به نقل از تایمز، یک مرد اهل کالیفرنیا به نخستین فرد آمریکایی-آفریقایی تبار تبدیل شد که عمل پیوند صورت انجام می دهد. شش سال طول کشید تا پوستی متناسب با پوست صورت او پیدا شود تا بالاخره جراحان بتوانند عمل پیوند صورت را روی او «رابرت چلسی» انجام بدهند. چلسی بعد از عمل پیوند به نشریه «تایم» گفت: نخستین بار در سال 2018 قرار بود بر روی او عمل پیوند صورت انجام شود اما او از انجام این کار خودداری کرد چرا که تصویرهای اسکن شده نشان می داد چهره او بعد از عمل شبیه خودِ قبلی اش نخواهد بود. اما چلسی در نهایت در جولای 2019 تن به این عمل جراحی داد.
اما داستان وی نه تنها چالش های پیوند صورت را بیشتر نشان می دهد ، بلکه نابرابریهایی را که بین زندگی سیاهپوستان و سفیدپوستان در ایالات متحده وجود دارد را بیشتر نشان می دهد.
بسیار تکان دهنده است، اما واقعیت این است که سیاهپوستان زیادی در طول سال به دلیل اینکه کمتر از سفیدپوستان عضو جدید دریافت می کنند و شانس کمتری برای عمل های جراحی پیوند دارند جان خود را از دست می دهند. و برای کسانی مانند چلسی که به پوست یک اهدا کننده برای مطابقت با خود نیاز دارند ، احتمال پیوند حتی پایین تر است.
رابرت چلسی به نشریه تایم می گوید:«خدا به اهدا کننده و خانواده اش برکت بدهد که این هدیه گرانبها را به من دادند تا فرصت دیگری داشته باشم. کلمات نمیتوانند توصیف کنند که چه احساسی دارم. من سپاسگزارم و از دریافت چنین هدیه ای شگفت زده ام».
گیرندگان پیوند صورت گروه نادری هستند. چلسی هنوز به عنوان اولین و تنها بیمار سیاه پوست که چنین پیوندی را دریافت می کند نادر است.
در سال 2013 او دچار یک سانحه رانندگی شد. رابرت چلسی به شدت مجروح شد و سوختگی 60 درصد کل بدنش را دربرگرفت. در طی این سانحه او لب ها، بینی و گوش چپ خود را از دست داد. هیچ ظاهر قابل توجهی دیگر نداشت. نحوه تصادف او اینگونه بود که در کنار بزرگراه لس آنجلس توقف کرده بود. یک راننده مست اما از پشت محکم به او کوبید و تصادف وحشتناکی را رقم زد. اتومبیل چلسی به سرعت در میان شعله های آتش سوخت. نیمی از بدن چلسی دچار سوختگی درجه سه شده بود. وضعیت وخیمی داشت و تا مرگ رفت و برگشت. با افت فشار شدیدی مواجه شد و پزشکان تلاش زیادی کردند تا این وضعیت به حالت نرمال برگردد.
بافت بینی و لب های او از بین رفت. رابرت 18 عمل جراحی متعدد را تحمل کرد تا در نهایت پزشکان پوستی را به طور موقت روی بافت های به شدت آسیب دیده او کشیدند.
این مرد نگون بخت دو سال و نیم در بیمارستان سپری کرد و در این مدت پزشکان تلاش کردند تا عمل پیوند بر روی او انجام دهند. چلسی بر روی نقاط بدنش هیچ حسی نداشت و درد آنها را متوجه نمی شود. چهره چلسی تقریبا مثله شده بود و علاوه بر آن دندان هایش در معرض تخریب کامل قرار گرفت. بینی او که تقریبا از سمت چپ منهدم شده بود و تمام صورتش پر از زخم های گوناگون بود، به خصوص در ناحیه پیشانی و گونه.
رابرت چلسی از لحاظ روانی نیز به شدت آسیب دیده بود و حتی به خودکشی فکر می کرد. با تمام این اتفاقات در نهایت چلسی مجاب به این شد که صبر و حوصله بیشتری داشته باشد.
این مرد آمریکایی-آفریقایی تبار از این می گوید که چقدر در این سال ها نگاه های وحشت زده دیگران را تحمل کرده است. او برخی از این نگاه ها را بامزه می داند و برخی دیگر را کنجکاو. چلسی صورت خود را ماسک هالووین مقایسه می کند و می گوید از اینکه دیگران اینگونه به او نگاه می کنند اصلا ناراحت نمی شود چون آنها واقعا مقصر نیستند، در واقع اوست که حالتی به شدت غیرطبیعی دارد.
قبل از پیوند صورت چلسی تحت ارزیابی دقیق روانپزشکی قرار گرفت تا از لحاظ روحی و روانی آماده دیدن چهره غریبه خود در آینه باشد.
این مرد 68 ساله چالش بسیار بزرگی را از سر گذارند. حالا او ادعایی عجیب دارد. می گوید 40 درصد افرادی که در انتظار پیوند عضو به سر می برند ، سیاهپوست هستند.
به هر حال ماجرای رابرت چلسی نشان داد تبعیض های نژادی در ماجرای پیوند عضو هم کاملا مشهود است.
همانطور که در سطور پیشین گفته شد او پیش از این عمل جراحی صورت و پیوند آن را رد کرده بود، به این دلیل که احساس می کرد چهره جدید هیچ شباهتی به چهره قبل از تصادفش ندارد و او نمی تواند با این مسئله کنار بیاید. در سال 2019 اما او مجاب به عمل پیوند صورت شد یعنی وقتی که یک نمونه همخوان و مشابه با پوست او پیدا شد.
در ماه ژوئیه ، بیش از 45 پزشک و پرستار با هم کار کردند تا چهره جدیدی را در جراحی 16 ساعته به چلسی بدهند.
دکتر بونداه پوماهاک ، جراح پلاستیک بیمارستان بریگام گفت: «با وجود سن بالای بیمار پیوند صورت (68 سال) رابرت در حال پیشرفت و بهبودی چشمگیری است. ما مشتاقانه منتظر هستیم تا شاهد پیشرفت چشمگیر در کیفیت زندگی رابرت باشیم.»
اوریک براون پسر خوانده رابرت نیز به محض اینکه چهره او را پس از پیوند صورت دید اطمینان حاصل کرد که عمل موفقیت آمیز بوده است. او به نشریه تایم گفت:«این بسیار خوشحال کننده بود، خوشحال کننده و پر از امید. او از دیدن صورت خود لذت می برد.
از زمان عمل جراحی چهره جدید چلسی به او امید بیشتری برای زندگی داده است. او رشد موی خود را احساس می کند و پزشکان اعتقاد دارند وضعیت او در آینده بهتر هم خواهد شد هر چند بعید است مشکل حرکتی لب او تا پایان عمر رفع شود.
رابرت چلسی اما امیدوار است با همین لب ها به زودی بتواند دختر 30 ساله اش ابونی را دوباره ببوسد.
براون گفت: «این اولین بار است که از کلمه" معجزه "استفاده کرده ام. در رابطه با پدرم ما معجزه را به چشم دیدیم».
منبع: تایم
دیدگاه شما