مدتی است بحث درباره عرضه خودرو در بورس دوباره شدت گرفته است. موردی که تاکنون در هیچ کشوری انجام نشده اما برخی از افراد قصد دارند این کار در ایران انجام دهند. این در شرایطی است که خودروسازان با مشکل قیمت گذاری دستوری مواجه است. قیمت ها در بازار نیز همچنان در حال افزایش است هرچند که برخی اوقات کاهش اندکی نیز در نرخ ها داریم.
در این شرایط وضعیت عرضه خودرو نیز مناسب نیست و قرعه کشی نیز نتوانست دردی را دوا کند. اما آیا عرضه خودرو در بورس میتواند شرایط را بهتر کند؟ بازار خودرو به کدام سمت خواهد رفت؟ آیا قیمت ها دوباره افزایش پیدا میکند؟ برای بررسی تمام این موارد گفتوگویی با فربد زاوه کارشناس حوزه خودرو انجام دادیم که در ادامه گزارش مشروح آن را میخوانید:
عرضه در بورس منتفی است
وی ابتدا در خصوص عرضه خودرو در بورس اظهار کرد: عرضه خودرو در بورس احتمالا منتفی است و راه جدیدی برای آن در نظر گرفته میشود. انجام این کار مسئلهای را حل نمیکند و اگر بنا باشد در آنجا نیز قیمت دستوری باشد شرایط به همین روال باقی خواهد ماند. اگر قیمت دستوری نباشد نیازی به عرضه در بورس وجود نخواهد داشت و به صورت خود به خود قیمت در حاشیه بازار خواهد بود. ورود خودرو به بورس اصولا بیمعنی است و هیچ جای دنیا نیز این کار انجام نشده است.
این کارشناس حوزه خودرو در خصوص نحوه قیمت گذاری محصولات گفت: راهحل درست، قیمت گذاری در حاشیه بازار است و با این کار انحصار در عرضه شکسته خواهد شد. در این شرایط شرکتهای خودروسازی هزینههای مازاد بسیاری زیادی دارند که بیمفهوم است. تعداد زیادی مدیران در این شرکتها و سازمانها هستند که کار خاصی نیز انجام نمیدهند. به خاطر این که بازار کشش ندارد آزادسازی قیمت ها منجربه اعلام ورزشکستگی شرکتها خواهد شد برای همین اصرار است که حتی در این شرایط قیمتها آزاد شود.
احتمال سقوط قیمت ها
زاوه در خصوص آینده بازار خودرو و قیمت ها گفت: بازار تا حدی منتظر بایدن است و در حال حاضر سعی میشود که اوج نوسانات را از مردم عادی بگیرند. تصور این که بایدن بدون گرفتن امتیازات بزرگ به برجام بازگردد و مطمئنا داستان به این سادگی نخواهد بود. ضمن این که دولت در اواخر کار خود قرار دارد و فرصت زیادی برای مذاکره ندارد. در چنین شرایطی احتمالا اگر بایدن رئیسجمهوری شود شاهد یک سقوط قیمتها خواهیم بود. ولی چون اتفاقی در حقیقت رخ نمیدهد دوباره به سطح قیمتی بالاتر برمیگردیم. اما اگر ترامپ رئیسجمهوری شود مشکلات سریعتر حل خواهد شد.
وی در پایان اشاره ای به بحث تولید خودرو کرد و گفت: افرادی که در قرعه کشی ثبت نام میکنند اکثرا متقاضی واقعی نیستند. در این شرایط باید تولید را به جای واردات آزاد کنند. زمانی که ثبت سفارش قطعات انجام نمیشود و ارز تخصیص نمییابد واردات دیگر معنایی نخواهد داشت. ۸۰ شرکت به بهانههای مختلف در این زمینه تعطیل شدهاند. بیشترین عددی که ما خودرو تولید کردیم ۱ میلیون ۶۰۰ هزار دستگاه بوده است. پول تولید این تعداد خودرو درحالحاضر وجود ندارد. کل نیاز بازار خودرو به ۴۰۰ هزار دستگاه نمیرسد.
دیدگاه شما