بازار خودروی پایتخت حاکی از تداوم بلاتکلیفی خریداران و فروشندگان است. نتیجه مذاکرات وین، انتخابات ریاست جمهوری و در نهایت نرخ ارز، خریداران واقعی خودرو را دربلاتکلیفی قرارداده است.
فعالان بازار خودرو کاهش تقاضای کاذب را عامل اصلی رکود در این بازار میدانند.
در این زمینه سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران گفت: همچنان رکود کامل در بازار خودرو حاکم است. حتی خرید و فروش خودروهای ارزان قیمت نیز به نقطه صفر رسیده است.
وی تصریح داشت: فروشندگان و خریداران واقعی معاملات خودرویی خود را به زمان پس از انتخابات موکول کرده اند. البته عدهای هم چشم به نتیجه مذاکرات برجامی در وین دوخته اند.
به گفته موتمنی؛ زمانی که نرخ ارزدر طی ۴ روز ۵ هزار تومان ریزش قیمت داشته باشد خریدار قدرت تصمیم گیری خود را از دست میدهد. از سوی دیگر خریداران اصلی در انتظار نتیجه مذاکرات برجامی میباشند و این نشان میدهد که بازار تحت تأثیر عوامل سیاسی و اقتصادی است.
وی ادامه داد: در ماههای ابتدایی احتمال شکست تحریمها، بازار تحت تأثیرجو روانی قرار خواهد گرفت. این موضوع میتواند شوک بزرگی به بازار خودرو باشد.
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودروتهران گفت: مشتریان اصلی خودرو به دلیل مسائل مطرح شده خرید را به تعویق انداخته اند. از سوی دیگر فروشندگان نیز برای حفظ سرمایههای خود معاملات خودرویی را به زمان مناسبتر موکول کرده اند.
موتمنی عدم نقدینگی کافی دست مردم را عامل دیگری برای عقب نشیی خریداران واقعی از بازار خودرو میداند و میگوید: به دلیل نوسانات نرخ ارز و افزایش سریالی قیمت کالاها مردم ناگزیرتمام سرمایههای خود را تبدیل به کالا کرده اند. امروز برخلاف ادعای مسئولین نقدینگی نزد مردم بسیار کم است.
این فعال صنفی ادامه داد: از سوی دیگر شیوع کرونا تأثیر زیادی برروی بازارها گذاشته است. بازار خودرو نیز تحت تأثیر این بیماری نتوانسته مانند سنوات گذشته مشتریان خود را حفظ کند. چراکه قدرت مالی مردم به دلیل تعطیلیها و کاهش درآمدها برای حضور در بازار خودرو کافی نیست.
وی تأکید داشت: مردم در انتظار تعیین تکلیف بازارخودرو هستند. خریدار با توجه به میزان نقدینگی و سلیقه خود بدنبال خرید خودرو است. حالا این انتظار چه در بازارخودروهای داخلی و چه خودروهای خارجی آسیب زیادی را به اقتصاد کشور وارد کرده است.
موتمنی گفت: خریداران خودروهای ارزان قیمت نیز در چنین شرایطی دست از خرید خودرو برداشته و همچنان منتظر تحول کاهشی قیمت هادر بازارخودرو هستند.
به گفته رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودروتهران؛ تفاوت قیمت خودروهای داخلی از کارخانه تا بازار بسیارزیاد است. این شکاف قیمت صد درصد تأثیر خود را در بازار و تصمیم خریدار و فروشنده خودرو میگذارد.
وی تصریح داشت: البته بازهم فروشندگان با زیر قیمت بازار نیز نمیتوانند مشتری برای خودروهای خود پیدا کنند.
موتمنی گفت: بازار خودرو ارتباط نزدیک با نرخ ارزدارد. زمانی که قیمت ارز بالا میرود تقاضای کاذب افزایش مییابد. مردم در چنین شرایطی بدنبال افزایش سرمایه و نقدینگی خود هستند.
این فعال صنفی تأکیدداشت: در شرایط گرانی ارز همه مردم نمیتوانند خانه خریداری کنند. یعنی بودجه همه مردم به خرید خانه نمیرسد. از این رو با خرید خودرو تا حد زیادی در جمع آوری سرمایه و نقدینگی، سهم خواهی خود را از بازار بلبشوی نرخ ارز دارند.
به اعتقاد موتمنی؛ طی ۸ ماه گذشته قیمت ارز از کانال ۳۲ به ۲۵ هزار تومان رسید. در این زمان تقاضای کاذب برای خرید خودرو بسیار کم شده است و تقاضای اندک فعلی تنها جنبه مصرفی دارد. علی رغم وجود برخی علائم نگران کننده مانند نرخ گذاریهای جدید خودرویی از سوی شورای رقابت، اما اوضاع بازارخودروحرکت رو به مثبت خود را آغاز کرده است.
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودروتهران گفت: تقویت ارزش پول ملی، ثبات نسبی قیمت ارز و اصلاح سیاستهای اقتصادی سه محور اصلی بازگشت آرامش به بازار خودرو است. احتمال رسیدن بازار خودرو به ثبات نسبی پس از انتخابات ریاست جمهوری بسیار جدی است. کاهش تقاضای کاذب در این بازار رمز تقویت صنعت خودرو و نزدیکی قیمتهای کارخانه با کف بازار است.
موتمنی میگوید: در یکسال گذشته به دلیل کاهش تولید وافزایش تقاضای کاذب قیمت خودرو در بازار به شدت روند افزایشی داشته است. اما امروز با توجه به کاهش قیمت ارز تقاضای کاذب از بین رفت.
به گفته رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودروتهران؛ پیش بینی میشود فاصله قیمت کارخانه تا بازار در مسیر کاهش قرار میگیرد و بازار با ریزش قیمت در چند ماه آینده مواجه خواهد شد.
این فعال صنفی تأکیدداشت: در سال جاری شرایط بازار به دلیل کاهش تقاضای کاذب مثبت خواهد بود وبازار خودرو افزایش قیمت نخواهد داشت.
دیدگاه شما