افسردگی چیست؟
افسردگی، باعث مختل شدن ذهن و عواطف در انسانها می شود که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از شایع ترین اختلالات سال های اخیر در سطح جهان، افسردگی بوده است. این مشکل به ویژه در نوجوانان، می تواند پیامدهای ناگواری داشته باشد. در این دوره، علاوه بر بروز تغییرات ظاهری و جسمانی، نوجوانان دچار تغییر و تحول اساسی در روح و روان خود می شوند. عوامل مختلفی می توانند همراه با این تغییرات، به بروز افسردگی در این دوره منجر شوند. این اختلال علائم مختلفی مثل زودرنجی، انزوا، غمگینی شدید و ... به همراه دارد و در صورت درمان نشدن، می تواند شدیدتر از قبل و در سنین بالاتر در عملکرد افراد نقش داشته باشد.
علائم افسردگی در نوجوانان
اگر می خواهید بدانید که آیا نوجوان شما هم مبتلا به افسردگی شده است یا نه، باید تغییرات عاطفی و رفتاری که برایش پیش آمده را بررسی کنید. با بررسی دقیق موارد زیر می توانید به کمک یک متخصص فرزندتان را درمان کنید.
افسردگی در نوجوانان | تغییرات عاطفی
افسردگی در نوجوانان باعث بروز تغییرات عاطفی در نوجوانان می شود که عبارتند از:
احساس ناامیدی و بی ارزش بودن
حس شوم بودن آینده
عزت نفس پایین
احساس غم و اندوه مثلا گریه کردن بدون دلیل و بهانه گیری
بی علاقه شدن به انجام فعالیتهای عادی
دعوا و جدل با خانواده و دوستان
تحریک پذیری
پریشانی یا پرخاشگری در مورد مسائل بی اهمیت
موفق نبودن در شکست های قبلی
احساس گناه داشتن
سرزنش کردن خود
ناهماهنگی در مسائل شناختی مثلا مشکل داشتن در تصمیم گیری، تمرکز و به یاد آوردن چیزها
فکر کردن زیاد درباره مرگ یا خودکشی
افسردگی در نوجوانان | تغییرات رفتاری
تغییرات رفتاری که در نوجوانان افسرده ظاهر می شوند عبارتند از :
احساس خستگی و از دست دادن انرژی
مصرف الکل یا مواد مخدر
تغییرات در خواب (کم خوابی یا پرخوابی)
فرار از مدرسه یا خروج از مدرسه
شکایات مکرر درباره دردهای شدید بدن و سردرد
بروز تغییرات اشتها (کم شدن اشتها و کاهش وزن یا زیاد شدن اشتها و افزایش وزن)
بی قراری برای مثال قدم زدن، راه رفتن زیاد و یا ناتوانی در نشستن
دوری از اجتماع و کناره گیری از جمع دوستان و خانواده
تضعیف عملکرد در مدرسه
ظاهر آشفته
طغیان
آسیب رساندن به خود (برش، سوزاندن و یا انجام پرسینگ بیش از اندازه)
دلایل بروز افسردگی در نوجوانان
علل مختلفی در دوره نوجوانی می توانند باعث افسردگی شوند وعمکرد عاطفی و رفتاری آنها را تحت تاثیر خودشان قرار بدهند. چند دلیل عمده باعث بروز افسردگی در نوجوانان میشود که این علل عبارتند از
یک اتفاق ناگوار
رخ دادن اتفاق های ناگوار در زندگی شخصی و اجتماعی نوجوانان مانند مرگ عزیزان، وقوع سانحه، بلایای طبیعی، از دست دادن دوستان و دوری از خانواده می تواند به بروز افسردگی در آنها منجر شود.
بی توجهی
یکی از نیازهای اصلی نوجوانان در این سن، توجه و جذب محبت از سمت اطرافیان است. ممکن است در این دوره، بنا به هر دلیل نوجوانان مورد بی لطفی و بی توجهی والدین، دوستان یا آشنایان قرار بگیرد. بی توجهی به نیازهای عاطفی، فیزیکی، نداشتن حامی و پشتیبان و مورد بی احترامی قرار گرفتن و تحقیر، می توانند مصادیقی از بی توجهی به نوجوانان شمرده شوند.
آسیب های دوران کودکی
نوجوان ممکن است در کودکی یک واقعه ناگوار مثل سوءاستفاده جنسی، بی مهری، سوءاستفاده های عمومی، سابقه از دست دادن عزیزان و ... را تجربه کرده باشند. این مسائل در دوره نوجوانی مجددا یادآوری می شوند و ممکن است باعث بروز علائم افسردگی در نوجوانان شود.
هورمون ها
بعضی مشکلات هورمونی مثل کم کاری تیروئید با تاثیر بر عملکرد سایر هورمون ها، ممکن است باعث افسردگی در نوجوانان بشود. این مسئله باید با مداخلات پزشکی پیگیری شود. مورد دیگری که لازم است والدین بدانند این است که کنجکاوی در نوجوانان می تواند باعث گرایش آنها به مواد مخدر شود. مصرف ماده مخدر می تواند با تاثیر بر روی هورمون ها، موجب بروز افسردگی شود.
ژنتیک
افسردگی جزء بیماری های ژنتیکی است که داشتن سابقه خانوادگی افسردگی، می تواند از دلایل بروز افسردگی در نوجوانان باشد.
لازم است بدانید که مواردی وجود دارند که خطر ابتلای نوجوانان به افسردگی را افزایش میدهند. این موارد عبارتند از:
مبتلا شدن به بیماریهای سخت مثل سرطان و دیابت
قربانی شدن خشونتهای فیزیکی و جسمی
مبتلا شدن به مشکلات سلامت روان مثل اختلال دو قطبی
وجود مشکلاتی که تاثیر منفی بر عزت نفس دارند
مصرف مواد مخدر
درمان افسردگی در نوجوانان
همان طور که گفته شد، افسردگی از شایع ترین اختلالاتی است که درمان نشدن آن، می تواند عواقب ناخوشایندی را برای فرد و خانوداه اش به دنبال داشته باشد. بهتر است با شناسایی به موقع این اختلال در فرزندتان، به یک روانشناس متخصص در این زمینه مراجعه کنید و فرایند درمان را شروع کنید. افسردگی در نوجوانان را به چند طریق می توان درمان کرد.
آموزش دادن مهارت های ارتباطی به نوجوانان
یکی از مسائلی که نوجوانان برای آن اهمیت زیادی قائل هستند، نظر و قضاوت دیگران درباره آن هاست. پس اگر رابطه خوبی با اطرافیان داشته باشد، می تواند احساساتش را کنترل کند و منطقی برخورد کند. احساس آرمانگرایی و توانمندی در انجام همه کارها باعث می شود که فکر کنند باید به همه خواسته هایشان برسند و به بهترین شکل آن ها را انجام بدهند. همین عامل باعث آسیب به روابط بین فردی شان می شود. آسیب دیدگی روابط موج تنهایی و جمع گریزی و درنهایت افسردگی در نوجوانان را به همراه حواهد داشت.
صحبت کردن درباره اشتغالات ذهنی
اشتغالات ذهنی نوجوانان گاهی غیر منطقی و سخت گیرانه است. آن ها دوست دارند همه چیز سر جای خودش باشد و کارهایشان به بهترین شکل ممکن پیش برود. همین دلایل باعث می شود که آنها با جمع ارتباط کمتری برقرار کنند تا احتمال خطا کردنشان کمتر شود و مردم قضاوت خوبی از آن ها داشته باشند.
شناسایی افکار مسموم
نوجوانان به دلیل حس آرمانگرایانه ای که دارند اجازه خطا و اشتباه کردن را به خودشان نمیدهند. ممکن است مدام با خودشان تکرار کنند که "من همیشه احمقانه رفتار می کنم"، "من همیشه تنها هستم" و ... .
روانشناس با صحبت کردن درباره مشکلات و شناسایی افکار مسموم، می تواند طرز فکر و باورهای اشتباه آنها را تغییر دهد./هنر زندگی
دیدگاه شما