وقتی خودرویی تا چند ماه پیش ۷۰ میلیون تومان بود و اخیراً ۴۵۰ میلیون تومان شده است با چه وزنهای به این عدد رسیده است؟ آیا قیمتهای فعلی خودرو باور کردنی است؟ آیا میتوان قیمت خودروها را در بازار کاهش داد؟
تا زمانیکه شرایط اینچنین باشد به طور قطع جواب خیر است؛ یعنی هیچ کاری نمیتوان انجام داد و تنها همه باید نظارهگر قیمتهای صعودی باشیم. اما با اجرایی کردن راهکارهایی که کارشناسان توصیه میکنند، برگشت قیمت خودرو تا حدود زیادی امکانپذیر خواهد شد. اما قبل از پرداختن به راهکارها باید دید که قیمت یک خودرو در شرکتهای خودروسازی چند تمام میشود. در این گزارش میخواهیم ارزانترین خودروی بازار (خودروی صفر کیلومتر کارخانهای) را مورد بررسی قرار دهیم. سال ۹۷ که در تقویم شرکتهای خودروسازی، سال تحریم صنعت خودرو نامگذاری شده، قیمت مواد پلیمری و شیمیایی هر کیلوگرم آن ۱۰ هزار و ۸۴۶ تومان بود حال با افزایش ۴۴ درصدی قیمتها هر کیلو آن ۱۵ هزار و ۶۲۵ تومان شده است. کالای دیگری که در تولید خودرو کاربرد دارد، لاستیک است. سال ۹۷ خودروسازان هر کیلو لاستیک را ۱۲ هزار و ۴۱۹ تومان میخریدند و اکنون قیمت آن در هر کیلو به ۳۷ هزار و ۵۲۶ تومان رسیده که این رقم رشد در حدود ۲۰۲ درصد داشته است. بر این اساس یک خودرو برای آنکه به مرحله تولید برسد سهم ۶ درصدی از مواد پلیمری و شیمیایی دارد. کانیهای فلزی برای تولید خودرو امری مهم تلقی میشود. در ابتدا به آلومینیوم اشاره میکنیم. هر کیلو آلومینیوم را خودروسازان سال ۹۷، ۱۹ هزار ۷۳۲ تومان میخریدند و حال با افزایش قیمت ارز این رقم به ۳۸ هزار و ۷۷۲ تومان رسیده که نشان از افزایش ۹۶,۵ درصدی این کالا است. سهم آلومینیوم در تولید یک خودرو در حدود ۴ درصد است.
مس با سهم ۰,۷ درصدی هم ۱۳۰ درصد نسبت به سال ۹۷ گران شده است. یعنی هر کیلو مس سال ۹۷، ۵۳ هزار و ۴۴۸ تومان بود و در حال حاضر این کالا ۱۲۲ هزار و ۹۹۹ تومان شده است. بیلت فولاد و چدن که در تولید یک خودرو سهم ۲۲.۱ درصدی دارد، این روزها حدود ۱۳۳ درصد گران شده است. هر کیلو این کالا ۳هزار و ۹۵۸ تومان بود و اکنون قیمت آن به صورت تقریبی بیش از ۹ هزار تومان است.
آهن ورق داخلی و خارجی که سهم بالایی در تولید خودرو دارد و در حدود ۲۳,۲ درصد است نیز در آهن داخلی ۲۰۰ درصد و در آهن خارجی ۱۸۵ درصد گران شده است. آهن داخلی را خودروسازان سال ۹۷، کیلویی ۵ هزار تومان میخریدند و اکنون به ۱۵ هزار تومان رسیده است. آهن ورق خارجی هم که این روزها به مرز ۲۰ هزار تومان رسیده است سال۹۷، ۷ هزار تومان بود.
بخش دیگری از ماجرای قیمت خودرو که باعث میشود، خودرو گران شود ارز است. اگر خودروسازان اقتصاد مقاومتی را به درستی اجرا کرده بودند اکنون قطعه سازان و خودروسازان برای قطعه دنبال واردات نبودند.
طبق آمارهایی که روزنامه ایران در اختیار دارد، میزان استفاده از ارز آزاد (دلار و یورو) در تولید یک خودرو ۲۱,۶ درصد است. سال ۹۷ خودروسازان دلار آزاد را ۱۰ هزار و ۸۵۴ تومان میخریدند و اکنون با افزایش ۹۲.۵ درصدی قیمتها، دلار آزاد را ۲۰ هزار و ۸۹۴ تومان میخرند. یورو هم که در همین طبقه بندی قرار گرفته، ۸۲.۶ درصد گران شده است. سهم یک خودرو در ارز مبادلهای و نیمایی هم ۲۲.۴ درصد است. سال ۹۷ دلار مبادله ای-نیما -
۸ هزار تومان بود و اکنون به نزدیک ۱۷ هزار تومان رسیده است.
با جمعبندی این اعداد و گفتوگو با برخی از فعالان این حوزه این نتیجه به دست آمد که با وجود بهرهوری پایین خودروسازان قیمت یک خودرو با هزینه کارگر، انرژی و سایر موارد در حدود ۵۳ الی ۵۵ میلیون تومان تمام میشود. اما در حال حاضر قیمت مصوب این خودرو ۷۲ میلیون تومان است که با احتساب هزینه شمارهگذاری، خدمات و ارزش افزوده است. هر چند که قیمت خالص آن ۶۱ میلیون تومان تمام میشود. اما قیمت همین خودرو در بازار ۱۰۷ میلیون تومان است.
برای اینکه قیمت خودرو در بازار کاهش پیدا کند چند راهکار وجود دارد. افرادی که به قول معروف تندرو هستند و میخواهند نسبت به شکسته شدن قیمتها اقدام کنند، تنها راهحل را واردات خودروهای صفر کیلومتر و کارکرده میدانند. این افراد میگویند تا زمانیکه واردات صورت نگیرد قیمت خودرو در بازار شکسته نخواهد شد و خودروسازان هم دیگر یکه تاز بازار نخواهند بود.
پیشنهاد دیگری که این روزها بارها مطرح شده جلوگیری از احتکار و فروش خودرو به صورت کارتکس است. در حالی که بازار با کمبود خودرو روبهرو است و همین امر سبب شده قیمتها روند صعودی به خود بگیرد برخی خودرو احتکار کردند و انتظار رشد قیمت را میکشند. این افراد ماههای گذشته و قبل از فروش خودرو به صورت قرعهکشی خرید کرده بودند.
توصیه دیگری که به تولیدکنندگان خودرو داده شده جلوگیری از تولید خودروهایی است که خودروسازان تا مقطعی به دلیل نقص قطعه نمیتوانند آنها را به مرحله تجاریسازی برسانند. کارشناسان عنوان میکنند تولید خودرو به این شکل تنها از دست دادن سرمایه و سوءاستفاده فعالان بازار از شرایط موجود است. در ادامه برخی راهکارها برای جلوگیری از افزایش قیمت خودرو در قالب یادداشتهایی مطرح شده است.
دیدگاه شما