سقط جنین به معنای پایان یافتن بارداری در هر مرحله ای از زندگی جنین است. اگر مرگ جنین به صورت خود به خودی رخ بدهد ، به آن سقط خود به خودی یا ناخواسته و اگر بصورت اختیاری صورت گیرد از آن به عنوان سقط جنین عمدی یاد میشود. در واقع والدین با نظر پزشک به منظور پایان بارداری با دارو و یا عمل جراحی قبل از زنده به دنیا آمدن جنین اقدام به از بین بردن او میکنند. معمولا سقط جنین معمولا طی سه ماه اول بارداری رخ می دهد که با لکه بینی در هفته ششم آغاز شده و علت آن است که سطح هورمون HCG به مقداری نیست که بتواند لایه داخلی رحم را حمایت کند و مانع از ریزش آن میشود. در این نوشتار قصد داریم تا با بیان دلایل ؛ علائم و عوارض سقط جنین شما را در راستای تجربه بارداری سالم همیاری کنیم. در ادامه راهکارهای جلوگیری از سقط جنین و روش های انجام سقط بیان میشود
علل سقط جنین
سهم بیشتری از موارد سقط جنین مربوط به رشد غیر عادی جنین است . سقط جنین می تواند علل و دلایل مختلف و متفاوتی داشته باشد که اصولا از دو دیدگاه علمی و طب سنتی بررسی می شود . در ادامه به بررسی این دیدگاه ها می پردازیم .
علل سقط جنین از دیدگاه طب سنتی:
گفته می شود در طب سنتی تعادل مزاج از لحاظ گرما و رطوبت بسیار مهم است و این بدان معناست که محیط رحم باید گرما و رطوبت لازم و نیز توان کافی برای نگه داشتن جنین را دارا باشد. سردی رحم در طب سنتی یکی از دلایل سقط محسوب میشود برای فهم بهتر این موضوع به ذکر یک مثال می پردازیم . اگر محیط رحم خشک باشد دیواره رحم سفت و اگر مرطوب و تر باشد یعنی دچار عفونت شده و ترشحات واژینالی زیادی داشته باشد دیواره رحم دچار شلی می شود. هر دو این مشکلات منجر به سقط جنین می شود.
طب سنتی معتقد است با بعضی خوراکی ها می شود جلو سقط را گرفت. این خوراکی ها با مزاج گرم عبارتند از : مغزی های بوداده ، گوشت ماهیچه گوسفندی و سبزجات و صیفی جات مانند سیب به و هویج . از مصرف بعضی خوراکی ها مانند لبنیات ، انواع غلات حجیم شده و فست فودها جلوگیری شود . طب سنتی حتی در مورد استفاده از بعضی سنگهای قیمتی تاکید کرد.
علل سقط جنین از دیدگاه علمی :
اولین مورد این دیدگاه مربوط به مشکلات ژنتیکی است که حدود ۵۰ درصد علل سقط مربوط به این مورد است . کروموزم ها در تشکیل نطفه اثر خیلی زیادی دارند . یک مجموعه از آنها از مادر و مجموعه دیگر از پدر گرفته می شود . از تاثیر این مشکل می توان به عواملی از قبیل مرگ جنین در داخل رحم که رشد نطفه پس از ایجاد شدن متوقف می شود ، بارداری های پوچ که نطفه اصلا ایجاد نشده ، بارداری های مولی و نیمه مولی که مربوط به اختلال در تعداد کروموزومهای پدر و مادر است ، اختلال در جفت و آسیب به اسپرم و تخمک را نام برد ۰
دومین مورد از دید گاه علمی سبک زندگی وبیماریهای زمینه ای است . بیماریهایی مانند دیابت ، تیرویید ، عفونت ، تروما ، اضافه وزن ، فشارخون بالا ، مشکلات رحمی و... از علل سقط جنین است . همچنین عادت هایی مانند مصرف الکل و دخانیات ، کم تحرکی و ورزش نکردن ، مصرف فست فودها و رژیم های تغذیه ای نامناسب وحتی سوء تغذیه هم در این مورد موثر است.
غیر طبیعی بودن جنین وعواملی که مربوط به مادر است از قبیل بیماری های عفونی مانند سرخجه ، تب مالت ، سل ،سرطان و مصرف سیگار و مشروبات الکی از دیگر علل سقط جنین از این دیدگاه است.
لازم به ذکر است مصرف بسیاری از داروها نیز می توانند در سقط جنین اثرگذار باشند که توصیه اکید می شود جهت مشاوره به پزشک متخصص زنان مراجعه شود.
انواع سقط جنین
سقط جنین خود به خودی
این نوع سقط دلایل مختلفی دارد:
*ناهنجاری های کروموزومی در اسپرم پدر یا تخمک مادر.
*نارسایی دهانه رحم که رحم نمی تواند جنین را نگه دارد.
*نارسایی خونی مادر و جنین که اگر متناسب نباشد سقط صورت می گیرد.
*بی نظمی های هورمونی به خصوص هورمون پروژسترون.
*کم کاری تیروئید و دیابت که بر سوخت و ساز بدن تاثیر می گذارد و باعث سقط می شود.
انواع سقط جنین خود به خودی:
*تهدید به سقط جنین ،در این مورد از سقط جنین ممکن است بارداری ادامه یابد.
*سقط جنین غیر قابل اجتناب ،که فرد حامله آبریزش داشته و دهانه رحم باز می شود در نتیجه سقط غیر قابل اجتناب است.
*سقط ناقص،در این نوع سقط دهانه ی رحم کاملا باز است و قسمتی از محصولات حاملگی خارج شده و مقدار زیادی از آن باقی می ماند به همین دلیل به آن سقط جنین ناقص گفته می شود.
*سقط جنین کامل ،در سقط جنین کامل خونریزی زیاد است و محصولات حاملگی به طور کامل خارج می شود.
* سقط فراموش شده،در این سقط علائم حاملگی وجود ندارد جنین ماههاست که مرده ولی دفع نشده است.
*سقط جنین مکرر،اگر سقط بیشتر از سه بار و به یک دلیل انجام شده باشد به آن سقط جنین مکرر می گویند.
سقط جنین عمدی
سقط عمدی به دو نوع تقسیم می شود:
*سقط جنین درمانی ،اگر بر اثر بارداری سلامت فرد به مخاطره بیافتد سقط جنین انجام می شود . همچنین اگر بارداری منجر به تولد نوزادی با معلولیت جسمی یا کند ذهنی شود ،سقط عمدی صوررت می گیرد.
*سقط جنین غیرقانونی، اگر سقط جنین برخلاف قوانین کشور و به دست افراد غیر پزشک و پزشک غیرمسئول اتفاق بیافتد غیر قانونیست .عوارض این سقط جنین برای مادر بسیار سنگین است و موجب خونریزی شدید ، عفونت و نارسایی شدید کلیه می شود.
همانطور که گفتیم سقط جنین معمولا در سه ماهه اول بارداری اتفاق می افتد . در هفته ششم بارداری بسیاری از مادران اصلا متوجه سقط جنین خود نمی شوند حتی ممکن است تست بارداری نداده باشند واز بارداری خود اطلاع نداشته باشند . سقط در این دوره با لکه بینی و در نهایت با خونریزی همراه می شود که ممکن است قاعدگی قلمداد شود. اگر فرد از بارداری خود مطلع باشد حتما از خطر وجود هر گونه لکه بینی و خونریزی آگاه است.
در سه ماهه دوم نیز عواملی مانند عفونت دهانه رحم ، بیماریهای مزمن مانند فشار خون بالا ، دیابت ، تیروئید ، مشکلات رحم و سرویکس ، سبک زندگی ناسالم و فاکتورهای محیطی می تواند باعث سقط جنین شود .
همچنین درسه ماهه سوم بیشترین دلایلی که منجر به سقط جنین می شود عبارتند از دیابت کنترل نشده ، عفونت مادر و جنین ، نقایص مادر زادی ، فشارخون بارداری و مشکلات بند ناف و جفت .
عوارض سقط جنین
۱. سقط جنین ناقص : همانطور که قبلا هم گفته شد در این نوع سقط مقداری از محصولات حاملگی در رحم باقی می ماند و فرد همچنان خونریزی دارد که اگر تا دو هفته طول بکشد حتما باید به پزشک مراجعه شود تا بنا به تشخیص او کورتاژ یا تجویز دارو انجام شود .
۰۲ خونریزی شدید که همراه با رنگ پریدگی و پوست سرد مباشد.
۰۳ چسبندگی داخل رحمی که معمولا بر اثر کورتاژ ویا عفونت اتفاق می افتد.
۰۴ عفونت که همراه با تب و لرز و ترشحات بد بو می باشد .
۰۵ سقط های مکرر .
۰۶ افسردگی .
۰۷ اضطراب.
راههای جلوگیری از سقط جنین
در اکثر موارد نمی توان از سقط جنین جلوگیری کرد اما می توان خطر آن را با مصرف اسید فولیک قبل از اقدام به بارداری ، داشتن وزن مناسب ، سعی در مبتلا نشدن به عفونت ها ، روابط جنسی محافظت شده ، کنترل بیماری های مزمن مانند فشارخون بالا ، دیابت و غیره ، پرهیز از مصرف الکل ، سیگار و کافئین کاهش داد.
روش های سقط جنین:
این روشها شامل کورتاژ و همچنین قرص سایتوتک و یا فیروپروستول که البته عوارض زیادی مانند سوراخ شدن رحم ،پارگی های دهانه رحم و غیره دارد . البته روشهای طبیعی برای سقط جنین هم وجود دارد که با توجه به بیماریهای که فرد دارد نباید آنها را انجام دهد . این روشها شامل خوردن زعفران ، پونه ، تخم شوید و کوهوش سیاه است. به یاد داشته باشید که مصرف این گیاهان نیز براساس دوز تعیین شده باشد.
حرف آخر
لازمه ی داشتن یک بارداری موفق ورزش کردن ، تغذیه سالم و مراقبت از خود می باشد . درهنگام بارداری می توان با مراجعات منظم به پزشک برای کنترل آن تلاش کرد. مقالات بیشتر را میتوانید در وبسایت تخصصی راهنمای بارداری و بچه داری نی نی ناش مطالعه فرمایید.
دیدگاه شما