به گزارش پایگاه خبری نشان :

بازار نفت این روزها عجیب ترین روزهای خود را می گذراند. این مساله در بازار نفت ایران متفاوت تر است و نفت سنگین ایران به رقم غیرقابل باور 14 دلار رسیده است. به نظر می رسد سال 2020 از آنچه تصور می شد هم شرایط بدتری برای اقتصاد ایران به وجود بیاورد.
به گزارش سلام نو، بهای هر بشکه نفت سنگین ایران در دو روز گذشته در حالی با کاهش 12 درصدی به 14.9 دلار رسیده که داده های سایت اویل پرایس می گوید در حال حاضر نفت سنگین ایران به ارزان ترین نفت دنیا تبدیل شده است. پس از ایران الجزایر با نفت سنگین 20.92 دلاری در جایگاه دوم است.

افت قیمت نفت البته منحصر به ایران نیست و در تمام کشورها شاهد این سقوط بوده ایم. به جز نفت سنگین قیمت نفت برنت هم دستخوش تغییر شده است و هر بشکه آن 4.2 درصد افت را تجربه کرده و در حال حاضر حدود 28 دلار معامله می شود. نفت WTI آمریکا هم  با کاهش 4.8 درصدی قیمت 21.5 دلار برایش ثبت شده است.

جنگ قیمتی که از هفته های قبل بین ریاض و مسکو در گرفت باعث شده تا التهابی بی سابقه بازار نفت را احاطه کند. در شرایط کنونی هیچ گونه چشم انداز امیدوارکننده ای برای افزایش قیمت نفت دیده نمی شود و روسیه و عربستان در کنار ایالات متحده آمریکا سه کشوری هستند که در این مدت بیشترین تاثیر  را بر بازار نفت گذاشته اند.

جنگ قیمت نفت، ضربه بزرگی بر کشورهای آفریقایی برای تولید نفت نیز وارد کرده است. در این بین شیوع ویروس کرونا باعث شده تا تولیدکنندگان نفت بیش از همه متضرر شوند به طوری که آثار ورشکستگی در بسیاری از شرکت های نفتی به وضوح قابل رویت است.

 

برخی کارشناسان آمریکایی حدس می زنند تداوم جنگ قیمت روسیه وعربستان به جز کاهش نرخ رشد اقتصاد جهانی بحران 900 میلیون بشکه نفت مازاد را نیز به همراه داشته باشد. این در شرایطی است که همزمان با افت تقاضای جهانی، روسیه و عربستان به منظور حفظ سهم از بازار خود اعلام کرده‌اند که قصد افزایش تولید دارند که این افزایش تولید تقریبا روزانه سه میلیون بشکه در روز خواهد بود.

پُل سانکی، مدیر عامل بانک سرمایه‌گذاری ژاپنی - میزوهو – اخیرا ادعای عجیبی کرده و گفته احتمال منفی شدن بهای نفت هم وجود دارد. به اعتقاد او همزمانی جنگ قیمتی روسیه و عربستان با سرکوب تقاضای نفت به دلیل رکود ناشی از شیوع ویروس کرونا می‌تواند چنان طوفانی از عرضه نفت ایجاد کند که بهای این حامل انرژی را به زیر صفر دلار برساند.

او البته در این نظریه تنها نیست. یک تحلیلگر ارشد بانک آمریکا اگرچه این سناریو را بدبینانه می داند اما معتقد است این اتفاق در شرایطی رخ خواهد داد که روسیه و عربستان در حادترین مرحله جنگ قیمتی تمامی ذخایر خود را نیز عرضه کنند. البته در این صورت، احتمال این که دو طرف به سمت آتش‌بس رضایت بدهند و تولید خود را با هدف رشد قیمت‌ها کاهش بدهند، وجود دارد.

به نظر می رسد چنانچه عرضه مازاد نفت همچنان ادامه داشته باشد چینی ها تلاش کنند تا با افزودن ظرفیت ذخیره سازی خود بهره کافی را از نفت ارزان ببرند. سقوط شدید قیمت ها در بازار نفت آمریکا و کانادا را از دور خارج می کند و در این بین کشورهایی همچون ایران، ونزوئلا عراق و نیجریه به عنوان تولیدکنندگانی که اقتصاد نفتی گریبان آنها را گرفته است بیشترین ضرر را متحمل می شوند.

پیش بینی قیمت نفت در هفته های آتی چندان آسان به نظر نمی آید. افزایش مجدد قیمت دلار یا رسیدن قیمت نفت به صفر دلار و کمتر از آن بستگی به ویروس کرونا دارد. باید منتظر ماند و دید تبعات اقتصادی کرونا تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و رکود حاصل از این ویروس چه میزان اقتصاد جهان و مهم تر از آن بازار نفت را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.