به نقل از خبرگزاری فرانسه در حالیکه شمار فزایندهای از افراد از عفونت ویروس کرونا بهبود مییابند، برخی از آنها ظاهرا دچار ناتوانی درازمدت در تشخیص بوها میشوند.
از دست رفتن بویایی فقط لذت زندگی شما را کم نمیکند، بلکه افراد دچار ممکن است بوی دود آتش، گاز نشتکرده یا سطل زباله شستهنشده را تشخیص ندهند.
همچنین تجربه غذا خوردن هم کاملا تحت تاثیر قرار میگیرد، استشمام بوی غذا نقش مهمی در لذت بردن ما از غذا دارد و اختلال بویایی حس چشایی را هم تا حدی مختل میکند.
نابویایی ممکن است به علل گوناگونی ایجاد شود، از جمله پولیپهای بینی، التهاب مزمن بینی، دیابت، بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون.
اکنون ویروس جدید کرونا به فهرست علل نابویایی افزوده میشود و گاهی همین یک علامت به تشخیص کووید-۱۹ در برخی موارد منجر میشود.
هنگامی افراد حس بویاییشان را از دست میدهند و این حس باز نمیگردد، تغییری واقعی در کیفیت زندگیشان به وجود میآید و ممکن است دچار افسردگی شوند. به خصوص اگر این از دست رفتن بویایی برای ماههای زیادی طول بکشد، مشکلی اساسی برای فرد ایجاد میکند.
در حال حاضر درمان خاصی برای این عارضه وجود ندارد. گرچه به نظر میرسد که با رفع کردن علت زمینهای باید بویایی فرد بازگردد، اما مشکل نوبویایی ناشی از ویروس این است که درمان عفونت ویروسی اثری بر بازگرداندن بویایی ندارد.
نخستین گزارشها نشان میدهند که حدود ۸۰ درصد بیماران مبتلا به کوووید-۱۹ به طور خودبخودی در کمتر از یک ماه بهبود مییابند و در بسیاری از افراد این بهبودی سریعتر و در هشت تا ۱۰ روز رخ میدهد.
در برخی از افراد بیماری نورونهای بویایی را که بوها را شناسایی میکنند، نابود میکند، البته این سلولهای عصبی که در عقب بینی قرار دارند، میتوانند باززایی کنند و دوباره فعال شوند.
دو بیمارستان در پاریس، روچیلد و لاریبوزیر، یک بررسی به نام CovidORL را برای تحقیق درباره این پدیده شروع کردهاند تا تاثیر شویندههای بینی متفاوت در علاج نابویایی را امتحان کنند.
تاثیربخشی یک درمان بر اساس کورتیزون (یک داروی استروئیدی) در موارد نابویایی پس از سرماخوردگی نشان داده شده و امیدهای برای حل این مشکل برانگیخته است.
رویکرد درمانی دیگر برای این عارضه بازآموزی بویایی یعنی تلاش برای تحریک تداعیهای بوهای خاص در حافظه است.
براین کار باید پنج ماده رایحهدار در آشپزخانه را که خیلی بویشان را دوست دارید، مثل دارچین یا آویشن را انتخاب کنید و دوبار در روز برای پنج تا ده دقیقه آنها را بو کنید و هنگام بو کردن به آنها نگاه بیندازید./ همشهری آنلاین
دیدگاه شما