به گزارش پایگاه خبری نشان :

تعطیلات نوروز، فرصتی که قطعا می‌تواند مجالی برای دوری از مشغله‌های روزمره، صرف وقت بیشتر همراه عزیزان و سفر باشد، امسال دچار تغییرات شده است. اما با این وجود گاهی میان همه این وقت گذرانی‌ها توجه به سلامت قدری کمرنگ می‌شود و پس از آن باید به فکر رفع آن‌ها بود. سلامت و شادابی پوست نیز مستثنی نیست و برخی عادات رایج در زمان تعطیلات می‌توانند تاثیرات مطلوبی داشته باشند که در ادامه مرور می‌خوانید.

بی‌خوابی‌های شبانه

معمولا در ایام تعطیلات، مردم شب‌ها تا دیروقت مشغول تفریح و تماشای تلویزیون هستند و به همین دلیل ساعت خوابیدن هم خیلی دیرتر از زمان معمول می‌شود. این در حالی است که خواب کافی شبانه یکی از مهم‌ترین اصول همیشگی حفظ شادابی و سلامت پوست است. از طرفی، دیر خوابیدن شب، دیر بیدار شدن صبح را نیز در پی دارد که این مساله نیز تاثیر خوبی بر پوست ندارد. گرچه این رویه طی یک یا دو شب نمی‌تواند خیلی جدی باشد اما مسلما وقتی به عادت تبدیل می‌شود، نظم خواب را به هم می‌زند و باعث بروز مشکلات پوستی عدیده‌ای مانند تورم، تیرگی یا چروک زیر چشم‌ها می‌شود.

خوابیدن بدون پاک کردن مواد آرایشی از روی پوست

یکی از شایع‌ترین عادات اشتباه و آسیب‌رسان به پوست، خوابیدن بدون پاک کردن مواد آرایشی از روی صورت است. همه خانم‌ها به جرات می‌توانند اظهار کنند حداقل یک بار در زندگی خود این تجربه را داشته‌اند اما باید دانست اگر پوست قادر به صحبت با ما بود قطعا از این آسیب‌ها شکایت می‌کرد. از خوابیدن با صورت مملو از انواع ترکیبات آرایشی به شدت بپرهیزید زیرا تماس طولانی‌مدت سلول‌های پوست با اجزای مختلف تشکیل‌دهنده ترکیبات آرایشی در طول شب، روند ترمیم و بازسازی پوست و درنتیجه شادابی و سلامت آن را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد و می‌تواند در افراد مستعد منجر به بروز طیف وسیعی از ضایعات جلدی مانند بروز درماتیت‌های تماسی و جوش‌های پوستی شود. در انتهای شب، زمانی را به پاک کردن مواد آرایشی اختصاص دهید.

افراط در مصرف شیرینی، آجیل و خوراکی‌های چرب

ازجمله عادات تغذیه‌ای نادرست که تاثیر نامطلوبی بر سلامت پوست دارد، افراط در مصرف خوراکی‌های چرب و شیرین است که معمولا در ایام تعطیلات مصرف این قبیل خوراکی‌ها دو چندان می‌شود. این حالت عاملی است که نه‌تنها اضافه وزن و چاقی را در پی دارد، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات پوستی مختلفی مانند جوش و آکنه شود.

بی‌توجهی به پاکسازی پوست و استعمال نامرتب کرم ضدآفتاب

پوست همیشه در مواجهه با عوامل محیطی مانند تشعشعات ماورای‌بنفش نور خورشید یا آلودگی‌هایی مانند دود سیگار، گردوغبار، آلاینده‌های جوی، ذرات باقی‌مانده از مواد آرایشی، سبوم، سلول‌های مرده پوست و... است. عدم پاکسازی پوست منجر به تجمع آلودگی‌ها و سلول‌های مرده روی پوست و درنتیجه بروز عوارض جلدی متعدد و کاهش طراوت و شادابی پوست می‌شود. ازطرفی باتوجه به طولانی شدن روزها و درنتیجه مواجهه بیشتر با نورخورشید؛ استفاده نامرتب از کرم ضدآفتاب می‌تواند به‌تدریج زمینه‌ساز عوارض جلدی متعددی مانند ایجاد کک‌ومک و تیرگی‌های پوستی یا تشدید برخی بیماری‌های پوستی ‌شود. هر چند که نوروز امسال شیوع ویروس کرونا خانه نشین‌مان کرده ولی لطفا در صورت ضرورت برای خروج از منزل، کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید.

بی‌تحرکی و تنبلی

گرچه تعطیلات نوروز فرصت خوبی برای استراحت و تجدید قوا برای آغاز فعالیت‌های روزمره و کاری است، مسلما به معنای صرفا خوردن و خوابیدن نخواهد بود. کاهش شدید فعالیت بدنی در تعطیلات نسبتا طولانی نوروز علاوه بر تقویت زمینه اضافه وزن روی سلامت و شادابی پوست نیز تاثیر سوء می‌گذارد. تعجب نکنید! پژوهشگران کنار اشاره به تاثیرات متعدد ورزش بر سلامت جسم و روح یادآور می‌شوند افرادی که به طور منظم 2 تا 3 بار در هفته به مدت حداقل 30 دقیقه پیاده‌روی دارند، پوست جوان و شاداب‌تری نسبت به دیگران دارند زیرا ورزش از طریق افزایش خونرسانی به پوست موجب بهبود تغذیه و اکسیژن‌رسانی به سلول‌های پوستی و تسهیل دفع مواد زائد از آن می‌شود که طراوت و درخشندگی هرچه بیشتر پوست را به دنبال خواهد داشت.

اصول سلامت‌بخشی که تعطیلات نوروزی کمرنگ می‌شود

دکتر غلامحسین غفارپور: در دوران تعطیلات نوروز برخی نکات ضروری بهداشتی در مورد پوست به‌خصوص نسبت به کودکان جدی گرفته نمی‌شود، حال آنکه پوست نوزادان و کودکان لطیف و حساس است و بیشتر مستعد ابتلا به ناراحتی‌های پوستی خواهد بود. به همین دلیل انتخاب محصولات بهداشتی نامناسب یا شستشوی ناکافی زمینه‌ساز حساسیت و تحریکات پوستی می‌شود.

اضطراب بیش از حد

ترس از انتقال کرونا باعث ایجاد اضطراب شده‌است و اضطراب می‌تواند سیستم‌های دفاعی طبیعی بدن که آسیب‌پذیری نسبت به این عوامل را کاهش می‌دهد، تضعیف کند و به این ترتیب روند ترمیم‌کنند‌گی پوست با اختلال مواجه می‌شود که حاصل آن تخریب بافت پوست و مو و ظاهر شدن نشانه‌های پیری زودرس روی پوست است.

فکرهای منفی را از خودتان دور کنید و افکار مثبت داشته‌باشید تا از پوستتان درمقابل خطرهای ناشی از اضطراب محافظت کنید.

افراط در استفاده از مواد ضدعفونی کننده

ویروس کرونا باعث حساسیت بیش از حد بسیازی از ما نسبت به تمیز بودن محیط اطراف و همچنین پوستمان شده‌است.البته که ضدعفونی کردن دست‌ها و محیط اطراف یکی از راهکارهای اساسی برای پیشگیری از کرونا می‌باشد اما افراط در استفاده از این مواد می‌تواند آسیب‌های جدی، مانند اگزما و خشکی بیش از حد و همینطور درماتیت‌های حاد و مزمن به پوست برساند.

پس بهتر است به‌جای شستشوی غیر‌اصولی دست‌ها با این مواد ضدعفونی کننده از روش‌های اصولی شستن دست‌ها با شوینده‌های معمولی‌تر استفاده کنید.

شستشوی سریع پوست و بدون آبکشی کامل مواد شوینده از روی صورت یکی دیگر از نتایج عجله داشتن است، در حالی که پس از استفاده از این مواد باید پوست را با آب فراوان البته بدون کشیدگی محکم دست، شست و به آرامی با حوله یا دستمال بهداشتی خشک کرد.

در صورت پاک کردن مواد آرایشی با دستمال‌های حاوی مواد پاک‌کننده، پس از استفاده آن را دور بیندازید و هرگز دوباره استفاده نکنید زیرا ترکیبات شیمیایی موجود در مواد آرایشی زمینه رشد و تکثیر باکتری‌ها را تسهیل می‌کنند و زمینه‌ساز ناراحتی‌های پوستی می‌شوند.

مراقبت‌های همیشگی پوست مانند پاکسازی، شستشوی روزانه با شوینده متناسب پوست، استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده و ضدآفتاب را رعایت کنید. تجربه‌هایی که دیگران در مورد استفاده از محصولات بهداشتی دارند برای شما ممکن است مناسب نباشد زیرا هر فردی شرایط فیزیولوژیک خاصی دارد و مسلما روند درمان ناراحتی‌های پوستی در همه افراد یکسان نیست.

برترین‌ها