محمود نجفی عرب نوشت: رئیس جمهور منتخب بیشترین تکرار واژه را در مورد اجرای برنامههای توسعه و عمل به شعار سال در جهت «جهش تولید و با مشارکت مردم» داشتند. با اینحال در میان اظهارنظرهایشان به اقداماتی اشاره کردند که چند نمونه آن همکاری بیشتر با بخش خصوصی، حرکت در مسیر تعامل با جهان، رفع موانع اقتصادی و... بود.
اکنون شایسته است که دولت چهاردهم با پایش دقیق این شعارها، امکان اجرای عملی آنها را فراهم و نتیجه را به مردم اعلام کند.
این جریان دولت را به شعارهایش پایبند نگاه میدارد. دولت چهاردهم باید بتواند در کوتاهمدت مسائل اصلی را از فرعی تشخیص دهد و در پی آن دست به انجام اقدامات اجرایی فوری بزند؛ از جمله اینکه به درک درستی از مسائل اقتصاد ایران برسد.
اکنون ناترازی انرژی، بحران تامین سرمایه، وضعیت ارزی، نظام یارانه ای، اصلاح نظام بانکی، وضعیت تورمی، اصلاح نظام مالی و جلوگیری از تداوم کسریبودجه و... از مهمترین موضوعاتی است که باید در مورد آن اقدامات فوری انجام شود.
بخش مهمی از این مسائل به جهان بیرون ربطی ندارد و با درایت، شجاعت و عمل کارشناسی قابل اصلاح است. البته که هرکدام ممکن است حواشی بههمراه داشتهباشد، ولی گفتگو با مردم، آگاه سازی ذینفعان و انتقال پیام بهبود به جامعه میتواند آنها را برای پذیرش سختیهای اصلاحات آماده سازد، ضمن آنکه دولت باید اساسا عزم جدی در مسیر رفع این مشکلات و کاستیها داشتهباشد.
متاسفانه یک بحران بزرگ ایران امروز خروج سرمایههای مادی و معنوی است. مهاجرت به یک فرآیند طبیعی تبدیلشده و بخش مهمی از جوانان کشور به این موضوع فکر و آنهایی که امکاناتی دارند، آن را اجرا میکنند. همزمان میزان خروج سرمایه از کشور به میزان قابلتوجهی افزون بر سرمایه جذب شده بوده و حساب خالص سرمایه به رقمی در حدود منفی ۲۰میلیارد دلار رسیدهاست. این وضعیت میتواند عواقب خطرآفرینی بههمراه داشتهباشد. دولت اگرچه نمیتواند معجزه کند، ولی این امکان را دارد که شرایط را در این دو مولفه بهبود بخشد.
دولت چهاردهم برای موفقیت بیشتر نیاز به هماهنگی در تمام ارکان خود دارد، بهخصوص در حوزه اقتصاد وزرا باید در هماهنگی کامل با هم عمل کنند.
در سالیان گذشته گاهی پیشآمده که اقدامات یک وزارتخانه نافی عمل دیگری بوده یا اینکه صدور بخشنامهها و ابلاغ آییننامههای متعدد منجر به بروز آشفتگی در عرصه اقتصاد شدهاست. این دولت با انتخاب وزرای هماهنگ و البته باانگیزه میتواند با حفظ هماهنگی داخلی، مانع از بروز بحرانهای بیرونی شود.
متاسفانه تحریمها به یک آفت دائمی در اقتصاد ایران تبدیل شده است. البته که حل مسائل مربوط به تحریمها نیازمند تصمیم ملی و فراجناحی است، اما دولت چهاردهم میتواند با زمینه سازی برای اجرای دیپلماسی عزتمند و به قول رایج اخیر «فرصت گرا» امکان عبور از تحریمها را فراهمآورد. رئیس جمهور در یادداشت اخیرشان به این موضوع اشاره کردهاند و امیدواریم با طی تمامی فرآیندهای لازم، دولت بتواند به تحریمها پایان دهد.
متاسفانه تحریمها علاوهبر تمام مشکلات اقتصادی، منجر به توسعه هرچه بیشتر فساد در اقتصاد ایران شدهاست. ثروتهای بادآوردهای برای عدهای به ارمغان آورده و گروه دیگری را زمینگیر کردهاست. بهطور حتم رفع مساله تحریمها در کوتاهمدت ممکن نیست، ولی میتواند یک سرفصل مهم برای دولت بهشمار آید. دولت چهاردهم نشانداده که رویکرد همراهی با جامعه ذینفعان در تمام حوزهها را پیش گرفتهاست. در صورتیکه چنین تصمیم و اقدامی همچنان پابرجا بماند و مسیر تعامل به جای تقابل بنشیند، بهطور حتم مسائل کشور نیز حل خواهد شد. اصل رفتارهای خردمندانه و دلسوزانه میتواند این سرزمین را نجات دهد.
منبع: دنیای اقتصاد
دیدگاه شما