رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با اشاره به اینکه آثار پدیده فرونشست زمین در جنوب غرب تهران دیده شده است، گفت: برداشت در دشت های استان مانند شهریار و ورامین ادامه داشته باشد روی زیر ساخت های حیاتی استان تهران اثر گذار است در حال حاضر نیز فرونشست پیش رونده است.
چندی است که هشدارهای مکرر در خصوص مسئله تغییر اقلیم، آب زیر زمینی و منابع آبی داده می شود تا جایی که بحث فرونشست زمین جدی تر از همیشه توسط متخصصان محیط زیست مطرح شده است. تهران به عنوان پایتخت نیز با این بحران ها دست و پنجه نرم می کند؛ روزی آب و روزی برقش دچار قطعی می شود اما گره کار کجاست؟
آرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با اشاره به اینکه اثرات تغییر اقلیم در تهران دیده می شود، گفت: سازمان آب و فاضلاب در خصوص کم آبی پایتخت به صورت مکرر هشدار می دهد چرا که در حال حاضر مخازن سدها با ۴۰ درصد کسری مواجه است
او افزود: باید در بحث سازگاری با تغییرات اقلیمی ،باید روی تاب آوری کسب و کارهای شهری کار سیستماتیک انجام داد.
حسینی میلانی با بیان اینکه افزایش درجه حرارت یک شاخص مهم تغییر اقلیم است، تصریح کرد: اوایل خرداد سال جاری با گرما بسیار زیاد هوا مواجه شدیم که به تبع آن انرژی زیادی صرف شد و پس از آن کمبود برق پیش آمد و مسئله ساز شد.
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران افزود: بارش در ارتفاعات ۷۰ درصد آب تهران را تامین می کند و بدان وابسته هستیم سال جاری شاهد کمبود بارش ها بوده ایم از سوی دیگر در خصوص کنترل تبعات ناشی از درجه حرارت تا کنون کار سیستماتیکی در کشور و تهران انجام نشده است.
او ادامه داد: در شهرداری تهران به فضای سبز توجه شد و هشدارهایی صورت گرفت از این رو تاب آوری فضای سبز در حال افزایش است. تا به حال روی بهبود آبیاری فضای سبز تمرکز داشتیم اما در حال حاضر ممکن است افزایش حرارت روی سلامتی گیاه اثر بگذارد بر این اساس باید زیر ساخت هایی برای آن تغییر الگوی کشت ایجاد کرد.
حسینی میلانی با اشاره به عملکرد مدیریت شهری گفت: شهرداری تلاش دارد تا چمن را جایگزین کند اما درختان تهران هم پر مصرف هستند. از سوی دیگر چنارها در تنش های درجه حرارت دچار مشکل می شوند و وقتی دچار تنش اقلیمی شویم باید ببینیم برای چنارها چه برنامه هایی داریم.
به گفته این عضو شورای شهر تهران باید به تدریج درختان دیگری را جایگزین چنارها کرد در غیر این صورت با چنارهای سوخته مواجه می شویم.
او با اشاره به آلایندگی ازن بیان کرد: هنگامی که حرارت زیاد می شود و هزاران هزار خودروی فرسوده در شهر تردد می کنند با ترکیب این دو عامل آلاینده ازن مسئله ساز می شود. گاز ازن در هوا حس توسط شهروندان نمی شود اما به کسانی که گروه های حساس هستند صدمات جبران ناپذیری وارد می شود.
حسینی میلانی گفت: باید برای آلودگی هوا تهران در شش ماه اول فکری کرد ، راه حل اساسی کاهش آلودگی علاوه بر نوسازی خودروهای حمل و نقل عمومی این است که وزارت نفت طرح کهاب را در پمپ بنزین ها اجرا کند تا انتشار بخارات بنزین به حداقل برسد.
او با اشاره به وضعیت فرونشست زمین در پایتخت افزود: مطالعه ای که سازمان نقشه برداری دارد نشان می دهد پدیده فرونشست پیش رونده است و به حومه تهران رسیده است. در این خصوص در جنوب غربی تهران علائمش دیده می شود و خیلی نگران کننده است که عمدتا ناشی از بهره برداری بی رویه سفره آب زیر زمینی است.
۲.۴ میلیارد مکعب آب کشاورزی در تهران مصرف می شود/ فرونشست هنوز به ساختمان های مسکونی تهران نرسیده است
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران ادامه داد: استفاده بی رویه آب در کشاورزی دلیل دیگر این فرونشست است. ۲.۴ میلیارد مترمکعب مصرف آب کشاورزی در استان تهران است. البته میزان مصرف آب شرب استان هم قابل توجه و در حدود ۱.۵ میلیارد مترمکعب است.
او اضافه کرد: الگوی کشاورزی استان تهران نیازمند نوسازی اساسی است و اگر برداشت در دشت های استان مانند شهریار و ورامین ادامه داشته باشد روی زیر ساخت های حیاتی استان تهران اثر گذار است در حال حاضر نیز فرونشست پیش رونده است. فرونشست مانند زلزله آبی است. باند جنوبی حریم تهران تحت تاثیر است اما به بافت مسکونی شهری نرسیده است.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه یکی از کانون های اصلی فرونشست استان در احمدآباد مستوفی است، عنوان کرد: اگر شهرداری تهران به تعهد خود به موقع عمل کند و برداشت ۱۳۳ میلیون مترمکعبی از سفره را به ۸۰ میلیون مترمکعب برساند می تواند به احیا سفره های آب زیر زمینی تهران کمک خوبی شود.
حسینی میلانی در پاسخ به این سوال که چرا از آب باران برای جایگزینی برداشت از سفره های آب زیر زمینی استفاده نمی شود، گفت: روان آب های نابهنگام را نمی توان به سادگی مدیریت کرد و همان زمان بارش باید برای فضای سبز برداشت کرد چرا که به دلیل رژیم نامنظم بارش ، عدم قطعیت در زمان بهره برداری وجود دارد.اما اگر این روان آب ها به سفره برسند می تواند به تغذیه سفره کمک کند.
او افزود: اگر این روان آب امکان نفوذ داشته باشد می تواند به آبخوان ها کمک کند اما باز هم این حجم از نفوذ پاسخگوی مصرف آب زیرزمینی در بخش کشاورزی نیست و لازم است این برداشت ها کنترل شود. از سوی دیگر کشاورزی را نمی توان تعطیل کرد و باید آبیاری و الگوی کشت را بهینه کرد.
حسینی میلانی در پایان تاکید کرد: لایحه ساختمان سبز و معماری پایدار در دستور کار است و پیگیری زیادی کردیم و به زودی به سرانجام خواهد رسید.
دیدگاه شما