زمین رایگان نوسانات شدید قیمت مسکن ، عدم دسترسی اقشار کمدرآمد به مسکن کارگران مناسب و مشکلات ناشی از اجرای طرحهایی مانند مسکن کارگران، همواره این موضوع را در کانون توجه قرار داده است. در این گزارش، به بررسی چالشهای موجود در حوزه مسکن و راهکارهای پیشنهادی برای حل این مشکل، با تمرکز بر نظرات فعالان کارگری و کارشناسان این حوزه، میپردازیم.
مسئله مسکن کارگران از دیرباز یکی از دغدغههای اصلی مردم ایران بوده است. نوسانات شدید قیمت مسکن، عدم دسترسی اقشار کمدرآمد به مسکن مناسب و مشکلات ناشی از اجرای طرحهایی مانند مسکن مهر، همواره این موضوع را در کانون توجه قرار داده است. در این گزارش، به بررسی چالشهای موجود در حوزه مسکن و راهکارهای پیشنهادی برای حل این مشکل، با تمرکز بر نظرات فعالان کارگری و کارشناسان این حوزه، میپردازیم.
در کشور ما سازنده انبوهساز به متقاضی میگوید ۱۰ درصد آورده بیاورد و بعد اعلام میکند که از بانک وام بگیرد و خانهای خریداری کند اما اگر اقساط بانک به هر طریقی عقب افتاد یا متقاضی دچار مشکل شد، احتمال مصادره شدن خانه وجود ندارد ولی در کشورهای پیشرفته بخش خصوصی به عنوان سازنده ظاهر میشود و میگوید ۱۰ درصد آورده بیاورد و ۹۰ درصد را دولت به فرد متقاضی وام میدهد ولی سود وام دریافتی بسیار اندک است و بانک در سود و زیان آن با متقاضی شریک است.
مسکن کارگران باید از کانال دولت پیگیری شود
این فعال کارگری با بیان اینکه مسکن کارگران باید از کانال دولت پیگیری شود،در توضیح بیشتر افزود: معتقدم با توجه به شرایط اقتصادی، وضعیت بازار مسکن و مصالح ساختمانی و تسهیلات بانکی دولت باید از روند ساخت تا عرضه مسکن و تحویل آن نظارت داشته باشد زیرا کلید خانهدار شدن کارگران در دست دولت است.
چمنی بر لزوم برنامهریزی برای مسکن کارگران در دولت چهاردهم تاکید کرد و گفت: دولت باید تلاش کند با برنامهریزی اصولی و سنجیده و استفاده از انبوه سازان خوشنام که کارنامه موفق و درخشانی در این زمینه دارند، مشکل مسکن را در کشور حل کند. البته اعتقادی نداریم که ساخت مسکن باید به اتحادیه ها و بخش خصوصی واگذار شود، دولت میتواند با شرکتهای بزرگ خانهسازی که دارای کارنامه مثبتی هستند، وارد مذاکره شود و پروژههای مسکن را با اولویت کارگران و اقشار آسیب پذیر اجرا کند. مثل پروژه مسکن مهر نشود که پیمانکاران متعددی در این طرح وارد شدند و برخی از آنها به قول خود عمل نکردند و اعضای تعاونیها را دچار مشکلات بسیار و پروندههای حقوقی کردند و تکمیل و تحویل این واحدها چند دولت را درگیر کرد.
اعمال نظارت بر روند ساخت و عرضه مسکن در کشور
وی درباره استفاده از ظرفیت ماده ۱۴۹ قانون کار خاطرنشان کرد: در دولت های یازدهم و دوازدهم ماده ۱۴۹ قانون کار دارای ایراداتی بود و نقطه ضعفهایی داشت و طی جلساتی که با حضور نمایندگان کارگر و کارفرما و دولت در شورای عالی کار برگزار شد، آییننامه آن تدوین شد و وظایفی که هر مجموعه باید برای خانهدار شدن کارگران انجام میداد، از قبیل شهرداری، سازمان تامین اجتماعی، وزارت کار، وزارت راه و شهرسازی و کارفرما در آن آییننامه تعریف شده بود ولی متاسفانه با پایان دولت قبل این طرح ابتر ماند و اقدام اثرگذاری در خصوص ماده ۱۴۹ قانون کار انجام نگرفت.
این کارشناس حوزه کار گفت: اینکه عنوان میشود نمیتوان در سال یک میلیون واحد مسکونی ساخت یا پول و منابع آن وجود ندارد، قابل قبول نیست. در حال حاضر اقشار کم درآمد و کارگران و بازنشستگان منتظر تصمیم دولت چهاردهم برای تامین مسکن ارزان هستند. در بحث ساخت مسکن باید نظارت عالی از سوی دولت صورت گیرد تا قانون به درستی اجرا شود.
چمنی گفت: اگر در دولتهای قبل واحدهای نیمه تمام مسکن مهر تکمیل و تحویل میشد، امروز با انبوه تقاضا برای خرید مسکن و تورم در این بخش روبه رو نبودیم. متاسفانه دولتها بعد از تغییر، طرحهای دولت قبل را اجرا نمیکنند و همین مساله باعث ایجاد مشکلاتی برای کارگران و متقاضیان خانه در دولتهای بعد میشود لذا از دولت چهاردهم توقع داریم با اولویت تکمیل و ساخت پروژههای باقیمانده از دولتهای قبل این واحدها را ساخته و تحویل داده و در مرحله بعد برنامهریزی اساسی برای اجرای پروژههای مسکن و خانهدار شدن کارگران داشته باشد.
اقتصاد100
زمان ثبت نام زمین رایگان
از این تعداد ۹۵ واحد در مرحله تخصیص زمین، ۱۶۲ واحد در مرحله صدور پروانه، ۳۹ واحد در مرحله فنداسیون، ۹۶ واحد در مرحله اسکلت و سفتکاری و ۵۶ واحد در مرحله نازککاری قرار دارد.
رسولی ادامه داد: براساس برنامهریزیهای انجام شده در هفته بهزیستی ۴۰ واحد مسکونی به خانوادههای نیازمند تحتپوشش واگذار می شود و برای این واحدها ۴۳ میلیارد ریال از محل کمکهای بلاعوض بهزیستی، تسهیلات بانکی و کمک خانوادهها پرداخت شده است.
وی افزود: پرداخت کمکهای بلاعوض به خانوادههای دارای معلول شهری و روستایی وکمک ودیعه مسکن بصورت تسهیلات ارزان قیمت به مستاجران از دیگر اقدامات در حوزه مسکن جامعه هدف بهزیستی است.
ثبت نام زمین رایگان دولتی
مدیرکل بهزیستی کردستان در بخش دیگری در سخنان خود به شناسایی ۳۲ هزار و ۵۱۴ معلول در استان اشاره کرد و گفت: از این تعداد ۱۳ هزار و ۸۲۰ نفر دارای معلولیت شدید و هزار و ۲۶۰ نفر نیز دارای معلولیت خیلی شدید هستند و ارائه خدمات به این افراد خیلی مشکل است.
وی افزود: از مجموع خانوادههای تحت پوشش هزار و ۴۶۰ خانواده دارای ۲ عضو معلول، ۹۲ خانوار دارای سه معلول، ۱۲ خانوار دارای چهار معلول و یک خانوار پنج معلولی در استان هستند.
رسولی یادآور شد: در سه سال گذشته رویکرد سازمان بهزیستی به این سمت پیش رفته است یعنی افرادی که دارای شرایط مستمری بودهاند بدون پشت نوبتی تحت پوشش قرار گرفته و خدمات دریافت می کنند.
وی افزود: در مراکز شبانه روزی نیز پرداخت یارانهها بدون معطلی انجام شده است و نیازمندی های آنان را اولویت بندی کرده و براساس آن خدمات دریافت کرده اند.
مدیرکل بهزیستی کردستان اظهار کرد: امسال بدلیل تقارن هفته بهزیستی با ایام عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی از ۳۱ تیر تا پنج مرداد با عنوان هفته بهزیستی نامگذاری و برنامه های متنوعی برای این هفته در استان پیش بینی شده است.
وی افزود: براساس برنامهریزیهای انجام شده ۱۱۰ برنامه در قالب برپایی نمایشگاه، افتتاح کسب و کارها، افتتاح مسکن مددجویی، گروههای همیار زنان سرپرست خانوار، بازدید از جامعه هدف، برنامه های فرهنگی و توزیع وسایل توانبخشی در این هفته برگزار می شود.
در حال حاضر ۳۴ هزار و ۷۶۰ خانوار کردستانی زیرپوشش سازمان بهزیستی استان هستند و از خدمات مختلف این نهاد بهره می گیرند.
محمد رضا کارگری؛ نایب رئیس هیئت مدیره مجمع خیرین حامی معلولان کشور در حاشیه هیئت جوانان محبان علی (ع) میدان سپاه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: خداوند متعال را شاکرم که ما را از رهروان صدیق امام حسین (ع) قرار داده است
وی با اشاره به اینکه ۳۹ سال پیش مدرسه سازی را در کشور فرهنگسازی کردیم و مردم در حوزه ساخت مدرسه از دولت پیشی گرفتند، افزود: اخیراً متوجه شدیم که تعداد زیادی از جامعه معلولان نیاز به ویلچر دارند و در همین راستا جامعه خیرین کشور با همراهی هیات مذهبی به نام مقدس شهدای کربلا، ۷۲ ویلچر تهیه کرد و قرار است در بین جامعه هدف توزیع شود.
نایب رئیس هیئت مدیره مجمع خیرین حامی معلولان کشور گفت: بنا داریم با مسئولان کشور و رئیس امور مساجد جلساتی داشته باشیم تا هموطنان در مجالس ترحیم به جای خریداری تاج گل، اقدام به خرید ویلچر برای نیازمندان کنند.
کارگری با اشاره به همراهی تولیدکنندگان در ارتباط با خرید ولیچر بیان کرد: در این زمینه ولیچری که در بازار با قیمت ۵ میلیون تومان عرضه میشود از سوی تولیدکنندگان با قیمت ۳ میلیون تومان تهیه و تامین میشود و هموطنان میتوانند این ولیچرها را به نام متوفیان خود تهیه و در اختیار معلولان قرار بدهند.
وی ادامه داد: هیات جوانان محبان علی (ع) نیز پای کار است و بنا داریم سالیانه ۱ میلیون ولیچر را در اختیار سازمان بهزیستی قرار دهیم و افرادی که در سامانه بهزیستی ثبت نام کردهاند میتوانند ولیچر های مورد نیاز را دریافت کنند.
نایب رئیس هیات مدیره مجمع خیرین حامی معلولان کشور درباره ساخت شیرخوارگاه در سراسر کشور گفت: بزرگترین شیرخوارگاه کشور را به کمک خیرین ساختهایم و در هر استان نیز یک شیرخوارگاه ساخته شده است. همچنین ۱۳ هزار معلول با کمک خیرین صاحب خانه شدهاند.
محمد برزگر؛ مدیرکل بهزیستی شهر تهران نیز در این مراسم اظهار کرد: مجموعه خیرین جامعه معلولین ۷۲ ویلچر به نیت یاران امام حسین (ع) آماده کردهاند و ما نیاز داریم هرکسی به سهم و توان خود پای کار بیاید.
وی با بیان اینکه امسال چهل و چهارمین سالگرد سازمان بهزیستی را قرار است پاس بداریم، گفت: ۱۵۱ وظیفه برعهده سازمان بهزیستی است و ما به بیش از ۷ میلیون نفر از جامعه معلولین کشور خدمات رسانی میکنیم.
برژگر با اشاره به اینکه ما این رسالت و وظیفه سنگین را به کمک خیرین انجام میدهیم، افزود: جامعه خیرین کشور قرار است یک میلیون ویلچر را در سال برای افراد نیازمند آماده کند و هر کسی به اندازه توان خود میتواند پای کار بیاید.
مسئول بسیج سازندگی سپاه ناحیه اندیکا گفت: ۵۰ واحد مسکونی برای نیازمندان و اهدای ۴۳ سری جهیزیه به نوعروسان اندیکا ازجمله فعالیتهای این مجموعه در این شهرستان است.
ستوان دوم پاسدار سیدابراهیم احمدپور با اشاره به فعالیتهای جهادی در اندیکا گفت: در یک سال اخیر فعالیتهای گستردهای در زمینه محرومیت زدایی در شهرستان طی یکسال گذشته انجام شده و این خدمات همچنان ادامه داد، ساخت ۵۰ واحد مسکن با مشارکت کمیته امداد در اندیکا از فعالیتهای شاخص این مجموعه است که طی یکسال گذشته انجام و ۴۳ واحد به مددجویان تحویل شده است.
وی اهدای ۴۳ سری جهیزیه به نوعروسان با مشارکت کمیته امداد امام خمینی در راستای ترویج فرهنگ ازدواج ایرانی – اسلامی و رفع نیازهای محرومان را از دیگر خدمات بسیج سازندگی سپاه ناحیه اندیکا عنوان کرد و افزود: همچنین با همکاری واحد بسیج بانک سپه و خیرین این منطقه نیز ۷۰ چشمه سرویس بهداشتی در مناطق محروم اندیکا ساخته و ۳۰ واحد مسکونی نیازمندان نیز تعمیر شده است.
ستوان دوم پاسدار احمدپور ادامه ددا: بسیج سازندگی سپاه ناحیه اندیکا در زلزله سال ۱۴۰۰ این منطقه، ۶۰ میلیارد ریال به ۶۰۰ خانوار زلزله زده برای ساخت آغلهای دامی کمک کرد و در یک سال اخیر نیز در زمینه ساخت نمازخانه بین راهی تاراز، توزیع ۴۰ دستگاه آبگرمکن، ۸۰ دستگاه کولر گازی، ۵۰ عدد مخزن آب، توزیع یک هزار پاکت سیمان، ۵ هزار متر ایزگام، توزیع بیش از ۵ هزار بسته معیشتی، توزیع ۲۰۰ بسته لوازم التحریر، پخت غذا و توزیع بین نیازمندان اقدامات خوبی انجام داده است.
مسئول بسیج سازندگی سپاه ناحیه اندیکا از همکاری و تلاشهای فرمانده سپاه ناحیه اندیکا جهت توجه ویژه به فعالیتهای بسیج سازندگی تقدیر و ابراز امیدواری کرد: امسال نیز موفق شویم فعالیتهای بیشتری را در زمینه خدمت به مردم شریف اندیکا ارائه دهیم.
دیدگاه شما