زمانی "دعوت" برنامه شبانه تلویزیون بود و الان چند سالی است مدل برنامهسازیاش را تغییر داده و با محوریت "خانواده" پیش از افطار روی آنتن میرود. برنامهای که تهیهکننده نامآشنایی دارد و محمد پیوندی سردبیری فعال و با تجربه در کنار خود قرار داده است و حجتالاسلام برمایی که بعد از تجربه سال قبل، حالا برای دومین سال در کسوتِ مجری برنامه یا به قولِ خودش میزبان و راهبر برنامه است.
بخش هایی از مصاحبه تسنیم با عوامل را در ادامه می خوانید
درباره دستمزد حجتالاسلام برمایی برخیها شائبههایی وارد کردهاند و میگویند ایشان برنامهای بین 4 تا 5 میلیون تومان دریافت میکنند و برنامه اسپانسر آنچنانی دارد؟
مجتبی کشاورز: ما همه پرداختیهایمان در برنامه از محل پرداخت صداوسیما است و هیچ اسپانسری نداریم. نه که پیشنهاد اسپانسری نداشتیم بلکه نخواستیم، ما را از هدف اصلیمان دور میکرد به همین خاطر "دعوت" با استاندارد بودجه سازمانی ساخته شده و با همان روال برآورد و عرف صداوسیما کارش را میکند. اتفاقاً درخواست اسپانسری برای "دعوت" بود ما با صحبتی که با همکارانم داشتیم هزینههای "دعوت" را در چارچوب سازمان صداوسیما پذیرفتیم تا اسپانسر ما را از هدفمان دور نکند.
دیالوگ، اتفاق و آیتمی بیجا و بیمورد نداریم
* نکته دیگری که دارم درباره فرم برنامه و سوژههایی که انتخاب کردید. همین انتخاب سوژهها و داستان و روایت داشتن، اینکه میدانید از ابتدا و انتهای گفتوگو و برنامه قرار است چه اتفاقاتی بیفتد و یا برای تمام لحظات برنامه، فکر کردهاید و برنامه دارید این همان وجه تمایز است. بر مهمان برنامه نظارت داشتید که در فضای مجازی مشکلی نداشته باشد و در فضای بیرونی هم حاشیه و چالشی نداشته باشند. چطور به این شکل و شمایل برنامهسازی رسیدید؟
مجتبی کشاورز: نیامدیم تا شعار بدهیم؛ درباره هر موضوعی که الان روی آنتن میبینید یکماه فکر شده و روی تکتک روایتها کار فشردهای داشتیم. همه ابعاد زندگی مهمان برنامهمان مورد بررسی قرار گرفته است؛ ما قبل از آنتن میدانیم در این 50 دقیقه از کجا شروع کنیم و به کجا میخواهیم برسیم. ما دیالوگ، اتفاق و آیتمی بیجا و بیمورد نداریم.
خانواده آن کولهبر برای ما اهمیت دارد
حجتالاسلام محمد برمایی: این زحمت آقای پیوندی و اتاق فکر ما است و گروه فعال و پویا و پرتعدادیاند. ما نمیرویم سوژه را صِرف جذاببودن موضوع به برنامه بیاوریم؛ ما موضوع را پیدا میکنیم و سختی کارمان اینجا است که برای سوژه و آدمهایشان موضوع پیدا نکردیم بلکه سختی کار تیمهای سوژهیاب و طراح ما این است که ما آمدیم خانواده را مشخص کردیم. مثلاً در برنامهای به موضوع کولهبرها پرداختیم موضوعات سیاسیاش برایمان مطرح نبود بلکه نمایش آن خانواده کولهبر برایمان اهمیت داشت.
به خاطر دیده شدن دنبالِ حاشیه نرفتیم
* آقای پیوندی، مهمانهایی که روی آنتن دعوت میشدند چقدر وقت میگذاشتید و چطور این مهمانها را هدایت میکردید که در جریان گفتوگو حرفهای شائبهدار و چالشبرانگیز نزنند و همهچیز در قاعده و چارچوب رسانهملی باشد؟
اصولاً از حیث برنامهسازی، سختترین نوع برنامهسازی مدلی است که باید با مردم کوچه و خیابان برنامه بسازیم؛ آدمهایی که نه تجربه دوربین دارند و نه میزانسن میدانند نه دکوپاژ، آنها قصهای دارند که برای خودشان است و تو به عنوان برنامهای که آمدهای حرفی بزنی و هدف و الگویی را دنبال میکنی، شاید سختی کار ما در دعوت همین باشد. اتفاقاً ما میدانیم چه خروجیای به مخاطبمان بدهیم. دنبال محتوای فاخریم، به خاطر دیده شدن به هر قیمتی دنبالِ حاشیه نرفتیم که مثلاً در فضای مجازی مشتری پیدا کنیم. البته حرفهای بداهه و اصطلاحاً گونههای "زرد" هم نوعی برنامهسازی است و مخاطبان خودش را دارد. ما آن نوع برنامهسازی را قضاوت نمیکنیم اما در چارچوب خودمان میخواهیم هم قصه روایت کنیم و هم آدمهایی را بیاوریم که بسیاری از آنها برای اولین بار است که به تهران میآیند چه برسد به اینکه تلویزیون آمده باشند. این هم سختی کار خودمان است.
هر آدمی قصه جذابی دارد باید آن را درست مطرح کرد
* چطور این قصهها را پیدا میکردید؟
محمد پیوندی: این که خیلی ساده است و همه قاعده این کار را میدانند. چیزی که در این سالها یاد گرفتهام به نظرمن هر آدمی چه کوچک و چه بزرگ که از کنارش رد میشویم اگر در او درست نگاه کنی قصه جذابی دارد. شاید من خودمم هم اینطوری فکر میکردم که باید در قصهها و روایتها یک داستان جذاب بیاورم. یک داستانی که خیلی وایرال شده بیاورم. به نظرمن قصه پیدا کردن کار پیچیدهای نیست بلکه نوع روایت و آن قصه را در تلویزیون مطرح کردن، حائز اهمیت است.
مردم خودشان را در "دعوت" میبینند
* قصهای که بتواند مخاطب جذب کند خیلی مهم است...
مجتبی کشاورز: علت اینکه مخاطب جذب شده این است مردم خودشان را در قصههای ساده "دعوت" میبینند و در هر قسمت بیشتر خودش را نشان میدهد. چون موضوع خانواده است و مخاطبین ما یا خودشان و یا دور و برشان را در این موضوع دیدهاند. ما همیشه در دعوت کرامت میهمان برایمان اولویت بوده و هست.
قرار نیست درد و رنج مردم را جار بزنیم
حجتالاسلام محمد برمایی: رضایت مهمان از گفتوگو بسیار بالا است؛ یعنی وقتی برنامه تمام میشود و میخواهند استودیو را ترک کنند از ما تشکر میکنند. ما احسن القصص ماجراها و قصههای مردم را درمیآوریم؛ یعنی اینکه بهترین پیامی که میتواند به مخاطب بدهد را برمیگزینیم. ما قرار نیست درد و رنج مردم را جار بزنیم و قرار نیست مهمانمان را هم جار بزنیم. باید عزت نفس مهمان حفظ شود؛ نکته مهمتر این است که ما در همه بخشها با عواملمان به زبان مشترکی رسیدهایم.
ما حرف درست را در جای درست میزنیم
مجتبی کشاورز: آقای برمایی در برنامه "دعوت" همان حرفی را میزند که حرف همه تیم "دعوت" است در واقع ایشان حرفی را روی آنتن میزنند که همه به آن باور داریم. ما مهمان را برای دیده شدن برنامه فدا نمیکنیم. هدف تیم "دعوت" این نبود که با درام، قصه را جذاب کنیم، سال گذشته این مطرح میشد که شما حرفهایی میزنید که فقط آقای برمایی میتوانست بزند اما اصلاً همچنین چیزی نیست ما حرف درست را در جای درست میزنیم.
ما از رنج و بدبختی کسی اشکی نگرفتهایم
حجتالاسلام برمایی: گفتن و پرداختن به محتوا واقعاً هنری است که من کنار این تیم یاد گرفتم. تمام اشکهای ریخته شده در برنامه "دعوت" اشک مقدس و خوبی بوده، اشک یک شهیدی بوده است یعنی خانواده شهیدی که ارزشی را دنبال کردند؛ ما از رنج و بدبختی کسی اشکی نگرفتهایم.
* آقای کشاورز درباره برنامه "دعوت" ویژه عیدفطر صحبت کنید.
یک یا دو روز هنوز مشخص نیست؛ طراحی دیگری از مردم خواهیم داشت و هدف برنامهمان مردمند. همچون سال قبل مجری در کنار آقای برمایی خواهند بود، چون فرم آن برنامه عیدانه است.
* در آن ویژهبرنامه مهمان بازیگر هم دارید؟
فضای عید فطر با ماه رمضان فرق میکند؛ عید فطر جشن است شاید به آن برسیم.
* واقعاً در شرایط کرونایی برنامهسازی کار سخت و پیچیده بود؛ قبول دارید؟
مجتبی کشاورز: ما مسئولیت برنامهسازیمان را انجام دادیم و همکارانم در واقع جهاد رسانهای کردند.
تسنیم
دیدگاه شما