روزنامه شهروند: افزایش غیرمنتظره قیمت خودرو از دو روز پایانی هفته گذشته استارت خورده و روند رشد قیمتها تا امروز ادامهدار شده است. جهش قیمت خودروهای داخلی ظرف این مدت کوتاه حتی به ٥٠میلیون تومان رسیده است و در این میان بهای پراید از ١٠٠میلیون تومان عبور کرد.
این موضوع درحالی رخ میدهد که در اردیبهشتماه امسال حسن روحانی، رئیسجمهوری رضا رحمانی، وزیر صنعت را به بهانه ناتوانی در کنترل بازار خودرو برکنار کرد اما حالا وضعیت «شهروند» میگوید که خودروسازان وضع وخیمی را تجربه میکنند و زیان انباشته آنها سر به فلک گذاشته است.
جهش ٨ تا ٥٠میلیون تومانی قیمت خودرو
جهش قیمت خودروهای داخلی که از پایان هفته گذشته شروع شد، فقط در دو روز سهشنبه و چهارشنبه بین ٨ تا ٥٠میلیون تومان به نرخ خودروهای داخلی اضافه کرد که بیشترین افزایش قیمت مربوط به پژو ٢٠٧ اتومات بوده است و خودروهای مونتاژی هم بین ٣٠ تا ٥٠میلیون تومان افزایش بها را تجربه کردند. پراید که بهعنوان ارزانترین خودروی بازار ایران شناخته میشود، هم در این دو روز مرز قیمت ١٠٠میلیون تومان را شکست و درحال حاضر پراید ١١١ حدود ٩میلیون تومان و پراید ١٣١ حدود ١١میلیون تومان گران شده.
همچنین ساینا ١٢میلیون تومان و پژو ٤٠٥ رشد ١٦میلیون تومانی و پژوپارس رشد ١٥میلیون تومانی قیمت را تجربه کردهاند. رشد سریع قیمت خودرو دیروز هم ادامه داشت، بهطوری که سمند الایکس با افزایش ١٣میلیون تومانی و با قیمت ١٧٠میلیون تومان، سمند سورن با افزایش ١١میلیون تومانی و با و قیمت ٢١٢میلیون تومان، پژو ٤٠٥ با افزایش ٩میلیون تومانی و با قیمت ١٦٦میلیون تومان، پژو پارس تویو٥ با افزایش ١٠میلیون تومانی و با قیمت ٢٣٠میلیون تومان، پژو ٢٠٦ تیپ ٢ با افزایش ٨میلیون تومانی و با قیمت ١٨٢میلیون تومان و پژو ٢٠٥ تیپ٥ با افزایش ١٣میلیون تومانی و با قیمت ٢٢٠میلیون تومان معامله شد.
در بازار دیروز تهران رانا هم با افزایش ٩میلیون تومانی و با قیمت ١٨٣میلیون تومان وهایماs٧ با افزایش ٢٠میلیون تومانی و با قیمت ٦٣٢میلیون تومان مواجه شد. همچنین پژو ٢٠٧i دستی با افزایش ١٦میلیون تومانی و با قیمت ٢٥٦میلیون تومان، پژو ٢٠٧i اتوماتیک با افزایش ٣٨میلیون تومانی و با قیمت ٣٧٥میلیون تومان، دنا با افزایش ٩میلیون تومانی و با قیمت ٢٤٧میلیون تومان و دناپلاس با افزایش ١٣میلیون تومانی و با قیمت ٢٨٤میلیون تومان فروخته شد.
بهای قیمت ارزانترین خودروهای بازار هم با رشد سرسامآوری همراه بود، بهطوری که پراید ١١١ با افزایش ٤میلیون تومانی و با قیمت ١٠٤میلیون تومان، پراید ١٣١ با افزایش ٩میلیون تومانی و با قیمت ٩٥میلیون تومان، پراید ١٣٢ با افزایش ٨میلیون تومانی و با قیمت ٩٦میلیون تومان، تیبا٢ با افزایش ١١میلیون تومانی و با قیمت ١٢٤میلیون تومان، تیبا صندوقدار با افزایش ١٢میلیون تومانی و با قیمت ١١٣میلیون تومان و ساینا با افزایش ١١میلیون تومانی و با قیمت ١٢٥میلیون تومان به فروش میرسد.
ریزش بورس علت افزایش قیمت خودرو!
جهش قیمت خودرو که این روزها بسیاری از خانوادههای ایرانی را از داشتن خودرو ناامید کرده است، دلایل متعددی دارد. فعالان بازار خودرو درباره رشد سرسامآور قیمتها در چند روز اخیر معتقدند که ریزش قابل توجه شاخص کل بورس در ماه مرداد و تداوم روزهای مأیوسکننده بورس باعث شده است، نقدینگی به سمت بازار خودرو حرکت کند و بخشی از مردم برای حفظ ارزش پول خود به خرید خودرو روی بیاورند. سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو گفته است: «همکاران ما درحال حاضر با خودروهای ایرانی بیگانه شدند، زیرا فردی اگر خودروی ایرانی از ما بخواهد، معلوم نیست فروشندهای داشته باشد یا خیر! قیمتی که ارایه میدهد معقول است یا خیر، بنابراین خودروی ایرانی فقط در فضای مجازی خریدوفروش میشود!»
او توضیح داده است که بازار خودرو درحال حاضر در شرایط رکود به سر میبرد و تقاضا برای خرید وجود ندارد و افرادی که خودرو تحویل میگیرند، قیمتهای بالا اعلام میکنند یا نمیفروشند، به همین جهت در بازار خریدار وجود ندارد. به گفته او، عرضه خودروسازان به بازار به حداقل رسیده است و در شرایط فعلی نیاز بازار را افرادی تأمین میکنند که در شرکتهای خودروسازی سرمایهگذاری کردهاند و این افراد نسبت به شرایط روز و با توجه به تغییر نرخ ارز فروش دارند و با بالارفتن قیمت ارز، قیمتهای بالا اعلام میکنند.
محمدرضا نجفیمنش، رئیس انجمن قطعهسازان خودرو حال و روز تولید خودرو در ایران را وخیم توصیف میکند میگوید که زیان انباشته خودروسازان دهها برابر شده است و تا پایان سال ٩٨ دو خودروساز حدود ٥٠هزارمیلیارد تومان زیان انباشته به بار آوردهاند که مهمترین علت آن قیمتگذاری دستوری خودرو است.
به همین دلیل فشار تقاضا برای خودروهای پرتیراژ افزایش داشته و قیمت آنها را بالا برده است. به جز این به گفته نجفیمنش، بخش زیادی از خودروهای داخلی به دلیل دپوی قطعات در گمرک ناقص ماندهاند و بانک مرکزی هنوز مبنای محاسبه قیمت دلار این قطعات را تعیین نکرده و با وجود نامهنگاریهای مکرر خودروسازان ماههاست که این مشکل لاینحل باقی مانده است. در این شرایط معلوم نیست که بازار خودرو در ماههای آینده چه رکوردهای جدیدی قیمت را ثبت کند و دست چه تعداد دیگر از خریداران را از این بازار کوتاه کند؟
دیدگاه شما