دکتر محمد رضا شمس اردکانی مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در نشست خبری از طریق ویدئو کنفرانس با خبرنگاران، گفت:« ما چهارمین ویدیو کنفرانس با مسوولین طب سنتی چین داشتیم.چینی ها در هرکدام از ویدئو کنفرانس ها تاکید داشتند بیش از۹۰ درصد از بیمارانی که درمان شدند از هر دو طب رایج و طب چینی برای درمان آنها کمک گرفته شده است لذا از وزیر بهداشت خواستیم از طب سنتی ایران را که یک مکتب کاربردی است برای درمان کرونا استفاده کنیم که مورد موافقت قرار گرفت. همکاران ما در طب سنتی در برخی از بیمارستان ها اقداماتی را برای درمان کرونا شروع کردند و تمام ضوابط لازم انجام شده و امیدواریم نتیجه آن قابل ارایه برای همکاران ما باشد. »
وی گفت:« از آنجایی که چینی ها در نظام معمول خود از داروهای گیاهی به طور عام مصرف می کنند آمادگی بیشتری برای درمان کرونا از این طریق داشتند. توانایی های دیگر ما بحث سبک زندگی است که می تواند در این شرایط خاص موثر باشد. »
دکتر حسین رضایی زاده رییس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران، نیز در این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره ادعاهای مطرح شده در فضای مجازی از سوی دکتر تبریزیان و روازاده برای درمان کرونا با کمک بخور جوش شیرین، گفت:« در فضای مجازی ادعاهای بسیاری مطرح شده است باید گفت حجم زیادی از جامعه خود به خود درمان می شوند وقتی راجع به یک دارو می توان ادعای درمانی کرد که در کارآزمایی بالینی بتوانیم بیماران را با هم مقایسه کنیم. تا زمانی که این مقایسه اتفاق نیفتد هیچکدام از ادعاها را نمی تواند تایید و تجویز کرد و امیدوارم کسانی که در این زمینه کار می کنند به جای صرف انرژی در فضای مجازی، در مراکز علمی مطالعاتشان را ثبت کنند. ما هیچ روشی را فعلا تایید نمی کنیم. آنچه که مورد تایید دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت است خودمراقبتی بالینی است.»
دکتر شمس اردکانی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه با توجه به تحقیقات انجام شده در زمینه تولید داروی درمان کرونا در کنار داروهای شیمیایی آیا طب سنتی می تواند به درمان کرونا کمک کند، گفت:« بدون شک طبیبان چینی هم ادعا داشتند طب سنتی ایرانی می تواند در کنار طب کلاسیک در درمان کرونا موثر باشد. ما دو دارو داریم که در حال انجام ازمایشات بالینی هستند که تاکنون نتایج خوبی داشته است. باید رعایت این نکته را داشته باشند که مرجع هرگونه اظهار نظر درباره درمان کرونا، وزارت بهداشت است و اثربخشی دارویی را در فضای مجازی مطرح نکنند.ما منتظریم نتایج بالینی این داروها توسط سخنگوی وزارت بهداشت اعلام شود. داروهای سنتی هم در کنار داروهای شیمیایی در بیمارستان ها در حال ازمایشات بالینی هستند.»
دکتر رضایی زاده در پاسخ به اینکه آیا ما در طب ایرانی به نتایجی رسیدیم که قابل ارایه به جهان باشد، گفت:« باتوجه به اینکه همه گیری کرونا برای اولین بار اتفاق افتاده است داروی گیاهی و سنتی را نمی توان در مقایسه با درمان های رایج پیشنهادی استفاده کرد چینی ها هم به ما گفتند از طب چینی حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد در کنار درمان های رایج اجازه استفاده داشتند و با توچه به اثراتی که دیدند به استفاده از طب چینی ۹۰ رسیده بود و مراکزی که درمان های سنتی به کار رفته بود کمترین میزان مرگ و میر را داشتند. انچه ما هم کارآزمایی بالینی در بیمارستان ها انجام می دهیم در کنار درمان های رایج است ادعایی نداریم که درمان گیاهی یا طبیعی برای کرونا ساخته و جدای از داروهای شیمیایی می توان استفاده کرد از نظر علمی و اخلاق پزشکی در شرایط فعلی در هیچ جای دنیا سابقه نداشته که بتوان تاثیر داروهای سنتی را در درمان کرونا به طور مستقل بررسی کرد.»
وی درباره تاثیر مصرف الکل یا مواد مخدر در درمان کرونا گفت:« استعمال سیگار و مصرف مواد مخدر هم به مانند استفاده از مواد الکلی به اشتباه برای درمان کرونا در بین برخی از مردم رایج شده در حالی که هیچ شواهد علمی وجود ندارد که افراد سیگاری یا معتادان بهبودی بهتر یا ابتلای کمتری به کرونا دارند و هیچ بحث علمی این موضوع را تایید نمی کند.»
دکتر شمس اردکانی درباره آتش زدن کتاب مرجع پزشکی از سوی یکی از مدعیان طب سنتی گفت:« در جامعه ای هستیم که طب سنتی تاریخ دیرینه داشته است اما متاسفانه یک بدبینی نسبت به طب سنتی بوجود آمده است. در اقدام اخیری که نابخردانه کتابی را آتش زدند این کار هیچ توجیهی نداشته است و کتاب اتش زدن هیچ وقت در فرهنگ و تمدمن ایران سابقه ای نداشته است.»
دکتر رضایی زاده گفت:« فروش دارو به صورت آنلاین حتی داروی رسمی غیرمجاز است مگر اینکه داروخانه های انلاین اجازه داشته باشند. اگر دارویی باشد که از طریق فروشنده های مجازی تبلیغ می شود صد درصد غیرمجاز است اگر دارویی مجوز داشته باشد از طریق داروخانه آنلاین به فروش می رسد نه از طریق فروشنده های مجازی.»
دکتر شمس اردکانی در پاسخ به اینکه آیا پیشگیری از کرونا از طریق مصرف زنجبیل و دمنوش ها و تقویت سیستم ایمنی بدن ممکن است، گفت:« تقویت سیستم ایمنی بدن یکی از بهترین راه های پیشگیری است تا بر ویروس کرونا غلبه کنیم. اینکه عده ای برخی مواد غذایی را به عنوان پیشگیری یا درمان کرونا مطرح می کنند قابل تامل است و باید این کار توسط پزشک تایید شود. بیشترین اقدامی که می تواند برای پیشگیری از کرونا موثر باشد اصلاح سبک زندگی است. خواب به موقع در بالابرن سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری موثر است ،خوردن غذاهای زودهضم ، استراحت خوب و ورزش بجا بهترین کارهایی است که می توان انجام داد ولی صرفا مصرف یک ماده غذایی به نظر نمی رسد در بالابردن ایمنی تاثیری داشته باشد.»
دکتر رضایی زاده در پاسخ به اینکه برای حفظ طب سنتی اصیل ایرانی از هرگونه انحراف چه برنامه هایی دارید، گفت:« مهمترین اقدام، توسعه آکادمیک طب سنتی و ایرانی است. اوایل انقلاب ما کسی که پروانه داروسازی را داشته باشد کم داشتیم یا در حوزه دندانپزشکی به دلیل کمبود دندانپزشک، کمک دندانپزشک داشتیم تا اینکه دندانپزشکان تربیت شدند و جایگزین این افراد شدند. الان بعید است یک فرد عادی به سراغ کمک دندانپزشک برود. با توسعه اکادمیک طب سنتی، اقدام پایداری برای طب سنتی خواهیم داشت. فرهنگسازی برای مردم و اشنایی با طب اصیل سنتی در کنار پزشکی رایج می تواند کمک کند و جایگاه خاص خودش را دارد. در کشورهای توسعه یافته هم همین اتفاق افتاده و واژه طب فراگیر استفاده می شود یعنی از همه ظرفیت ها به شرط ایمنی و اثربخشی در کنار طب رایج استفاده می شود.»
دکتر شمس اردکانی درباره تعداد فارغ التحصیلان طب سنتی در کشور گفت:« ما ۴۰۰ فارغ التحصیل از دانشکده های طب سنتی داریم. پروتکل هایی که از طرف انجمن علمی طب سنتی و دفتر طب سنتی و مکمل وزارت بهداشت و درمان تهیه و ارایه شده است مورد استفاده قرار گرفته است.»
بهداشت نیوز
دیدگاه شما