به گزارش پایگاه خبری نشان :

بسیاری از افراد به علل گوناگون دچار مشکلات گوارشی هستند، مشکلات گوارشی در این افراد به دلیل دید و بازدید های عید نوروز و پرخوری و درهم خوری های این روزها تشدید شده و ایام تعطیل را برایشان تلخ می کند. بسیاری از مشکلات گوارشی با مراعات کردن و راه حلی ساده قابل درمان است. برای پیشگیری از مشکلات گوارشی شایع ایام نوروز همه افراد به خصوص افراد مستعد بیماری های گوارشی باید نکات تغذیه ای را که در این بخش ازبهداشت و سلامت نمناک آورده ایم ، رعایت کنند.

بیماران مبتلا به ناراحتی دستگاه گوارش باید در ایام عید نکات زیر را رعایت کنند:

پرخوری نکنید:

افراد دچار مشکلات گوارشی باید وعده های غذایی شان کم حجم و در دفعات بیشتر باشد و از پرخوری پرهیز کنند. آنها باید سعی کنند از خوردن غذا با حجم زیاد در میهمانی ها پرهیز کرده و در هر وعده غذا 10 لقمه بیشتر نخورند زیرا بیشتر از این مقدار هضم صورت نمی گیرد. باید دو ساعت فاصله ایجاد شود و بعد از دو ساعت خوردن غذا را ادامه دهند.

نوشیدنی های کافئین دار مصرف نکنید:

نوشیدنی های حاوی کافئین میتوانند سبب کاهش فشار دریچه انتهایی مری شده و نهایتا سبب رفلاکس معده شوند پس افراد دچار مشکل گوارشی باید از خوردن چای، قهوه، نسکافه و کاکائو اجتناب کنند زیرا این مواد موجب ترشح بیشتر اسید و سوء هاضمه می شود. 

نوشیدنی های کافئین دار

غذاهای چرب و ادویه دار مصرف نکنید:

از مصرف غذاهای پرچربی و حاوی ادویه فراوان، سیر و پیاز پرهیز کنید. مصرف زیاد ادویه جات و مواد محرک در رژیم غذایی میتواند وضعیت رفلاکس را بدتر کند. غذاهای چرب انقباضات روده را در مرحله هضم تحریک می کند، به صورتیکه یا عمل دفع را کند کرده و یبوست را تشدید می کند  یا به حرکت عضلات سرعت بخشیده و منجر به اسهال می شود.

بین غذا آب نخورید:

افراد دچار مشکلات گوارشی باید بین غذا از خوردن آب و مایعات و میوه پرهیز کنند زیرا این کار زخم معده را شدیدتر کرده و هضم غذا را دچار مشکل می کند.

آب خوردن بین غذا

مصرف آجیل و شیرینی را محدود کنید:

در ایام عید نوروز و تعطیلات افراد دچار مشکلات گوارشی باید در مصرف آجیل و شیرینی جات زیاده روی نکنند زیرا این مواد از کالری و چربی زیادی برخوردار است و باعث تشدید مشکل گوارشی می شود.

در ایام نوروز مصرف تخمه ها برای دستگاه گوارش مناسب نیست و به همین دلیل با مصرف بیش از حد آجیل افراد دچار درد و زخم معده و حتی التهاب و در نتیجه دچار تهوع می شوند.

دخانیات سبب تشدید مشکلات گوارشی می شود:

مصرف نوشیدنی های الکلی و استعمال دخانیات از طریق تحریک تولید اسید معده علائم بیماری را تشدید میکند. پس در این بیماران خودداری از مصرف نوشیدنی های الکلی و استعمال دخانیات (سیگار و قلیان) بسیار مهم است. 

ترک سیگار

میوه های اسیدی مصرف نکنید:

مصرف ترشی و میوه های ترش و اسیدی می توانند موجب تشدید علائم بیماری ترش کردن غذا شوند. افراد دچار مشکلات گوارشی باید از مصرف مواد غذایی با محتوای اسیدی بالا مثل مرکبات و گوجه فرنگی در رژیم غذایی درمان رفلاکس معده باید اجتناب کنند. pH غذا های مصرفی در رژیم غذایی برای زخم معده باید بیشتر به سمت غذاهای خنثی باشد. 

استراحت کنید:

افراد دچار مشکلات گوارشی باید استراحت کنند و آرامش فکری را که مهم ترین عامل در بهبود علائم آنهاست، سر لوحه افکار و اقدامات خود قرار دهند اما نباید این افراد بلافاصله پس از صرف غذا دراز بکشند.

خوابیدن

غذاهای نفاخ نخورید:

مصرف غذاهای نفاخ در رژیم غذایی برای درمان رفلاکس معده موجب کاهش فشار دریچه انتهایی مری شده و سبب رفلاکس معده میشود پس افراد دارای مشکلات گوارشی نباید غذاهای نفاخ مصرف کنند.

غذاها را آهسته بخورید و خوب بجوید:

افراد دچار مشکلات گوارشی باید از پرخوری پرهیز و غذاها را خوب بجوند. خوب جویدن غذا موجب نفخ کمتر و بهبود علائم می شود. 

آهسته غذا خوردن

در هم خوری نکنید:

در عید نوروز بسیاری از افراد به درهم خوری روی می آورند. درهم خوری و پرخوری در ایام نوروز موجب اسهال، استفراغ و دل پیچه های شدید و مشکلات متعددی برای افراد  می شود . پس از در هم خوری پرهیز کرده و اگر دچار این علائم شدید به پزشک مراجعه نمایید. مشکلات گوارشی با استفاده از سرم خوراکی ( ORS) برطرف شده و این سرم، می تواند جایگزین مواد دفع شده از بدن شود.

شیر ممکن است سبب تشدید مشکلات گوارشی شود:

سوء هاضمه میتواند باعث علائم و نشانه هایی مانند درد یا ناراحتی در قسمت بالایی شکم که اغلب با نفخ، آروغ و حالت تهوع همراه میشود، گردد که به زخم گوارشی شباهت دارند .اگر دچار سوء هاضمه هستید مصرف شیر و فراورده های لبنی میتواند با تشدید علایم بیماری همراه باشد، در صورت تشدید علایم این مواد باید در رژیم غذایی برای سوء هاضمه محدود شوند.

شیر

غذای مانده مصرف نکنید:

متاسفانه در عید نوروز بسیاری از خانم ها غذای زیادی پخته و غذاهایشان اضافه می ماند . خوردن غذاهای چند روز مانده سبب ابتلا به مشکلات گوارشی می شود . غذا در بهترین روش نگهداری 48 ساعت می ماند، اما اگر غذای باقی مانده و دست خورده باشد فقط یک روز، غذا های کنسروی نصف روز،  شیر های استریل یک روز و شیر های پاستو ریزه تا تاریخ انقضا می توان نگهداری و مصرف کرد.

از مواد غذایی پروبیوتیک استفاده نمایید:

در بخش های قبلی بهداشت و سلامت نمناک خواندید که پروبیوتیک به عنوان یک باکتری مفید شناخته می شود که بصورت طبیعی در معده کار می کند و مزایایی برای سلامتی دستگاه گوارش دارد. پس افراد دچار مشکلات گوارشی بهتر است ماست های حاوی پروبیوتیک مصرف کنند. 

نوشیدنی دارچین میل کنید:

افراد دچار درد و سوزش معده ، برای تسکین درد و سوزش یک قاشق چایخوری دارچین با یک استکان آب داغ مخلوط کرده مصرف کنند.

نوشیدنی دارچینی

به پزشک مراجعه کنید:

کسانی که به مشکلات گوارشی دچار می شوند باید حتماً به متخصص مراجعه کرده تا بعد از تشخیص سوء مزاج و عارضه ایجاد شده، داروی خاص خود را دریافت کنند و باید بدانند که خود درمانی، عوارض و مشکلات معده را در درازمدت بیشتر می کند.

اگر دچار یبوست هستید ، در عید نوروز این نکات را رعایت کنید:

اگر به یبوست مزاج مبتلا هستید:

به جای مصرف شیرینی و تنقلات هرچه بیشتر از میوه استفاده کنید.

مایعات بیشتری بنوشید.

تحرک بیشتری داشته باشید.

آلو و یا سایر ملین ها مثل انجیر، هلو، توت فرنگی، هندوانه، گلابی، زردالو، زیتون و ... را مصرف کنید.

به جای نان ساده انواع نان سبوس دار مصرف کنید.

میوه ها و به ویژه سبزی ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

نعنا و چای بابونه برای رفع یبوست استفاده کنید.

از مصرف چای پررنگ اجتناب کنید.