علاوه بر این مسائل که متوجه خانواده هاست، احتمال کاهش ازدواجها بهدلیل فاصلهگذاری اجتماعی نیز مساله را دوچندان میکند؛ چراکه تاخیر در ازدواج بهصورت طبیعی بر فرزندآوری تاثیر میگذارد. برخی محققان نیز نسبت به احتمال افزایش ناباروری در کشور در آینده بهدلیل عوارض ناشی از ابتلا به کرونا هشدار دادهاند. روز گذشته محمدجواد محمودی، رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاستهای جمعیتی ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز از تبعات این امر ابراز نگرانی شدید کرد و گفت: پیشبینی ما این است که شیوع کرونا، فرزندآوری را کاهش میدهد و در کاهش رشد جمعیت تاثیرگذار است. در این شرایط ممکن است خانوادهها به خصوص مادران از ترس شرایط کرونایی، از فرزندآوری اجتناب و حتی از ترس ابتلای خود و فرزندشان اقدام به سقط جنین کنند. وی با اشاره به جلوگیری از سقط جنینهای قانونی و ضرورت فرهنگسازی در این زمینه عنوان کرد: «بدون شک سیستم آموزشی ما نه تنها در این مقوله که برای رشد اقتصادی هم باید تغییر کند و مساله فرزندآوری هم از این مساله مستثنی نیست. در نتیجه تمام آموزشها برای تشویق مردم در این مقوله نیاز به بازنگری دارد». همچنین عباس عبدی، فعال سیاسی و اجتماعی در یادداشتی که در اختیار رسانهها قرار داده بود به این موضوع تاکید کرده است: پس از کرونا فرآیند کاهش زاد و ولد شدیدتر خواهد شد. حتی امسال نیز ممکن است به دلایل گوناگون و ترس از حضور در بیمارستانها، سقط جنین افزایش پیدا کند و انگیزه فرزندآوری کمتر شود که به احتمال فراوان آثارش را در سال 1400 نشان خواهد داد. از سوی دیگر مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا بیشترین تاثیر را در کاهش ازدواج و فرزندآوری خواهد گذاشت و به احتمال فراوان طی دو سال آینده یعنی تا سال 1400 میزان زاد و ولد به زیر یکمیلیون خواهد رسید و اگر مرگ و میر کرونا خیلی زیاد نباشد، حداقل 500هزار نفر مرگ و میر سالانه را در کشور شاهد خواهیم بود و رشد جمعیت به زیر 0.5درصد خواهد رسید. البته این بحران مختص ایران نخواهد بود. ایتالیا نیز یکی دیگر از کشورهایی است که در این زمینه دچار بحران جدی خواهد شد. جمعیت ایتالیا از سال گذشته شروع به کاهش کرده است و اثر ناشی از کرونا میتواند سرعت این ضربه را به شدت افزایش دهد. از سال 2018 تاکنون حدود 200هزار نفر از جمعیت ایتالیا کم شده است. کرونا نه تنها رشد زیادی در مرگ و میر خواهد داشت، بلکه در کوتاهمدت ممکن است کاهش شدید موالید را سبب شود.
گیلان و مازندران، پیرترین استانها
این روزها سیاستهای دولت بر فرزندآوری است، همانطور که حامد برکاتی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت از حذف توزیع رایگان اقلام پیشگیری از بارداری در شبکههای بهداشتی ایران برای مبارزه با کاهش جمعیت خبر میدهد و میگوید: «برای اولین بار در تاریخ نرخ رشد جمعیت ایران به زیر یک رسیده و آمار زاد و ولد در سال گذشته نسبت به سال94، 25درصد کاهش داشته است». این در حالی است که طبق آمار رسمی امروزه دومیلیون و 700هزار مجرد میانسال در کشور وجود دارد و در حال حاضر حدود 0.9درصد جمعیت سالمند، افرادی هستند که دارای تجرد قطعی بوده و اصلا ازدواج نکردهاند. همچنین استانهای گیلان، مازندران، مرکزی، همدان و آذربایجان شرقی پیرترین استانهای کشور محسوب میشوند.
بارداری ناخواسته، روی دیگر سکه
در این رابطه یک جمعیت شناس از آمار قابل توجه سقط جنین در ایران میگوید. شهلا کاظمیپور معتقد است که در این برهه از زمان بهواسطه ترس از مراجعه به مراکز درمانی، پیشگیری از بارداری شایع شده است. بنابراین به احتمال زیاد در پاییز 99 کاهش آمار فرزندآوری خود را بیشتر نشان دهد. طبق آماری که اخیرا اعلام شده است حدود یک و نیممیلیون تولد و 300هزار فقره سقط جنین نیز صورت میگیرد که تعدادی عمدی و تعداد دیگر غیرعمدی است. کاظمیپور با اشاره به افرادی که به عمد فرزندان خود را سقط میکنند، گفت: همچنین باید به این موضوع نیز اشاره داشت که در شرایط کرونا کسانی نیز هستند که فرزند نمیخواهند و برنامهریزی در این رابطه نداشتهاند و به خاطر ترس از رفتن به بیمارستان اقدام به سقط نمیکنند، امکان دارد این سقطها به تولد فرزند منجر شود. نمیتوانیم حکم بدهیم اما من معتقدم برخی به خاطر ترس از کرونا به بیمارستان نمیروند و فرزند خود را نگه میدارند از این رو بارداریهای ناخواسته این کاهش جمعیت را جبران میکند.
دیدگاه شما