گروه سیاست نامهنیوز: دیدار محمدجواد ظریف با امانوئل ماکرون رویدادی مهم محسوب میشود زیرا ممکن است این دیدار منشأ اتفاقات مثبتی در رابطه ایران با جامعه جهانی باشد و فشارهای فزاینده آمریکا بر ایران را کاهش دهد. فرانسه بعد از خروج آمریکا از برجام سلسه گفتوگوهایی را با مقامات ایرانی آغاز کرد.
فرانسه در مقطعی طرح «فریز در برابر فریز» را پیشنهاد داد؛ به این معنا که هم ایران و هم کشورهای غربی هیچ اقدامی در راستای خروج بیشتر از برجام انجام ندهند که این طرح با توجه به بدعهدیهای ایران و تصمیم ایران مبنی بر کاهش گام به گام سطح تعهدات عملا میسر نشد تا آنکه فرانسه طرح جدیدی به ایران پیشنهاد داد تا در صورت تحقق آن این کشور کمکهایی مالی به ایران ارائه دهد.
طرح فرانسه تا پیش از دیدار ظریف با ماکرون با سه محور چالش برانگیز همراه بود؛ نخستین مورد طرح فرانسه به بندی با نام «بند غروب» اشاره دارد. در این بند محدوده زمانی 10ساله برای توافق هستهای در نظر گرفته شده است. بندی که پیشتر ظریف درباره آن گفته بود: «درباره محدودیت زمانی برجام مذاکرات بسیاری انجام شد، چون ما معتقد بودیم نباید هیچ محدودیت دائمی بر حقوق ایران اعمال شود، از طرف دیگر طرفهای مذاکره معتقد بودند که باید مدت زمان طولانیتری وجود داشته باشد و ما درباره مدت زمان به یک توافق حد وسط رسیدیم که مدت زمان آن ۱۰سال است».
دومین محور گفتوگو بر سر فعالیتهای موشکی ایران و مسائل مورد بحث در خاورمیانه بود و در نهایت در طرح مذکور آمده است که در صورت کمک مالی فرانسه به ایران، باید تعهدات برجامی ایران به نقطع آغاز بازگردد.
ایران همواره بر تأکید دارد که مسائل موشکی قابل بحث و گفتوگو نیست زیرا از یکسو ابزار دفاعی ایران است و از سوی دیگر در متن برجام هیچ اشارهای به فعالیتهای موشکی نشده است که ایران اکنون بر سر این مووضع گفتوگو کند.
چنین دلایلی باعث شد که گفتوگو درباره طرح فرانسه در مقام عمل میسر نشود تا آنکه امانوئل ماکرون با حسن روحانی در مدتزمان کوتاهی چندبار تلفنی با یکدیگر گفتوگو کردند و در نهایت ماکرون در کاخ الیزه از ظریف میزبانی کرد.
محرمانههای ترامپ و ماکرون درباره ایران؛ تنش تمام میشود؟
بعد از دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با رئیسجمهور فرانسه و تشریح گام سوم ایران برای کاهش تعهدات برجامی گویا ماجرا قدری متفاوت شد؛ به نحوی که روزنامه ایران در گزارش خود خبر از عقبنشینی فرانسه از خواسته خود مبنی بر مذاکره درباره فعالیتهای موشکی ایران داد و نوشت: «عقبنشینی فرانسه از خواسته خود مبنی بر مذاکره پیرامون فعالیتهای موشکی ایران، جدیدترین تحولی است که در روند مذاکرات جاری تهران و پاریس روی داده است. چه این موضوع جزو سه پیششرط مقامهای پاریسی در بسته پیشنهادی به تهران در ازای ارائه کمکهای اقتصادی بود که طبق اطلاعات به دست آمده در نتیجه دیپلماسی مبتکرانه تهران از روی میز گفتوگوها کنار رفته است. بنابر شنیدهها، مقامهای ایرانی در خلال گفتوگوهای پیدا و پنهان با فرانسویها در چند هفته اخیر طرح هر موضوعی غیر از برجام و سازوکار مالی تسهیل مراودات تجاری با تهران را مقدمه انکارناپذیر شکست مذاکرات دوجانبه تهران و پاریس اعلام کردند و بسته پیشنهادی خود را متناسب با خواستههای جمهوری اسلامی و بر پایه امکان اجرایی شدن آن گزینهها از سوی طرف مقابل روی میز فرانسویها گذاشتند».
ماکرون در حاشیه اجلاس جی7 در دیداری غیر رسمی با دونالد ترامپ جزئیات طرح اخیر فرانسه درباره ایران را برای همتای آمریکایی خود تشریح کرد. خبرگزاریهای فرانسه و آسوشیتدپرس به نقل از یک دیپلمات فرانسوی درباره این دیدار گزارش دادند که ماکرون در جریان ناهار کاری روز شنبهاش با ترامپ جزئیات طرح خود برای کاستن از تنشها با ایران را به وی توضیح داده است.
این دیپلمات با تأکید بر اینکه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای جزو منافع مشترک فرانسه و آمریکا محسوب میشود، گفته است پاریس چندین هفته بر روی این طرح کار کرده است.
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از یک مقام کاخ الیزه گزارش داده رهبران آمریکا و فرانسه در دیدار روز شنبه خود بر سر مسائلی از جمله برنامه هستهای ایران «نقاط مشترکی یافتهاند».
هرچند هنوز خبری رسمی از جزئیات مذاکرات ماکرون و ترامپ منتشر نشده است اما با توجه به موضع قاطع ایران درباره عدم مذاکره بر فعالیتهای موشکیاش و باتوجه به اینکه گفته شده است ماکرون و ترامپ به نقاط مشترکی درباره کاهش تنش با ایران رسیدهاند میتوان انتظار داشت آمریکا نیز به خواستههای ایران تن دهد و شاید در آیندهای نهچندان در فضایی برابر و منطقی باز هم باب گفتوگو باز شود و تنشها کاهش یابد.
دیدگاه شما