سوالات متعددی پیرامون باتری گوشیهای هوشمند وجود دارد. برخیها میپرسند که شارژ شبانه گوشی درست است یا غلط؟ آیا این کار، مشکلی برای باتری به وجود میآورد؟ یا بهترین راه برای شارژ گوشی چیست؟
در این بین، برخی کاربران هنوز نمیدانند که یک گوشی چند ساعت باید در شارژ بماند؟ یا اینکه برای شارژ، حتما باید شارژ باتری به صفر برسد؟ و بسیاری از سوالاتی از این دست که دارندگان محصولات هوشمند همچنان در انتظار شنیدن پاسخی درست و البته بدون، اما و اگر درباره آنها هستند.
اگرچه تاکنون بسیاری از تولیدکنندگان و کارشناسان سعی کردند تا به این سوالات پاسخ دهند و نگرانیهای کاربران در خصوص نحوه شارژ دستگاه هایشان را رفع کنند، اما بروز اتفاقاتی، چون انفجار گوشیها در حین شارژ همانند آنچه برای مدلهای گلکسی نوت ۷ سامسونگ پیش آمد، نتوانسته این اطمینان خاطر را برای کاربران به وجود آورد.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به برخی از باورها در خصوص شارژ گوشیها و دیگر دستگاههای هوشمند که همگی بر اساس نتایج تحقیقات و اظهارنظرهای کارشناسان مختلف گردآوری شدهاند و درستی و نادرستی آنها را مورد بررسی قرار دهیم.
باور اشتباه شماره یک: اورلود شدن باتری در شارژ شبانه گوشی
تمامی کارشناسان بر این عقیدهاند که گوشیهای امروزی به قدری هوشمند و پیشرفته طراحی میشوند که اورلود شدن هرگز اتفاق نخواهد افتاد. در واقع، تراشههایی در دل این محصولات تعبیه میشوند که مانع از بروز این اتفاق در گوشی ها، تبلتها و یا لپتاپها میشوند.
به عبارتی دیگر، هنگامی که باتری لیتیوم یونی به ۱۰۰ درصد از ظرفیت خود رسید، فرآیند شارژ متوقف خواهد شد. حال اگر گوشی در تمام طول شب به شارژ متصل باشد، هر چند دقیقه یکبار که شارژ به ۹۹ درصد میرسد، دوباره برق را به باتری متصل میکند تا آن یک درصد خالیشده، شارژ شود. در اینجا، مشکلی بابت اورلود شدن پیش نمیآید، اما میتواند از طول عمر گوشی کم کند.
راه حل:
البته این مسئله چندان جای نگرانی ندارد. توصیه میشود در مواقعی که گوشی خود را شبها به شارژ متصل میکنید، هر وقت که طول شب بیدار شدید، گوشی را از شارژ جدا کنید. همچنین میتوان از شارژرهای هوشمندی که در بازار وجود دارد، استفاده کرد که به صورت خودکار و بعد از گذشت یک بازه زمانی مشخص، خاموش میشود.
گرمای گوشی در حین شارژ
تزریق مداوم شارژ شبانه گوشی، میتواند باعث تولید گرما و گرم شدن گوشی شود. از این رو، کارشناسان توصیه میکنند که حتیالامکان و برای جلوگیری از تشدید این حرارت، گوشی را از قاب محافظ آن جدا کنید.
از طرفی دیگر، نباید گوشی خود را زیر پتو یا تشک خود قرار دهید. هر چیزی که میتواند مانع از جابجایی هوا و انتقال گرما شود، نباید در اطراف گوشی باشند.
کابلهای شارژ متفرقه
دقت کنید که حتما از کابلهای شارژ اصلی و ساخت شرکتهای معتبر استفاده کنید. عدم توجه به این مسئله و جدی نگرفتن آن، همواره مشکلاتی را برای کاربران به وجود و حتی در مواقعی، خسارتهای جبران ناپذیری را به بار آورده است.
باور اشتباه شماره دو: قرار دادن گوشی در دمای پایین برای ارتقای عملکرد باتری
باتریهای لیتیوم یونی از دو چیز فراریاند؛ یکی دمای بالا و دیگری دمایی پایین. طبق تحقیقاتی توسط محققان BatteryUniversity صورت گرفته، شارژ شبانه گوشی هنگامی که دستگاه در دمای پایین قرار دارد، میتواند منجر به بروز مشکل در آند باتری شود و تکرار این عمل در نهایت به خرابی کامل باتری ختم خواهد شد.
از طرفی دیگر، قرارگیری گوشی در دمای بالا نیز میتواند برای دستگاه مرگبار باشد. گوشی هوشمند همانند یک کامپیوتر کوچگ است که سال هاست دشمنی میان کامپیوتر و گرما بر همگان اثبات شده است. گوشیهای امروزی بعد از قرارگیری زیر نور آفتاب، پیام هشداری را مبنی بر افزایش دمای دستگاه و نیاز به خنک شدن روی نمایشگر نمایش میدهند. بنابراین، توصیه میشود که در روزهای تابستان، گوشی خود را در سایه یا در داخل داشبورد خودرو قرار دهید.
باور اشتباه شماره سه: اتصال گوشی به شارژر بعد از آنکه شارژ به صفر رسید
باتریهای لیتیوم یونی امروزی به گونهای طراحی شدهاند که نباید اجازه داد شارژ آنها به طور کامل خالی شود و به صفر برسد. در چنین شرایطی، عمر باتری کم میشود و زودتر از آنچه که باید، باید قید باتری اصلی دستگاه خود را بزنید.
راهحل:
همیشه قبل از آنکه گوشی به حالت Low Power برسد، گوشی را به شارژ بزنید. در پلتفرم آی او اس، این امکان برای کاربران فراهم شده تا این حالت را زمانی که شارژ گوشی به ۲۰ درصد میرسد، فعال کنند. در اندروید نیز چنین قابلیت مشابهی در اختیار کاربران قرار داده شده است.
از این رو، توصیه میشود که وقتی شارژ دستگاه عددی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد را نشان داد، آن را به شارژر وصل کنید. همچنین وقتی به ۸۰ تا ۹۰ درصد هم رسید، باید آن را از برق جدا کرد چرا که شارژ ۱۰۰ درصدی میتواند در درازمدت، برای باتری مشکلساز شود. بنابراین، بهترین حالت، نگه داشتن شارژ بین ۳۰ تا ۸۰ درصد است.
باور اشتباه شماره چهار: باتری گوشیها تنها یکی دو سال عمر میکنند
طول عمر باتری به چرخه شارژ آنها بستگی دارد. بدین معنی که هر بار باتری گوشی تا ۱۰۰ درصد شارژ میشود، یک چرخه شارژ کامل میشود. البته هر چرخه شارژ باید به ۱۰۰ درصد برسد تا بتوان آن را یک چرخه حساب کرد؛ بدین معنی که اگر قبل از اتصال گوشی به شارژ و رسیدن شارژ به ۱۰۰ درصد، ۳۰ درصد شارژ در باتری وجود داشت، ن میتوان آن را یک چرخه کامل حساب کرد که با یک شارژ ۳۰ درصدی دیگر، این چرخه کامل خواهد شد.
در اغلب گوشی ها، چرخه شارژ باتری گوشیها چیزی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ است که بعد از آن، از ظرفیت و کارایی باتری به تدریج کاسته خواهد شد. بنابراین، اگر از جمله کاربرانی هستید که هر دو سال، گوشی هوشمندی جدید خریداری میکنند، نیاز چندانی به رعایت موارد ذکرشده ندارید، اما اگر بیشتر از اینها از گوشی هایتان استفاده میکنید، حتما باید به باتری و نحوه شارژ آن دقت ویژهای داشته باشید.
دیدگاه شما