به گزارش پایگاه خبری نشان :

شناخت مراحل بهبود زخم

هنگامی‌که بدن دچار آسیب‌دیدگی می‌شود، سیستم ایمنی بدن بلافاصله شروع به عمل می‌کند تا محل زخم را پایدار سازد و روند بهبودی را آغاز کند. صرف‌نظر از شدت زخم، روند بهبودی شامل چندین مرحله مجزا است:

· خون‌ریزی

· تورم

· رشد مجدد بافت

· تشکیل زخم

چگونه التیام زخم را سرعت ببخشیم؟

فراوان استراحت کنید ...

سیستم ایمنی بدن هنگام تلاش برای مبارزه با عفونت و ترمیم بافت، انرژی زیادی را مصرف می‌کند. وقتی بدن فرصت استراحت و بهبودی نداشته باشد، به طور مداوم برای بهبودی تقلّا می‌کند. حتی بررسی‌های اخیر نشان داده است که اختلال در چرخه خواب می‌تواند روند بهبودی را به میزان قابل توجهی به تأخیر بیندازد. عدم استراحت کافی، موجب می‌شود بدن در برابر عفونت‌های ویروسی و باکتریایی آسیب‌پذیرتر باشد، که هر دو می‌توانند سیستم ایمنی بدن را بیشتر تحت فشار قرار داده و زمان بهبودی را طولانی‌تر کنند.

... اما فعال بمانید

از طرف دیگر استراحت بیش از حد می‌تواند برای روند بهبودی مضر باشد. ورزش و فعالیت منظم به کاهش التهاب، بهبود جریان خون و بهبود سلامت روان کمک می‌نماید. این مزیت آخر برای مقابله با افسردگی بسیار مهم است که یک خطر جدی برای بیمارانی است که ممکن است برای مدت طولانی در بیمارستان بستری شوند. فعالیت‌هایی مانند شنا، دویدن یا حتی پیاده‌روی کوتاه می‌تواند به بیماران در بهبودی هرچه بهتر کمک کنند.

اگرچه پوست با محیطی کمی مرطوب، بهتر بهبود می‌یابد، اما به نظر می‌رسد که محل مرطوب، نقطه‌ای ایده‌آل برای باکتری‌هایی باشد که می‌توانند باعث عفونت شوند و روند بهبودی را پیچیده‌تر کنند. تمیز نگه داشتن سطح زخم بدون خشک شدن زیاد آن نیز می‌تواند برای بسیاری از افراد کاری دشوار باشد

به آنچه می‌خورید توجه کنید

غذاهای سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی کلیدی (مانند ویتامین A و C یا پتاسیم و روی) می‌توانند از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی کند. بعضی از غذاها وجود دارند که می‌توانند به کاهش التهاب کمک کنند. با این حال، مواد غذایی حاوی نیترات، ادویه‌جات و قندها ممکن است باعث التهاب یا سفت شدن بافت پوست و رگ‌های خونی شوند.

· وعده‌های غذایی سالم و متعادل و غذایی‌هایی را که شامل مقدار مناسب مواد مغذی از همه گروه‌هاست (پروتئین، میوه، سبزیجات، لبنیات و غلات) را انتخاب کنید.

· سبزیجات و میوه‌های سرشار از ویتامین C را در رژیم غذایی خود بگنجانید. برای دریافت روی کافی، غلات کامل و برای دریافت پروتئین، تخم‌مرغ، گوشت، لبنیات یا غذاهای دریایی مصرف کنید. برخی از زخم‌ها ممکن است نیاز به مصرف بیشتر ویتامین‌ها و مواد معدنی خاص برای حمایت از روند بهبودی داشته باشد. قبل از شروع مصرف مکمل‌های جدید، با پزشک خود مشورت کنید.

· پروتئین کافی را در وعده‌ها و میان وعده‌ها در طول روز بگنجانید. در هر وعده غذایی یا میان وعده یک منبع پروتئین مصرف کنید. یک منوی نمونه می‌تواند شامل تخم‌مرغ برای صبحانه، لوبیا سیاه برای ناهار، ماست یا پنیر برای میان وعده و مرغ در زمان شام باشد.

· با آب یا سایر نوشیدنی‌های بدون شکر، بدن خود را هیدراته کنید.

· برای مبتلایان به دیابت، سطح قند خون را کنترل کنید تا از پیشرفت زخم‌ها جلوگیری کرده و از بهبود حمایت کند.

· منابع ویتامین A شامل: سبزیجات دارای برگ سبز تیره مانند کلم، سبزیجات نارنجی و زرد، میوه‌های نارنجی، محصولات لبنی غنی‌شده و جگر.

· منابع ویتامین C شامل: مرکبات و آب‌میوه‌ها، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، فلفل، سیب‌زمینی، اسفناج، کلم بروکلی، گل‌کلم، کلم.

· منابع زینک یا روی شامل: غذاهای دریایی، غلات غنی‌شده، گوشت قرمز.

سیگار نکشید

مونوکسید کربن موجود در سیگار باعث کاهش سطح اکسیژن رگ‌های خونی می‌شود و همین باعث انقباض آن‌ها و محدود شدن جریان خون به مناطق آسیب‌دیده می‌گردد. کاهش اکسیژن همچنین به عنوان یک ترمز برای سیستم ایمنی بدن عمل می‌کند و باعث می‌شود رفع عفونت و بازسازی بافت برای بدن دشوارتر شود. حتی یک سیگار منفرد نیز می‌تواند به طور قابل توجهی بر نتایج بهبودی تأثیر بگذارد زیرا سه روز طول می‌کشد تا سیستم خونی از شر مونوکسید کربن خلاص شود.

زخم را تمیز نگه دارید

اگرچه پوست با محیطی کمی مرطوب، بهتر بهبود می‌یابد، اما به نظر می‌رسد که محل مرطوب، نقطه‌ای ایده‌آل برای باکتری‌هایی باشد که می‌توانند باعث عفونت شوند و روند بهبودی را پیچیده‌تر کنند. تمیز نگه داشتن سطح زخم بدون خشک شدن زیاد آن نیز می‌تواند برای بسیاری از افراد کاری دشوار باشد. در مورد زخم‌های جراحی، این ممکن است مستلزم تعویض مرتب پانسمان برای حفظ تمیزی و بهداشت محل زخم شود. با این وجود، جلوگیری از عفونت باعث می‌شود روند بهبودی بهتر شود.

این کارها را با زخم‌های خود نکنید

آنتی‌بیوتیک موضعی استفاده نکنید: مطالعات نشان می‌دهد که ژل نفتی (وازلین) به اندازه یک پماد آنتی‌بیوتیکی برای زخم‌های غیرعفونی، مؤثر است.

داروهای ضدعفونی‌کننده حاوی ید مانند بتادین یا پراکسید هیدروژن را بر روی زخم‌های جزئی نزنید: آن‌ها برای پوست مضر هستند و می‌توانند بهبودی را به تأخیر بیندازند.

تبیان