم کاهش تعهدات برجام و محدودیتهای تحقیق و توسعه روح جدیدی به سایت دمیده شده است، فعالیتها از نو آغاز شده بود و متخصصین کار خود را روی ماشینهای جدید، ایزوتوپهای پایدار و تکنولوژیهای جدید گداخت شروع کرده بودند.
وی ادامه داد: خانم چنارانی نیز در ادامه جلسه گزارشی از نشست بینالمجالس آسیایی در عراق ارائه کرد و با توجه به موضوع اربعین و حضور حجم عظیمی از مسلمانان و حتی غیر مسلمانان در کربلا یادآور شد که نیازمند مدیریت و حفظ امنیت جدی هستیم. در همین راستا تصمیم گرفته شد که کمیسیون بازدیدی از مرزهای سفر اربعین داشته باشد.
نماینده مردم ورامین و پیشوا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آقایان ذوالنوری، کواکبیان، فلاحت پیشه، نجفی، شوشتری، جاسمی، چنارانی، نانواکناری، حسن بیگی، نقوی حسینی، رضایی، علوی، دهقانی، و حضرتپور ضمن حضور در جلسه امروز در ارتباط با مسائل مطرح اظهارنظر کردند.
نقوی حسینی یادآور شد: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، در جلسه هفته آینده کمیسیون روز دوشنبه پانزدهم مهرماه حضور خواهند یافت و پیرامون سفر رئیس جمهور به نیویورک، مسائل منطقه، طرح صلح هرمز، تحولات یمن صحبت خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، افزود: در ادامه جلسه امروز، برخی از اعضای کمیسیون نسبت به عدم حضور و تأخیر حضور تعدادی از اعضا در جلسه و عدم حد نصاب اعتراض کردند.
رفع ایرادات شورای نگهبان به طرح تشدید مجازات اسیدپاشی در مجلس
نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از رفع ایرادات شورای نگهبان نسبت به طرح تشدید مجازات اسیدپاشی در این کمیسیون خبر داد.
یحیی کمالیپور نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی و مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم با اشاره به جزئیاتی از جلسه عصر امروز(دوشنبه، 8 مهر) این کمیسیون، گفت: در جلسه امروز کمیسیون قضایی مجلس، ایرادات شورای نگهبان به طرح تشدید مجازات اسیدپاشی با رأی اکثریت اعضای کمیسیون، رفع شد.
وی افزود: پس از رفع ایرادات شورای نگهبان به طرح تشدید مجازات اسیدپاشی، این طرح برای بررسی در صحن مجلس، به هیئترئیسه پارلمان ارجاع شد.
نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اضافه کرد: در بخش دیگری از این جلسه، طرح مالکیت فکری و معنوی مورد بررسی قرار گرفت که حدود 40 ماده آن تصویب شد.
کمالیپور در پایان به جزئیاتی از ماده (40) طرح مالکیت فکری و معنوی اشاره کرد و گفت: مواردی نظیر حقوق مادی آثار، مالکیت مادی آثار، استثنائات حقوق پدید آورنده، تکثیر محدود برای مقاصد شخصی، تکثیر برای مقاصد آموزشی تکثیر برای بخش رادیو، تلویزیون، تهیه نسخه پشتیبان، توسعه برنامههای رایانهای و حمایت از حقوق مادی، بخشی از ماده (40) این طرح است که در کمیسیون قضایی مجلس تصویب شد.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در تشریح ایرادات این شورا به طرح تشدید مجازات اسیدپاشی گفته استکه " درباره واژه جنایت در این طرح، ایراد جزئی وارد هست که در ماده واحده آمده، «جنایت بر نفس یا عضو» و یا «منفعت» که قبلاً هم آقایان فقها اعلام کرده بودند که در صدر ماده این کار انجام شده، اما در ذیل ماده واحده نیز مجدد آمده که آقایان فقها مطرح کردند که واژه «منفعت» باید اضافه شود که این ایراد به مجلس شورای اسلامی اعلام شده است".
دیدگاه شما