بورس از ابزارهای دولت برای جمع آوری نقدینگی سرگردان در جامعه است. بازار سرمایه نام دیگر بورس است. بورس کمک می کند که دارایی های سرمایه گذاران در جهت تقویت تولید هدایت شوند. شفافیت در معادلات البته شرط تقویت بورس است که باید مسئولان نسبت به رعایت این اصل در معاملات بورس حساسیت های لازم را به خرج دهند.
بورس امروز را با ریزش سنگین شاخص کل استارت زده است. ریزش سنگین ۱۱۳ هزار واحدی شاخص کل در مقایسه با چند ماه اخیر رکوردی تازه محسوب می شود. شاخص در پی ریزش سنگین به سطح ۲ میلیون و ۳۲۶ هزار واحدی رسیده است.
شاخص هم وزن نیز تا این ساعت از بازار با ریزش بالای ۳۲ هزار واحدی روبرو بوده است.
نشانههای نزول بورس
امیرعلی امیرباقری، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با تجارتنیوز درباره علت ریزش بورس گفت: « از تایم پیشگشایش، نشانههای عرضه گسترده در بازار مشهود بود.»
وی ادامه داد: «برای افت شاخص باید چند نکته را مدنظر قرار داد. در هفتههای گذشته شاهد رشد یکنواخت بین تمام سهام و گروهها بودیم و این رشد نسبت به اقبال سهامداران شدت و ضعف داشت.»
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «نکته اساسی اینجاست، زمانی که بازار وارد فضای سوددهی میشود عدهای مبادرت به شناسایی سود میکنند که نتیجه آن اصلاح بازار است.» امیر باقری تاکید کرد: «تفاوت زیادی بین اصلاح و ریزش وجود دارد.»
وی ادامه داد: «در ریزش و اصلاح دو پارادایم p/e و فاندامنتال را مد نظر قرار میدهیم. p/e بازار وارد فاز حبابی شده و p/eها از فاز نرمال خود فاصله گرفتهاند که این حالت در بازار وجود دار؛ یا اینکه فاندامنتال اقتصاد دستخوش تغییر شده است که در حال حاضر چنین روندی وجود ندارد و حتی چشمانداز میانمدت و کوتاهمدت نیز برای آن متصور نیستیم. این بدان معناست که در حال حاضر بحث اصلاح مطرح است.»
عملکرد حقوقیهای بورس
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عرضه حقوقیها گفت:«در روزهای گذشته حقوقیها بدون برنامه و شتابزده عرضههایی داشتند. این عرضهها میتوانست با برنامه باشد و به جای اینکه بازار را سرکوب کند، تقاضا را کنترل میکرد. در حقیقت حقوقیها با عرضههای افسارگسیخته این پنیک یا استرس شدید را در کلیت بازار سرمایه ایجاد کردند.»
امیرباقری توضیح داد: «اصلاح امروز بازار را میتوان اصلاح درونکانالی در نظر گرفت و با توجه به دست به دست شدن سهام و چرخش نقدینگی در بین گروههای مختلف، این اصلاح باید رخ میداد و قطعا این اصلاح با ریزش نیمه دوم سال 99 متفاوت است.»
وی اظهار کرد: «هنوز تعدادی از سرمایهگذاران به صورت مثالی و ذهنی ترس از ریزش سال 99 را دارند و با کوچکترین منفی اقدام به فروش سهام خود میکنند. همین موضوع موجب وجود اضطراب در بازار میشود که خود مولد و مولود پنیک است.»
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، تالار شیشهای روزهای آینده به تعادل میرسد.
حرکت بورس به سمت ارزش ذاتی
امیرباقری تشریح کرد: «ما با سیستمهای پیچیده اقتصادی و اجتماعی مواجه هستیم که این سیستمها حافظه و خاصیت یادگیری دارند. از سوی دیگر ریزش سال 99 باعث ایجاد ترس و اضطراب در برخی از سرمایهگذاران آماتور میشود و در نهایت این افراد حاضرند سهام خود را به هر قیمتی بفروشند.»
وی با اشاره به سال 99 گفت: «تفاوت معناداری بین سال 99 و اکنون وجود دارد. در سال 99 دلار بازار آزاد رد محدوده 25 تا 27 هزار تومان بود و بازار با انتظار دلار 40 هزار تومانی، معامله میکرد. در حالی که امروز دلار بازار آزاد بیش از 50 هزار تومان است و انتظارات تورمی باعث شده که دلار در قیمتهای بالاتری در ذهن سرمایهگذاران قرار بگیرد.»
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: «هنوز سهامی هستند که به سقف سال 99 نرسیدهاند و بنابراین p/eهای افسارگیسخته در بازار نداریم و بورس را میتوان در حالت تعادل با فضای اقتصادی دید.»
امیرباقری گفت: «بازار سرمایه به سمت ارزش ذاتی خود حرکت میکند و این رشدهای اخیر جبران عقبماندگی بازار نسبت به دادههای تورمی و بازارهای موازی است.»
با توجه وضعیت بازار به نظر میرسد شاخص کل، یک روند اصلاحی کوتاهمدت را تجربه کند و پس از آن دوباره با روندی صعودی عقبماندگیهای دو سال اخیر خود را جبران کند.
دیدگاه شما