سهمیهبندی بنزین در ایران طرحی برای هدفمندی مصرف سوخت در کشور بود که از دولت احمدی نژاد آغاز شد و بنزین دو نرخی شد سهمیه بندی بنزین برای هر خودرو و به کارت هوشمند سوخت هر ماهه واریز می شود سهمیه بندی بنزین برای ماشین های حمل و نقل عمومی و ماشین های شخصی متفاوت است سهمهبندی بنزین در سال ۹۴ متوقف و بعد از ۴ سال مجددا در آبان ۱۳۹۸ مجدداً آغاز و استفاده از کارت سوخت الزامی شد.نمایندگان مجلس یازدهم طرحی را با عنوان «تغییر سهمیه بندی بنزین از خودرو به خانوار» به جریان انداختهاند تا افراد کم برخوردار نیز بتوانند از سهمیه بنزین برخوردارشوند. بر اساس طرح جدید سهمیه بندی بنزین ، دولت باید مبلغ بنزین را با نرخ آزاد به حساب مردم واریز کند، در واقع بنزین به جای خودرو به نفرات اختصاص مییابد.
مالک شریعتی نیاسر در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «چهارشنبه عصر کمیته ۳جانبه بررسی مسائل وزارت نفت با حضور مهندس زنگنه و برخی نمایندگان در مرکز پژوهشها به میزبانی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس برگزار و بر ۷ محور توافق شد.
شب گذشته هم رئیس مجلس شورای اسلامی به طرح مهم مجلس برای سهمیه بندی بنزین سرانه خانوار اشاره کرد، که در نوبت رسیدگی کمیسیون انرژی قرار گرفته است.»
به گزارش ایسنا، رئیس مجلس شورای اسلامی شب گذشته در بخشی از گفت و گوی زنده تلویزیونی با مردم تاکید کرد که از دیگر مواردی که در اصلاح ساختار بودجه باید مورد توجه قرار گیرد این است که امروز حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد خانوادهها ماشین ندارند و ما به ۵۰ درصد افرادی که ماشین دارند سوبسید انرژی و بنزین میدهیم، اما فردی که مستضعف است و در روستا یا شهرستان زندگی میکند و به حمل و نقل عمومی نیز دسترسی ندارد، یارانه نمیدهیم.
آیا این عدالت است فردی که خودش یک ماشین برای رفتن به شمال و یک ماشین برای رفتن به کویر دارد و فرزندش یک ماشین برای دوردور کردن در اندرزگو دارد هر چقدر که میخواهد بنزین ۳۰۰۰ تومانی بزند، اما یک فرد روستایی هیچ یارانهای دریافت نکند؟ چطور یک پیرمرد روستایی در زهک زابل این موضوع را متوجه میشود، اما بنده که رئیس مجلس هستم از آن درکی ندارم.
دیدگاه شما