انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران اعلام کرد ویروس کرونا قادر است در سطح خارجی کفشها تا پنج روز فعال بماند. از طرفی مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ توسط میکروبیولوژیستها در دانشگاه آریزونا انجام شد، نشان داد که به طور متوسط کف کفش حاوی ۴۲۰ هزار باکتری، ویروس و انگل است. همانطور که میدانیم با عطسه و سرفه ویروس کرونا میتواند روی سطوح بنشیند. سطوح بیرونی کفشها نیز میتواند محل استقرار این ویروس باشد. بسته به نوع مواد برای ساختن کفش، عامل بیماریزا میتواند در قسمتهای خارجی کفش باقی بماند.
انستیتوی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا دریافته است که کوویدـ۱۹ میتواند تا پنج روز روی پلاستیک زنده بماند. بنابراین قبل از ورود به خانه از آلوده نبودن کفشهای خود اطمینان حاصل کنید. با مطمئن شدن از تمیز بودن کفشها نگذاریم ویروس با ما همخانه شود.
نکات آموزشی زیر میتواند به شما در اطمینان بخشیدن از عدم انتشار ویروس کرونا کمک کند:
ـ کفشهای خود را بیرون از منزل بگذارید. مهم است بدانید عامل انتقال ویروس کرونا مخاط و ترشحاتی است که در شهر هم فراواناند. بهترین کار این است که کفشها را در جاکفشی در راهرو و خارج از منزل قرار دهید.
ـ دستان خود را پس از تماس با کفشها به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون یا محلول ضدعفونیکننده الکلی ۷۰ درصد بشویید.
ـ در دوره زمانی شیوع کرونا، از یک جفت کفش مشخص برای بیرون رفتن از منزل استفاده کنید تا برای ضدعفونی کردن آن راحتتر باشید.
ـ تا حد امکان از پوشیدن کفش «بنددار» که مجبور به باز و بسته کردن مکرر آنها و تماس دست با بند کفش هستید خودداری کنید.
ـ حتماً کفشهایی را که برای بیرون رفتن از منزل استفاده میکنید داخل جاکفشی (ترجیحا دردار) دور از محیط داخل خانه و دسترس کودکان نگه دارید.
ـ جاکفشی را در فاصلهای مناسب از ورودی آپارتمان یا در حیاط منزل قرار دهید و با کفشی دیگر یا دمپایی که مخصوص داخل منزل است فاصله بین ورودی از بیرون تا ورودی به داخل منزل را طی کنید.
ـ بعد از درآوردن کفش و گذاشتن آن در جاکفشی حتما قبل از دست زدن به دیگر وسایل منزل دستانتان را به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید.
ـ توصیه میشود از جاکفشی قفلدار استفاده شود تا کفشها از دسترس کودکان دور باشد.
ـ مرتباً از ضدعفونیکنندهها روی سطوح جاکفشی، کف و روی کفشها استفاده کنید.
ـ موقع بیرون رفتن از منزل برای پوشیدن کفشها ترجیحا از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید و بعد از پوشیدن کفش دستکشها را دور بیندازید و در صورت نپوشیدن دستکش دستانتان را بعد از لمس کفشهایتان به خوبی بشویید.
ـ توجه داشته باشید که کمترین بخش آلوده قسمت کفش، سطوح درونی کفش است.
ـ به کودکان آموزش دهید به کفشها و جاکفشی دست نزنند.
ـ به کودکان برای پوشیدن یا درآوردن کفشهایشان و جلوگیری از دست زدن آنها به کفشهایشان کمک کنید.
در صورتی که بیرون گذاشتن جاکفشی و کفشها برایتان امکانپذیر نیست، اصول زیر را حتما رعایت کنید:
ـ پس از ورود به منزل کفشهای خود را در جاکفشیهای دردار تعبیهشده در نزدیک در ورودی قرار دهید.
ـ پس از هر بار ورود و خروج جاکفشی و به ویژه نقطهای از آن را که لمس کردهاید ضدعفونی کنید.
ـ در صورت امکان یک محدوده مشخص در قسمت ورودی منزل یا آپارتمان برای درآوردن کفش تعیین کنید.
ـ در صورتی که امکان استفاده از جاکفشیهای دردار وجود ندارد و یا در صورت امکان دسترسی خردسالان به جاکفشی، پس از هر بار ورود به منزل کفشهای خود را ضدعفونی کنید.
ـ برای ضد عفونی کردن یک لیوان آب سرد را با نصف قاشق آب ژاول مخلوط کنید.
ـ از مسواکهای مستعمل یا ارزانقیمت میتوانید برای ضدعفونی کردن استفاده کنید. مسواک مستعمل را به محلول آغشته کرده و ته کفش را خوب ضدعفونی کنید.
ـ برای ضدعفونی کردن روی کفش میتوانید از یک پارچه تمیز آغشته به محلولی که تهیه کردهاید نیز استفاده کنید و پارچه را روی سطوح خارجی کفش بکشید.
ـ کفشهای ضدعفونیشده در مکانی دور از دسترس اطفال خشک شوند.
ـ به یاد داشته باشید قبل و بعد از فرایند ضدعفونی کردن کفشها دستهای خود را به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون یا محلول ضدعفونیکننده الکلی خوب بشویید.
ـ در هنگام ضدعفونی کردن کفشها میتوانید از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید./ایسنا
دیدگاه شما